13 tips voor complimenten geven op date (+ voorbeelden)

Redactie
Door Redactie
9 minuten leestijd

Hoe heerlijk is het om een compliment te krijgen? Zowel het geven als ontvangen van complimenten kan een fijn gevoel geven. Vooral tijdens een leuke date kan het geven van een compliment de sfeer aanzienlijk verbeteren. Maar let op: de sleutel tot het geven van een goed compliment is spontaniteit.

Het geven van complimenten is dus niet alleen goed voor de ander, maar ook voor jezelf en jullie connectie. Dus waarom zou je niet wat vaker een gemeend compliment geven? Onthoud wel dat het geven van een compliment oprecht en specifiek moet zijn, anders kan het juist averechts werken. Wees dus creatief en uniek in jouw complimenten en maak het persoonlijk. We vertellen je meer over complimenten geven op een date.

Waarom complimenten geven?

Waarom zou je het doen, vraag je je misschien af? Want het is ook een risico als je niet zeker weet of het wel gewaardeerd wordt. Nou, het is eigenlijk heel simpel. Het geven van een compliment aan je date kan een enorme boost geven aan de sfeer en het gesprek. En wie houdt er nou niet van een beetje extra positiviteit en waardering?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wist je bovendien al dat complimenten niet alleen goed zijn voor het gevoel van waardering en zelfvertrouwen van degene die het compliment ontvangt, maar ook voor de band tussen jou en de ander? Uit onderzoek blijkt namelijk dat het geven van complimenten positieve effecten heeft op sociale relaties en deze relaties kan verdiepen. Complimenten kunnen ook je eigen humeur en zelfvertrouwen een boost geven.

13 tips voor complimenten geven op date

Als je op een date bent, wil je natuurlijk een goede indruk maken op de ander. Je wilt laten zien dat je geïnteresseerd bent. Een compliment geven is een effectieve manier om dit te doen. Maar welke complimenten zijn het beste om te geven op een date? Dit zijn een aantal tips voor complimenten geven op een date.

1. Laat je leiden door het gesprek

Stel je voor dat je aan het genieten bent van een drankje en een goed gesprek met je date. Plotseling merk je iets op dat je écht leuk vindt. Misschien heeft de andere en prachtige glimlach en een mooie rij witte tanden. Of misschien heeft de ander wel een geweldige stijl. Of misschien heeft je date iets gezegd dat je echt aan het denken heeft gezet. Dit zijn de perfecte momenten om een compliment te geven.

2. Maak het beeldend

Gebruik levendige en beeldende woorden om je compliment extra kracht bij te zetten. Zeg bijvoorbeeld iets als: ‘Je glimlach is als een zonnestraal op deze regenachtige dag’ of ‘Je gevoel voor stijl is als een kunstwerk dat tot leven komt’. Zolang je het op een speelse toon zegt, kun je hiermee de sfeer aanzienlijk verbeteren.

3. Gebruik alle klinkers

Weet je niet precies waar je op moet letten als je een compliment geeft? Denk dan alle klinkers van het alfabet. Deze woorden die beginnen met de a, e, i, o en u-klinkers beschrijven de kenmerken waaraan een goed compliment voldoet:

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

 • authentiek
 • eigenaardig
 • interessant
 • origineel
 • uniek

4. Vertel wat je leuk vindt aan de ander

Vertel wat je leuk vindt aan de ander, maar niet alleen fysieke kenmerken. Bijvoorbeeld, als je weet dat de ander vrijwilligerswerk doet, vertel dan waarom je dit leuk vindt en geef een compliment dat niet oppervlakkig is. Wees eerlijk en zeg niet dat je iets leuk vindt als dat niet zo is. In plaats daarvan, complimenteer de ander dan bijvoorbeeld over zijn of haar passie.

5. Geef niet te veel complimenten

Wees matig in het geven van complimenten. Door te veel complimenten te geven, kan het lijken alsof je normaal gesproken alleen maar mindere kandidaten hebt gedatet. Een goede regel is om niet meer dan drie gemeende complimenten te geven op een eerste date, gericht op iets unieks van de ander dat je leuk vindt. Te veel complimenten geven kan ook aangeven dat de ander zichzelf niet hoeft te bewijzen, wat je eigen waarde verlaagt.

6. Wees specifiek

Als je een compliment geeft, wees dan specifiek over wat je zo leuk vindt aan de ander. In plaats van te zeggen ‘je ziet er goed uit’, kun je bijvoorbeeld zeggen ‘ik vind je nieuwe kapsel echt fantastisch staan’.

7. Wees oprecht

Complimenten worden het beste ontvangen als ze oprecht zijn. Als je niet echt meent wat je zegt, zal de ander het waarschijnlijk doorhebben en kan het juist averechts werken.

8. Focus op persoonlijkheid en karakter

In plaats van alleen te focussen op uiterlijk, kun je beter complimenten geven over persoonlijkheid en karakter. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind het zo leuk hoe gepassioneerd je bent over je werk’.

Als man zijnde kun je beter geen complimenten geven over het lichaam van je date, omdat dit vaak als ongepast wordt gezien. Beperk jezelf tot het gezicht en kies een kenmerk van het gezicht dat je leuk vindt. Hoewel het misschien cliché is om te zeggen dat ze mooie ogen heeft, is het nog steeds beter dan te zeggen dat ze een ‘lekkere kont’ heeft.

9. Gebruik humor

Een compliment met een vleugje humor kan een leuke manier zijn om iemand een goed gevoel te geven. Bijvoorbeeld: ‘Je bent zo grappig, ik wou dat ik zo’n goed gevoel voor humor had’.

10. Vermijd vergelijkingen

Als je een compliment geeft, vermijd dan vergelijkingen met andere mensen. Het kan de ander onbedoeld onzeker maken en het compliment minder oprecht laten lijken. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘Je bent zoveel knapper dan [naam]’.

11. Wees respectvol

Zorg ervoor dat je je compliment op een respectvolle manier geeft. Vermijd ongepaste opmerkingen, bijvoorbeeld over het lichaam van de ander, of zinnen die wat brutaal zijn.

12. Blijf kalm

Als je een compliment geeft, blijf dan kalm en relaxed. Het kan ongemakkelijk aanvoelen als je overdreven enthousiast of nerveus overkomt.

13. Geef ook complimenten gedurende de date

Geef niet alleen aan het begin van de date complimenten, maar gedurende de hele avond. Dit laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent en de ander waardeert.

Welke complimenten niet gebruiken?

Er zijn bepaalde complimenten die je beter niet kunt geven, zoals te algemene complimenten, complimenten die te direct zijn, geldgerichte complimenten, slijmerige complimenten, onzekere complimenten en egoboostende complimenten. Kies zorgvuldig en geef een compliment dat oprecht en persoonlijk is.

 • Te algemeen: ‘Je ziet er echt lekker uit’
 • Te direct: ‘Sexy kontje, daar wil ik wel eens tegenaan slaan’
 • Geldbelust: ‘Leuk dat je dat werk doet! Hoeveel verdien je?’
 • Slijmen: ‘Ik heb nog nooit iemand zoals jou ontmoet’
 • Onzeker: ‘Ik geloof bijna niet dat je met mij op een date wil’
 • Egoboost: ‘Je bent de mooiste vrouw op dit feestje’

Al met al kan een compliment geven op een date een geweldige manier zijn om de sfeer te verhogen. Je laat ermee weten dat je de ander waardeert. Dus, waar wacht je nog op? Geef dat compliment. Maar vergeet niet om ze op een oprechte en passende manier te geven, zodat ze echt hun waarde behouden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie