Home Flirten Slecht in flirten? Dit zijn de 3 grootste flirtfouten die je kunt maken

Slecht in flirten? Dit zijn de 3 grootste flirtfouten die je kunt maken

3 minuten leestijd
0
flirt

Flirten volgt een universeel patroon. Waar je ook bent ter wereld, van de Londense nachtclub tot de singlesbar in Rio de Janeiro, mensen gebruiken dezelfde technieken om te flirten. Hoewel er natuurlijk culturele verschillen zijn, volgen we allemaal een opeenvolging van gebaren, lichaamstaal en uitdrukkingen om met anderen te flirten. In feite zijn we net als de dieren op National Geographic die hun partner kiezen met een rituele paringsdans. Maar wat geldt voor dansen, geldt ook voor flirten: niet iedereen kan het.

Voor sommige mensen lijkt flirten een tweede natuur, voor anderen is het onmogelijk. Ondanks dat het bijna vereist is om een partner aan te trekken, zijn veel singles niet in staat om te flirten. Als jij jezelf tot de deze groep rekent, dan zou het zelfs de reden kunnen zijn waarom je nog single bent. Volgens onderzoek van de University of Nicosia in Cyprus wordt ‘slecht in flirten’ zelfs als de grootste reden genoemd waarom onvrijwillige singles nog single zijn.

Dezelfde onderzoekers zijn nu terug met een nieuw onderzoek waarin ze ‘slecht in flirten’ verder hebben onderzocht. Ze wilden namelijk weten wat het nu precies betekent als je niet kunt flirten. Wat doe je dan verkeerd? Welke flirttechnieken hebben we het dan over? Hoe ziet slecht flirten eruit? De onderzoekers probeerden deze vragen te beantwoorden door mensen te vragen welk flirterig gedrag hen het meest afschrikt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

3 grootste flirtfouten

Om antwoorden te krijgen op hun vragen, vroegen de onderzoekers eerst aan 212 mensen wat zij nu bestempelen als slecht flirtgedrag. Het leverde een lijst op met 69 dingen die mensen afschrikken als iemand met hen probeert te flirten, zoals narcisme, slecht gekleed zijn en een gebrek aan humor.

In het tweede deel van het onderzoek kregen 734 deelnemers de opdracht om zich in te beelden dat iemand met hen aan het flirten was. Aan de hand van de lijst uit het eerste deel van het onderzoek mochten zij aangeven welke van deze dingen voor hen een afknapper zou zijn tijdens het flirten.

Door middel van een analyse van de 69 eigenschappen – en de antwoorden van de deelnemers – konden de onderzoekers deze samenvoegen tot een totaal van 11 dealbreakers tijdens het flirten. Op deze manier kwamen ze erachter wat de grootste flirtfouten zijn die je kunt maken. De top drie factoren die het bijzonder slecht doen tijdens het flirten, zijn deze:

 1. Slechte hygiëne – bijvoorbeeld een slecht gebit en slechte adem.
 2. Gebrek aan exclusieve interesse – bijvoorbeeld verveeld lijken en kijken naar andere mannen/vrouwen.
 3. Slijmerig gedrag – bijvoorbeeld gladde opmerkingen maken over iemands uiterlijk en grofheid.

De andere acht dealbreakers waren vulgair taalgebruik, onaantrekkelijk uiterlijk, overmatige intimiteit, gebrek aan intelligentie, narcisme, gebrek aan humor en zelfrespect, gierigheid en verschillende meningen hebben.

“Mensen kunnen beter in flirten worden als ze aan hun aanpak werken, bijvoorbeeld door geen slijmerige en seksistische opmerkingen maken, de ander niet aan te raken en te intiem zijn, en ook niet met meer dan één persoon tegelijk flirten”, zeggen de onderzoekers in hun studie dat gepubliceerd in het vakblad Personality and Individual Differences.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

“Mensen kunnen hun flirtvaardigheden ook verbeteren door hun uiterlijk te verbeteren (bijvoorbeeld door hun huid te verzorgen) en door niet gierig te zijn (bijvoorbeeld aanbieden om de rekening te betalen).”

11 dealbreakers flirten

 1. Slechte hygiëne
 2. Gebrek aan exclusieve interesse
 3. Slijmerig gedrag
 4. Verschillende meningen
 5. Vulgair taalgebruik
 6. Gebrek aan intelligentie
 7. Narcisme
 8. Gebrek aan humor en zelfrespect
 9. Overmatige intimiteit
 10. Onaantrekkelijk uiterlijk
 11. Gierigheid

Vrouwen zijn er gevoeliger voor

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt ook dat er sekseverschillen zijn. Vrouwen blijken gevoeliger te zijn voor bijna alle dealbreakers dan mannen. De uitzondering is dat mannen sneller afknappen op de dingen die verband houden met een slecht uiterlijk, zoals een ‘onaantrekkelijk lichaam’ en ‘slecht gekleed zijn’.

“Een van de redenen [dat vrouwen gevoeliger zijn] is dat vrouwen een groter deel van de ouderlijke investering in de opvoeding dragen, waardoor ze een groter risico lopen dan mannen als ze een fout maken bij de partnerkeuze”, zeggen de onderzoekers.

Naast de sekseverschillen vonden de onderzoekers ook leeftijdsverschillen. Oudere deelnemers beoordeelden de dealbreakers tijdens het flirten slechter dan hun jongere tegenhangers.

“Jonge mensen zijn meer gericht op het opdoen van relatie-ervaring met verschillende partners dan op het aangaan van een langdurige intieme relatie”, zeggen de onderzoekers. “Hiervoor verlagen ze hun normen, waardoor ze in feite minder gevoelig worden voor dealbreakers als iemand met hen flirt.”

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Flirten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Lichaamsgeur onderscheidt vriend van vijand’

Soms ontmoet je iemand en voel je meteen dat je op één lijn zit. Het is misschien niet een…