Flirten zonder creepy over te komen? Probeer deze dingen

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
22 minuten leestijd

Je staat in je favoriete koffiebar, een rustige plek waar je graag komt om even te studeren. Terwijl je rustig aan je cappuccino nipt, valt je oog op iemand aan de andere kant van de ruimte. Er is iets aan die persoon dat je intrigeert. Misschien is het de manier waarop ze verdiept zijn in hun boek of hoe hun lach de hele kamer lijkt op te lichten. Je voelt de neiging om een gesprek aan te knopen, maar hoe doe je dat? Hoe kun je dit aanpakken met respect en subtiele charme?

Je denkt helaas niet lang na en met een zelfverzekerde glimlach stap je op de ander af, vol goede moed en met lichte zenuwen. Je opent het gesprek met een grapje dat in jouw hoofd grappig leek, maar de reactie is wat lauw. Onverstoorbaar ga je door, leunend naar voren om dichterbij te komen. Je merkt niet dat de ander zich ongemakkelijk voelt en de ruimte tussen jullie vergroot. Je probeert de aandacht vast te houden met sterke verhalen over jezelf, elk detail kleurrijk uitgemeten. Maar je mist de subtiele hints dat de ander niet geïnteresseerd is. Wat bedoeld was als een charmant gesprek, heeft onbedoeld een ongemakkelijke wending genomen: je bent aan het flirten als een creep.

Flirten zonder creepy over te komen

Creepy gedrag tijdens het flirten ontstaat vaak door een lastige combinatie van miscommunicatie, onzekerheid en een gebrek aan sociale vaardigheden. Wanneer je flirt, is het de bedoeling om interesse en aantrekkelijkheid te communiceren. Echter, als je dit op een onhandige of overdreven manier doet, kan het overkomen als ‘creepy’, griezelig of onaangenaam.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je de persoonlijke ruimte van de ander niet respecteert. Te dichtbij komen, aanrakingen zonder toestemming of intens oogcontact kunnen snel als oncomfortabel of bedreigend worden ervaren. Ook als je niet opmerkt dat de ander geen interesse heeft kan de situatie ongemakkelijk maken. En wanneer je door blijft praten of je pogingen tot flirten volhoudt, ondanks duidelijke signalen van desinteresse, kan dat snel als opdringerig of zelfs als angstaanjagend worden beschouwd.

Een speciale plek is weggelegd voor het gebruik van ongepaste of seksueel getinte opmerkingen. Wat door de ene persoon als een grapje of een speelse opmerking wordt bestempeld, kan door de ander als ongepast of respectloos worden opgevat. Laten we eens kijken naar hoe je creepy gedrag tijdens het flirten kunt voorkomen.

1. Begrijp de grenzen

Als je wilt flirten zonder ongepaste acties is het essentieel om de grenzen van de ander te begrijpen en te respecteren. Dit zijn een paar belangrijke onderdelen van het flirtspel om in gedachten te houden:

Respecteer de persoonlijke ruimte

Een van de eerste dingen die je moet begrijpen, is het belang van persoonlijke ruimte. Iedereen heeft een eigen comfortzone als het gaat om fysiek contact. Vooral in het begin moet je ervoor zorgen dat je niet te dichtbij komt zonder de toestemming van de ander. Respecteer de afstand die de ander comfortabel vindt en houd je daar aan.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je met iemand praat die jij niet goed kent. Wat zou je doen als deze persoon opzettelijk te dichtbij kwam, zoals een centimeter of tien verwijderd van je gezicht. Dit kan overweldigend zijn en de jou het gevoel geven dat de ander te opdringerig is. Zoals jij dit ervaart in dit voorbeeld, zo kunnen anderen je avances ervaren als jij te dichtbij komt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Ook tijdens het gesprek moet je de afstand te respecteren. Wees bewust van je lichaamstaal en houd een comfortabele afstand aan. Dit laat zien dat je de grenzen van de ander respecteert en dat je aandacht hebt voor hun persoonlijke ruimte.

2. Lees de non-verbale signalen

Naast persoonlijke ruimte moet je de lichaamstaal en non-verbale signalen proberen te begrijpen. Wat zegt de lichaamshouding van de ander? Deze signalen kunnen veel vertellen over de interesse of het gebrek daaraan van de ander. Let op de volgende lichaamstaal en non-verbale signalen:

 • Maakt de ander oogcontact en is er een glimlach? Dit kan duiden op interesse en een positieve reactie op jouw flirterige acties.
 • Geeft de ander signalen van ongemak? Bijvoorbeeld wegkijken, naar achter stappen of armen over de borst kruisen. Dit kan betekenen dat je te ver gaat en dat je terug moet schakelen.
 • Houdt de ander je aandacht vast tijdens het gesprek? Wanneer iemand actief luistert naar wat je te zeggen hebt en vragen stelt, is dit een teken van interesse.

Let goed op deze signalen en pas je gedrag aan indien nodig. Als je merkt dat de ander ongemakkelijk wordt, is het belangrijk om een stap terug te doen en te focussen op een meer ontspannen, respectvolle interactie.

Verschil tussen interesse en beleefdheid

Flirten kan een subtiel spel zijn, maar het is essentieel om het verschil te begrijpen tussen echte interesse en beleefdheid. Iemand kan beleefd zijn en glimlachen zonder daadwerkelijk romantische of seksuele interesse te hebben. Dit kan verwarrend zijn, vooral als je de signalen verkeerd interpreteert. Hoe weet je het verschil?

Het belangrijkste is om te letten op de consistentie van de signalen. Als de ander oogcontact blijft maken, geïnteresseerd blijft en positief reageert op je flirtgedrag, dan is de kans groot dat dit meer is dan alleen vriendelijkheid. Aan de andere kant, als de ander terughoudend is, korte antwoorden geeft en geen interesse lijkt te tonen, is de interesse waarschijnlijk uit beleefdheid geweest.

3. Communicatie is key

Als je niet creepy wilt overkomen, is het essentieel om goede communicatievaardigheden aan te leren. Weten hoe je moet praten helpt je om een positieve connectie te maken met de persoon waarin je geïnteresseerd bent. Dit zijn een aantal strategieën die je kunt gebruiken:

Gebruik open vragen

Een goede manier om een gesprek op gang te brengen en de interesse van de ander te tonen, is door open vragen te stellen. In plaats van simpele ja/nee vragen, vraag naar hun mening, ervaringen en interesses. Dit geeft de ander de ruimte om meer te vertellen en creëert een diepere verbinding tussen jullie beiden.

 • Wat vind je het leukst aan je werk?
 • Wat is het beste concert dat je ooit hebt bijgewoond?
 • Heb je nog spannende reisplannen voor de toekomst?

Luister actief en toon oprechte interesse

Luisteren is een handige vaardigheid bij het flirten (en bij veel meer dingen). Het laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in wat de ander te zeggen heeft en dat je de ander waardeert. Actief luisteren houdt in dat je niet alleen naar de woorden luistert, maar ook naar de non-verbale signalen oppikt, zoals lichaamstaal en intonatie. Laat merken dat je aandachtig luistert door knikken, oogcontact en relevante vragen te stellen.

Gebruik humor op een passende manier

Humor is een krachtig hulpmiddel bij het flirten, maar je moet het dan wel op een passende manier te gebruiken. Grappig zijn helpt om een positieve en luchtige sfeer te creëren, maar zorg er dan wel voor dat je humor niet beledigend of kwetsend is. Lees de situatie en pas je humor aan de persoon aan. Een goed geplaatste grap kan het ijs breken en een lach op het gezicht van de ander toveren.

 • Heb je ooit zo’n slechte openingszin gehoord dat het eigenlijk wel charmant werd?
 • Weet je wat erger is dan een slechte mop? Een mop die zo slecht is dat hij eigenlijk goed is!
 • Laat me raden, je bent een superheld in je vrije tijd? Ik bedoel, alleen superhelden zien er zo fantastisch uit!

4. Zorg voor een goede eerste indruk

De eerste indruk die je maakt kan ervoor zorgen dat je niet als een creep wordt gezien. Denk aan simpele dingen zoals je kleding en je persoonlijke verzorging. Dit zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je de juiste indruk maakt:

Kleding en persoonlijke verzorging

Je kleding en persoonlijke verzorging zijn de eerste dingen die mensen zullen opmerken wanneer ze je ontmoeten. Zorg er dus voor dat ze in overeenstemming zijn met de gelegenheid waarin je wilt flirten. Dit zijn een paar suggesties:

 • Zorg ervoor dat je kleding schoon en netjes is. Een gekreukeld overhemd of een vlek op je broek kan snel afbreuk doen aan je goede voornemens.
 • Kies kleding die past bij je persoonlijke stijl en waarin je je comfortabel voelt. Het dragen van iets waarin je je ongemakkelijk voelt, zal je zelfvertrouwen niet ten goede komen.
 • Besteed aandacht aan je persoonlijke verzorging. Fris gewassen haar, een verzorgde baard of een goed verzorgde huid kunnen je uiterlijk naar een hoger niveau tillen.

Zelfvertrouwen zonder arrogantie

Zelfvertrouwen is aantrekkelijk, maar het is belangrijk om een balans te vinden. Je wilt zelfverzekerd overkomen, niet arrogant. Dit zijn een paar tips om zelfvertrouwen uit te stralen zonder arrogant over te komen:

Wees trots op wie je bent

Erken je sterke punten en wees trots op wie je bent. Of je nu een geweldig gevoel voor humor hebt, een passie voor muziek of een fantastisch gevoel voor stijl, laat jezelf zien en wees er trots op.

 1. Breng je sterke punten naar voren in je gesprekken. Als je bijvoorbeeld grappig bent, maak dan af en toe een luchtige opmerking om de sfeer te verlichten.
 2. Laat je zelfverzekerdheid zien in je lichaamstaal. Sta rechtop, maak oogcontact en glimlach. Dit straalt zelfvertrouwen uit en maakt je benaderbaar.
Wees geïnteresseerd in anderen

Als je geïnteresseerd bent in de mensen om je heen, straal je vanzelf zelfvertrouwen uit. Dit betekent dat je oprecht luistert, vragen stelt en echt geïnteresseerd bent in wat de ander te zeggen heeft.

 1. Luister actief en laat merken dat je aandachtig bent. Kijk iemand in de ogen en knik af en toe om te laten zien dat je echt luistert.
 2. Stel open vragen om een gesprek op gang te brengen en mensen de ruimte te geven om over zichzelf te praten. Hierdoor voelen ze zich al snel op hun gemak bij jou.

5. Sociale media en flirten

Sociale media hebben een enorme invloed op ons dagelijks leven. Ze hebben niet alleen onze manier van communicatie veranderd, maar ook de manier waarop we flirten. En met zoveel verschillende platforms en tools om mee te communiceren, is het belangrijk om de dos en don’ts van digitale communicatie te kennen wanneer je flirt op sociale media.

De do’s en don’ts van digitale communicatie

Als het gaat om flirten op sociale media, zijn er een aantal regels waaraan je je moet houden. Dit zijn enkele do’s en don’ts van digitale communicatie:

 • Do: Wees vriendelijk en respectvol in je berichten. Het is belangrijk om altijd beleefd te blijven, zelfs als je geïnteresseerd bent in iemand.
 • Don’t: Stuur ongepaste of vulgaire berichten. Het is nooit acceptabel om iemand ongepast te benaderen.
 • Do: Begin het gesprek met een gemeenschappelijke interesse. Dit maakt het gemakkelijker om een gesprek op gang te brengen.
 • Don’t: Stuur meteen een flirtend bericht zonder enige context. Dit kan als ongewenst en opdringerig worden ervaren.
 • Do: Neem de tijd om te reageren op berichten. Het laat zien dat je interesse hebt en geeft de indruk dat je het gesprek serieus neemt.
 • Don’t: Negeer berichten of antwoord onduidelijk. Dit kan voor verwarring zorgen en de interesse van de ander verminderen.
 • Do: Wees je bewust van je online imago. Wat je op social media plaatst, kan invloed hebben op hoe anderen je zien en je interesse in je tonen.
 • Don’t: Stalk de persoon op social media. Het is belangrijk om de privacy van anderen te respecteren en niet te ver gaan in het online onderzoeken van iemand.

Online grenzen respecteren

Sommige mensen zijn niet comfortabel met het ontvangen van flirterige berichten op social media of willen hun online en offline leven gescheiden houden. Het is daarom van belang om de reacties van de ander te respecteren en niet te pushen voor een bepaald niveau van communicatie als de ander daar duidelijk geen interesse in toont.

Daarnaast is het belangrijk om niet te invasief te zijn bij het gebruik van sociale media om meer te weten te komen over de ander. Het is gemakkelijk om in de verleiding te komen om door iemands foto’s te scrollen en oude berichten te liken, maar dit kan als ongepast overkomen en de ander ongemakkelijk maken. Respecteer de online privacy van anderen en focus op het opbouwen van een echt gesprek in plaats van verstrikt te raken in virtuele stalking.

6. Timing en context

Als het op flirten aankomt, is de timing van belang. Het juiste moment kan het verschil maken tussen een geslaagde interactie en een ongemakkelijke situatie. Je wilt ervoor zorgen dat je flirterige opmerkingen en gebaren worden ontvangen zoals bedoeld, zonder dat ze als opdringerig of ongepast worden ervaren.

Het kan verleidelijk zijn om meteen vol gas te geven zodra je iemand interessant vindt, maar soms is het beter om even te wachten. Flirten is een spel van subtiele signalen en het lezen van de situatie. Als je te snel en te intens overkomt, kan dat afschrikken en de andere persoon ongemakkelijk maken.

Daarom is het van belang om te letten op de dynamiek tussen jou en de persoon met wie je wilt flirten. Lees de non-verbale signalen die hij of zij uitzendt en pas je flirtgedrag aan op basis van die signalen. Als de ander openstaat voor flirten en interesse toont, kun je wat meer gas geven. Maar als de persoon terughoudend of ongeïnteresseerd lijkt, is het beter om het rustig aan te doen.

 • Wees geduldig en let op de signalen die de ander uitzendt.
 • Kijk of er wederzijdse interesse is voordat je voluit gaat met flirten.
 • Neem de tijd om de situatie en de persoon te lezen voordat je beslissingen neemt.

Situatiebewustzijn

Naast timing is de context ook een ding. Niet elke situatie is geschikt om te flirten en het is verstandig om de omgeving en de setting in overweging te nemen voordat je je verleidingskunsten loslaat. Dit zijn enkele situaties waarin flirten op zijn plaats kan zijn, en situaties waarin je beter kunt wachten:

Situaties waarin flirten gepast kan zijn:
 1. Een sociaal evenement waarbij mensen zich op hun gemak voelen en openstaan voor nieuwe connecties, zoals een feestje, een café of kroeg of een borrel.
 2. Een informele ontmoeting met gedeelde interesses, zoals een hobbyclub of een sportevenement.
Situaties waarin flirten niet gepast is:
 1. Op de werkvloer, vooral als er een machtsongelijkheid is of als het de werkprestaties kan beïnvloeden.
 2. Tijdens formele gelegenheden waarbij de nadruk ligt op professionaliteit en zakelijke interacties, zoals een conferentie of een sollicitatiegesprek.

7. Flirttechnieken verfijnen

Flirten is een kunst die je door de jaren heen steeds beter kunt beheersen. Nu je al een goed begrip hebt van de basisprincipes van flirten, en hoe je creepy gedrag kunt voorkomen, is het tijd om je flirttechnieken verder te verfijnen.

Oogcontact en glimlachen

Oogcontact en glimlachen zijn twee krachtige flirttechnieken die je kunt gebruiken om interesse te tonen. Ze zijn subtiel, maar effectief. Stel je voor dat je in een cafeetje zit en je oogcontact maakt met iemand die je aantrekkelijk vindt. Je houdt de blik even vast voordat je glimlacht en wegkijkt. Dit stuurt een duidelijke boodschap van interesse en maakt het makkelijker voor de ander om op jou af te stappen.

 1. Houd oogcontact voor ongeveer 2-3 seconden voordat je wegkijkt.
 2. Glimlach op een vriendelijke en oprechte manier.
 3. Let op de reactie van de ander. Als deze ook glimlacht en oogcontact blijft maken, is de kans groot dat de ander geïnteresseerd is.

Flirten met woorden

Een van de krachtigste manieren om te flirten is door gebruik te maken van woorden (duh). Complimenten kunnen wonderen verrichten, maar je moet oppassen dat je niet overdrijft. Te veel complimenten kunnen als onoprecht overkomen. Wanneer je iemand een compliment geeft, zorg er dan voor dat het specifiek en oprecht is. In plaats van te zeggen: “Je ziet er goed uit,” kun je zeggen: “Die kleur staat je echt fantastisch” of “Je hebt een mooie glimlach.”

Daarnaast kun je ook plagerige opmerkingen maken om een speelse sfeer te creëren. Het is belangrijk om de ander niet te beledigen, maar een plagerige opmerking kan zorgen voor een luchtige en leuke interactie. Onthoud dat flirten draait om het opbouwen van een connectie en het hebben van plezier. Wees jezelf en laat je persoonlijkheid stralen.

8. Zelfreflectie en verbetering

Flirten kan soms een lastige aangelegenheid zijn. Het is een proces waarbij je constant leert en groeit, en waarbij fouten maken onvermijdelijk is. Maar dat is helemaal niet erg. Het belangrijkste is dat je in staat bent om die fouten te herkennen en ervan te leren, zodat je je flirtvaardigheden continu kunt verbeteren. Dit betekent dat je eerlijk naar jezelf moet durven kijken en kritisch moet zijn. Probeer te achterhalen waar het misging en wat je anders had kunnen doen. Misschien merkte je dat je te opdringerig overkwam of dat je een verkeerde opmerking maakte. Het kan ook zijn dat je niet goed inspeelde op de signalen van de ander.

Door bewust te worden van je fouten, kun je ze in de toekomst vermijden. Wees niet te hard voor jezelf, maar zie het als een leermoment. We maken allemaal wel eens fouten, maar door ervan te leren, kun je jezelf steeds verder ontwikkelen als flirtexpert.

 • Neem de tijd om na te denken over recente flirtsituaties. Wat ging er goed en wat zou je de volgende keer anders doen?
 • Vraag eens aan een goede vriend(in) om eerlijk feedback te geven over je flirtgedrag. Soms kan een buitenstaander waardevolle inzichten geven.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie