Humor in een relatie: wat een ‘ander gevoel voor humor’ betekent

Peter van Ommen
Door Peter van Ommen
5 minuten leestijd

Wat is een liefdesleven zonder humor? Relaties zouden maar een saaie bedoening zijn als er nooit wordt gelachen. Dat ten minste één van de twee een gevoel voor humor heeft, is dus onontbeerlijk om een voortdurende begrafenisstemming te voorkomen.

Maar humor heeft twee kanten en is mede daardoor een subjectief fenomeen. Wat de een grappig vindt, kan voor ander juist afkeer oproepen. En in een relatie kan dit andere gevoel voor humor problemen opleveren.

Een ander gevoel voor humor

Hoewel het goed is om af en toe de grapjes en oneliners van je partner niet grappig te vinden, is het behoorlijk moeilijk om een gezonde relatie te onderhouden als je er nooit om kunt lachen. Het is bovendien nog veel moeilijker als je het andere gevoel voor humor helemaal niet kunt verdragen. Niet alleen voor jou, maar ook voor je partner.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

‘Het was maar een grapje…’

Steeds de verkeerde grappen maken op de verkeerde momenten is als lopen over een mijnenveld met een blinddoek om. Elke stap die je zet kan de laatste zijn, omdat de eindeloze ruzies een keer ten einde komen. Een mismatch tussen wat jij en je partner grappig vinden, kan een landmijn worden naarmate de relatie vordert. Zeg het verkeerde, maak een misplaatste grap en het is voorbij. Een voorbeeld:

Jij houdt ervan om lekker sarcastisch te zijn door steeds te zeggen wat je niet bedoelt, terwijl je partner het niet begrijpt en denkt dat je het meent. Of misschien wordt je sarcasme niet begrepen en ben je voor ander alleen maar gevoelloos en kwetsend naar anderen toe.

“Lekker luchtje. Hoelang heb je erin liggen marineren?” – Als je partner te veel parfum opdoet.

Je partner, aan de andere kant, is een liefhebber van woordspelingen en uitdrukkingen met ‘een dubbele bodem’. En omdat dit niet jouw humor is, snap je elke keer niet dat je op het verkeerde been wordt gezet. Of van zinnen als ‘je moet altijd op tijd weten hoe laat het is’ gaan je nekharen overeind staan. Een fundamenteel ander gevoel voor humor creëert verwarring.

Een ander gevoel voor humor kan je partner bovendien een slecht gevoel geven. Misschien dat je het zelf grappig vindt om (onbewust) een grap over je partner te maken, je partner kan het als een vernedering zien. Of het kan je partner onzeker maken. De andere kant van humor is dat het een positieve invloed kan hebben op je relatie.

Koppels die samen lachen, blijven vaak bij elkaar

Volgens onderzoek van de University of Kansas blijven koppels die hetzelfde gevoel voor humor delen langer bij elkaar. Dat is de conclusie van een meta-onderzoek met meer dan 15.000 deelnemers naar de rol van humor in relaties. En wat de onderzoekers concluderen? Het gaat er vooral om dat jullie allebei dezelfde soort humor geestig vinden. Als je een gevoel deelt van wat grappig is, dan bevestigt het je relatie door te lachen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Mensen die beginnen met daten zeggen vaak dat ze iemand met een goed gevoel voor humor willen vinden. Maar dat is veel te breed en eigenlijk klopt het helemaal niet. Wat ze in werkelijkheid graag willen is iemand die hun eigen humor deelt. Maar dit betekent niet direct dat het einde van de relatie in zicht is als jullie gevoel voor humor niet overeenkomt. Misschien zitten jullie alleen nog op een ander kanaal en moet je de juiste golflengte proberen te vinden.

Het juiste gevoel voor humor vinden

Is het mogelijk dat een koppel langdurig bij elkaar blijft, ondanks de andere vorm van humor? Ja. Er zijn zoveel verschillende soorten humor dat er ergens wel een gedeeld gevoel van humor is. Van alle categorieën – zoals droge humor, oneliners, ironie en meer – is er altijd wel één humorstijl die aansluit bij wat de ander leuk vindt. Het gaat dus niet zozeer om de humorstijlen waarin jullie voorkeuren afwijken, maar om de stijlen waar jullie wél om kunnen lachen.

Iedereen heeft een eigen gevoel voor humor en zelden is er niets waarom jullie beiden kunnen lachen. Zodra je ontcijfert welke soort humor jullie beiden leuk vinden, kun je activiteiten plannen waarin deze humor naar voren komt. Hoewel het misschien wat meer moeite kost om zo een gedeelde vorm van humor te vinden, is het de moeite meer dan waard om die gemeenschappelijke lach te vinden.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie