Onzeker? 16 tips voor onzekerheid tijdens het daten

Redactie
Door Redactie
8 minuten leestijd

Daten kan een spannende en uitdagende ervaring zijn. Een ervaring waarbij onzekerheden naar voren komen. Je zet foto’s van jezelf op een openbaar datingprofiel en je vertelt wie je bent, wat je doet en wie je wilt ontmoeten. Door dit te doen, maak je jezelf kwetsbaar, omdat iedereen kan zien dat jij op zoek bent naar liefde. En dat kan je onzeker maken.

Tijdens het daten kun je te maken krijgen met leuke en minder leuke matches. Sommigen brengen je aan het twijfelen over jezelf, andere negeren je compleet. Dit hoort er allemaal bij. Het is belangrijk om te begrijpen dat afwijzing en oordelen onvermijdelijk zijn in het datingspel. Het kan zijn dat je geen antwoord krijgt op je bericht of dat iemand geen interesse heeft. Het hoort erbij. Maar onthoud dat het niet persoonlijk is: het betekent niet dat er iets mis is met jou als persoon.

16 tips voor onzekerheid tijdens daten

Je bent klaar om te gaan daten en hebt een profiel aangemaakt op een datingapp, maar nu voel je je toch wel wat onzeker. Het idee dat anderen jouw foto’s en persoonlijke informatie beoordelen? Niet prettig. Bovendien kunnen eventuele afwijzingen je zelfvertrouwen een deuk geven en je aan het twijfelen brengen. Gelukkig zijn er manieren om je minder onzeker te voelen tijdens het daten. Dit zijn enkele tips die je kunnen helpen om zekerder te zijn over jezelf.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Accepteer jezelf

Niemand is perfect. Jij niet, wij niet, niemand. En dat is oké. Dat betekent dus ook dat niemand de kunst beheerst om elke match in een date om te zetten. Je bent niet minder of slechter in daten dan de rest. Accepteer jezelf zoals je bent, inclusief al je tekortkomingen in het datingspel.

2. Bereid je voor

Als je je zorgen maakt over wat je moet zeggen of doen tijdens een date, bereid je dan voor. Denk van tevoren na over onderwerpen die je kunt bespreken en wat je zoal kunt vragen. Lees je bijvoorbeeld in met deze vragenlijsten:

3. Kleed je zelfverzekerd

Als je je goed voelt over wat je draagt, kan dat je helpen je zelfverzekerder te voelen. Kies kleding die je goed staat en waarin je je comfortabel voelt. Trek niet een nieuwe outfit aan die je nog nooit eerder hebt gedragen, maar kies een outfit waarvan je weet dat deze je aantrekkelijk maakt en waarin jij je goed voelt.

4. Neem het niet persoonlijk op

Daten is geen proces van afwijzingen en oordelen, maar van het vinden van de juiste persoon. Het elimineren van ongeschikte singles is een natuurlijk onderdeel van het daten. Dit doe jij, dit doen anderen. Afwijzen op datingapps is niet persoonlijk bedoeld. Je moet begrijpen dat het niet om jou als persoon gaat.

5. Focus op de ander

Als je je concentreert op wat de andere persoon zegt en doet, hoef je je minder zorgen te maken over jezelf. Simpel, niet? Meer op de ander letten kan je helpen om je comfortabeler en meer ontspannen te voelen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

6. Oefen zelfcompassie

Wees vriendelijk voor jezelf en geef jezelf de ruimte om fouten te maken. Niemand is perfect en iedereen maakt fouten. Sterker nog: fouten maken is heel normaal. Het is belangrijk om jezelf te vergeven en te blijven proberen. Want juist door fouten te maken word je beter.

7. Vermijd negatieve zelfpraat

Negatieve zelfpraat kan je zelfvertrouwen ondermijnen. Denken dat je iets niet kunt, zorgt ervoor dat je het niet doet – terwijl je het wel zou kunnen. Probeer positieve affirmaties te gebruiken en spreek jezelf op een positieve manier toe in aanloop naar de date.

8. Wees jezelf

Je bent wie je bent. Dat is iets wat je waarschijnlijk al vaker is verteld. Maar dat is wel precies wat mensen leuk zullen vinden aan jou. Probeer niet te veranderen of jezelf anders voor te doen om indruk te maken op een ander.

9. Stel doelen

Stel kleine doelen voor de date, zoals het voeren van een interessant gesprek of het uitproberen van een nieuwe activiteit. Dit kan je helpen om je meer gemotiveerd en zelfverzekerd te voelen.

10. Focus op het moment

Maak je geen zorgen over wat er in de toekomst kan gebeuren. Het gaat om het nu. Focus op het moment en geniet van de tijd die je samen doorbrengt. Pieker niet over de toekomst.

11. Heb geduld

Daten kan tijdrovend zijn. Het kan dus even duren voordat je iemand vindt die echt bij je past. Geduld is belangrijk omdat het je weerhoudt om te snel op te geven. Door geduldig te zijn, verlaag je je eisen niet en houd je vast aan je eigen grenzen en wensen.

12. Geef jezelf niet de schuld

Het is niet moeilijk om jezelf de schuld te geven als daten niet werkt. Meestal ligt het echter niet aan jou, maar aan de ander. Iedereen heeft verschillende verwachtingen, wensen en eisen. Bekijk het vanuit een ander perspectief en besef dat jij niet de schuldige bent.

13. Zoek steun bij vrienden

Als je onzeker bent over jezelf of wat je doet tijdens het daten, is het goed om steun te zoeken bij vrienden. Zij kunnen je helpen om te bespreken wat er minder goed gaat, advies geven over hoe je jezelf kunt verbeteren en steunen bij het vinden van de juiste persoon.

14. Neem de tijd

Het is oké om de tijd te nemen tijdens daten. Je hoeft iemand niet binnen twee dagen te leren kennen. Je mag de tijd nemen voordat je jezelf volledig opent. Neem de tijd om te zien of de persoon bij je past en of je je op je gemak voelt bij deze persoon. Hoe beter je iemand kent, hoe minder je onzeker hoeft te zijn over jezelf.

15. Wees geduldig met jezelf

Zelfvertrouwen opbouwen kost tijd en geduld. Wees geduldig met jezelf en blijf werken aan je zelfvertrouwen, zodat je je comfortabeler voelt tijdens het daten. Vergeet niet dat iedereen onzekerheden heeft en dat het normaal is om je soms onzeker te voelen tijdens het daten.

16. Geef jezelf credit

Wees trots op jezelf en geef jezelf credit voor de dingen die je goed doet. Geef jezelf dat schouderklopje als je een date hebt geregeld. Beloon jezelf als de date goed gaat. Geef credit aan degene die het verdient: dat ben jij.

Onthoud dat daten een proces is en dat het tijd kost om de juiste persoon te vinden. Door geduld te hebben, jezelf niet de schuld te geven en het niet persoonlijk op te vatten, kun je minder onzeker zijn tijdens het daten.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie