Hoe iemand op date vragen? Tips, voorbeelden en zinnen die werken

Michael Schouten
Door Michael Schouten
13 minuten leestijd

Iemand voor een date vragen is een kwetsbaar moment. Met één zin neem je het gewaagde initiatief door te zeggen hoe je over de ander denkt en wat je daarbij voelt. Zelfs als je je gevoelens niet in woorden uitdrukt, maak je met het date-verzoek wel duidelijk wat je intenties zijn. En dat is spannend, want op dat moment weet je niet of de positieve gevoelens wederzijds zijn.

Zelfs als je over het algemeen vol zelfvertrouwen door het leven navigeert, kan het moeilijk zijn om iemand voor een date te vragen. Het is tricky. Je maakt je zorgen over hoe de ander zal reageren, of deze ingaat op je voorstel en je de plank niet volledig misslaat doordat je de signalen verkeerd hebt begrepen. Je bent bang om afgewezen te worden.

Daarnaast maak je je zorgen maken over de typische dingen waar mensen zich mee bezighouden in sociale situaties. Je houding, wat je precies moet zeggen en hoe je het gesprek gaande houdt. Het zijn de dingen die sociale situaties behoorlijk ingewikkeld kunnen maken. En als je dat koppelt aan de situatie waarin je iemand voor een date moet vragen, wordt het alleen maar complexer.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Waarom het zo intimiderend is

Voor de meesten van ons is het een angstaanjagende ervaring. Stel je maar eens voor dat je nu plaatsneemt naast degene die jij leuk vindt. Kijk hem of haar in de ogen aan en stel de vraag:

“Heb je zin om vrijdag een drankje te doen met mij? Als in… een date?”

Houd het oogcontact nog een seconde vast en denk na over wat je voelt. Is het een gevoel van onzekerheid? Een kriebelig gevoel in je buik? Dat wat je nu voelt, heet kwetsbaarheid. Je neemt afstand van de natuurlijke wens om je emoties en gevoelens te beschermen. Je stelt je open en eerlijk op als je iemand voor een date vraagt met het risico om gekwetst te worden. Daar is moed voor nodig.

Je moet de moed hebben om in contact te komen, het gesprek aan te gaan en het perfecte moment te vinden. En als dat allemaal goed gaat, moet je de moed vinden om de woorden uit te spreken die je lot gaan bepalen. Kwetsbaar zijn is eng en jezelf blootgeven is nog enger. Maar het is ook krachtig.

9 tips voor de date-vraag

Ondanks alle obstakels en uitdagingen lukt het (bijna) iedereen om eens in hun leven iemand voor een date te vragen. De vraag is dus niet zozeer of het jou gaat lukken, maar wanneer het lukt. We hebben deze acht tips voor je die alles net even wat makkelijker maken. Aansluitend hebben we ook nog 22 zinnen verzameld om meteen te gebruiken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

1. Denk na over hoe je het doet

Voorbereiding helpt. Je kunt een deel van de stress wegnemen door vooraf te bedenken hoe je het gaat vragen. Denk na over een inleiding en de vraag die je gaat stellen. Dan is het verder alleen nog maar de vraag hoe je de inleiding ter sprake brengt. Als je je voorbereidt en weet wat je moet zeggen, dan doe je het met meer zelfvertrouwen.

2. Laat zien dat je de ander leuk vindt

Het is nergens voor nodig om verlegen te zijn over je gevoelens. Vind je iemand leuk? Laat dat dan duidelijk merken met wat je zegt en doet. Dat kan met persoonlijke vragen, kleine complimenten en lieve gebaren. Laat kleine broodkruimels achter waardoor de ander denkt dat jij geïnteresseerd bent. Het zorgt ervoor dat een voorstel voor een date niet zomaar uit te lucht komt vallen.

3. Doe het rustig aan

Als het iemand is die je niet zo goed kent, voel dan niet de druk om de ander zo snel mogelijk uit te vragen. Chill. Doe het rustig aan. Ga eerst het gesprek aan om elkaar beter te leren kennen. Als je meer succes wilt in het voorstellen van dates, doe het dan alleen bij degenen met wie je een oprechte connectie voelt – en dus niet alleen een oppervlakkige aantrekkingskracht.

4. Doe het met humor

Alles gaat makkelijker als je het doet met een glimlach. Als je iemand voor een date wilt vragen, zet dan vooral je humor in. Dat maakt het speels en luchtig. Het zet de toon en is ook nog eens gedenkwaardig.

 • Je bent mij nu echt een kop koffie schuldig.
 • Als ik je voor een date zou vragen, zou je dan ‘ja’ of ‘graag’ zeggen.
 • Omdat ik vandaag in een goed humeur ben, zal ik met ‘ja’ antwoorden als je mij op date vraagt.

5. Maak er geen ding van

De beste aanpak voor velen is om het niet te zien als een breekpunt. Zie het meer als een normaal onderdeel van een gesprek en leg niet de nadruk op die ene vraag. Als je met vrienden bent, denk je toch ook niet dagenlang na over hoe je ze gaat vragen voor een uitje?

6. Vraag het indirect

Als je heel erg bang bent om afgewezen te worden, dan kun je het voorstel op een indirecte manier doen. Dat maakt het makkelijker voor de ander om ‘nee’ te zeggen, terwijl jij zelf minder risico loopt. In principe geef je de ander de kans om iets met je te gaan doen, zonder dat het een date-voorstel lijkt. Bijvoorbeeld zoals James dat doet in dit voorbeeldscript:

 • James: “Ik zag onlangs nog de trailer van de nieuwe Batman voorbijkomen. Heb je die al gezien?”
 • Michelle: “Nee, speelt die in de bioscoop? I love Batman-films.”
 • James: “Ik ook! In de reclame zeiden ze dat-ie vanaf vrijdag in de bios te zien is. Ik heb alleen nog niemand gevonden die met mij meewil.”
 • Michelle: “… Waarom vraag je mij dan niet?”

7. Heb vertrouwen

Je hebt het waarschijnlijk al duizenden keren gehoord en gelezen: zelfvertrouwen is essentieel. Het geeft aan dat je een gelijke bent, zelfs als je dat voor je eigen gevoel niet bent. Het komt erop neer dat als je een ‘nee’ verwacht, een ‘nee’ krijgt. Dat zegt overigens niet dat je zelfvertrouwen moet faken. Het gaat erom dat je in jezelf gelooft. Speel je rol en wees jezelf. Hoe vaker je iemand uitvraagt, hoe makkelijker het wordt en hoe meer zelfvertrouwen je krijgt.

8. Let op de timing

Je kunt je collega niet tijdens een groepsvergadering voor een date vragen. En ook is het niet gepast om een verpleegkundige tijdens werktijd uit te nodigen voor een drankje. Nodig niemand in het openbaar uit voor een date en al helemaal niet in het bijzijn van vrienden, familie of collega’s. Timing is alles. Doe het uitsluitend als je met iemand alleen bent.

9. Blijf altijd beleefd

Als het op afwijzingen aankomt, is het belangrijk om een aardig persoon te blijven. Een afwijzing is geen reden om de ander te vervloeken. Of om te zeggen dat ze niets beters kunnen krijgen. Geef de ander de optie om ‘nee’ te zeggen zonder er een probleem van te maken. En maak er ook geen probleem van als je daadwerkelijk een ‘nee’ als antwoord krijgt.

Zie afwijzingen meer als een tijdsbesparing. Het is beter dat je het antwoord nu weet en niet over een week, een maand of half jaar. Dan kun je je tijd en energie sneller besteden aan degenen die wel met je willen daten.

22 zinnen en voorbeelden

Heb je de gewoonte om te bevriezen zodra je iemand voor een date wilt vragen? Weet je niet wat je moet zeggen? En heb je daarom wat voorbeelden nodig? Dan hebben we voor jou een lijst met 22 zinnen om als voorbeeld te gebruiken.

 1. Als je kunt raden wat mijn favoriete restaurant is, neem ik je mee daarheen.
 2. Mijn vrienden denken dat we een leuk stel zouden zijn. Wat denk jij?
 3. Je bent het type dat ik mee op date zou vragen.
 4. Als je nog langer zo naar mij blijft kijken, dan heb ik geen andere keuze dan je op date te vragen.
 5. Ik vind het gezellig om met je te praten, maar ik zou nog leuker vinden om met je te daten.
 6. Jij. Vrijdag om 20.00 uur?
 7. We zouden een keer wat samen moet doen.
 8. Wordt het niet eens tijd dat ik je relatiestatus ga veranderen?
 9. Ik heb gedroomd dat jij mij voor een date vroeg. Hoe vind je dat?
 10. Jij bent vrijgezel. Ik ben vrijgezel. Daar zouden we wat aan moeten doen.
 11. Stop eens met flirten. Je kunt mij ook gewoon vragen voor een date.
 12. Wij zouden een powerkoppel zijn, denk je niet?
 13. Waarom zou je vrijgezel blijven als je mij zou kunnen krijgen?
 14. Ik wil dit weekend iets leuks met je doen. Wil je weten wat?
 15. Ik kan sinds kort gedachten lezen. En ja, ik wil wel met je afspreken.
 16. Normaal gesproken kijk ik liever de kat uit de boom. Maar voor jou ben ik graag wat directer: zullen we zaterdag een hapje eten?
 17. Wat zou een ideale date voor je zijn? […] En wanneer zullen we dat doen?
 18. Ik weet wat je wilt vragen. En nee, ik heb nog geen plannen voor vrijdag.
 19. Als je je verveelt, kunnen wij wel wat samendoen. Zin in…?
 20. Als ik je mee uit zou vragen, zou je dan ‘ja’ zeggen?
 21. Dit was leuk! Ik moet nu echt weg. Maar wat doe je zaterdag? Anders kunnen we…
 22. Oh, trouwens, vind je mij leuk?

Hoewel sommige van deze zinnen misschien een beetje raar lijken, maakt de exacte zin in werkelijkheid niet zo heel veel uit. Het gaat er eerder dat je het voorstel doet, niet zozeer op welke manier je het doet. Alles werkt. Het is wellicht zelfs beter om het woord ‘date’ helemaal niet te gebruiken. Daten is beangstigend voor sommigen, dus speel het op safe en noem het anders. Je kunt gewoon zeggen wat er in je opkomt. Een natuurlijke reactie is immers altijd beter dan een ingestudeerde zin.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie