6 manieren om iemand indirect over te halen om te daten

Redactie
Door Redactie
8 minuten leestijd

Online daten, het kan een rollercoaster van emoties zijn. Het brengt niet alleen de spanning van het onbekende met zich mee, maar ook de onzekerheid. En die onzekerheid komt vaak terug op één moment in het datingproces: iemand vragen voor een date. Je vraagt je af: vindt die andere persoon me wel leuk genoeg om af te spreken? Het kan soms een behoorlijk raadsel zijn.

Natuurlijk kun je het gewoon recht voor zijn raap zijn en vragen, maar eerlijk gezegd, dat kan soms een tikkeltje ongemakkelijk zijn. Misschien is de ander er nog niet klaar voor, en dan bevind je je in een ietwat vreemde situatie. Aan de andere kant, als je de vraag nooit durft te stellen omdat je het juiste moment niet kunt vinden of je bent gewoon een beetje verlegen, dan hebben we goed nieuws voor je: er is een alternatieve aanpak.

Maar stel nu dat je de vraag wel durft te stellen, en toch nog niet helemaal zeker bent of de ander er ook voor openstaat? Dan is er een slimme datingtechniek die je kunt toepassen. Hiermee krijg je wat inzicht voordat je in het diepe springt. Let’s dive in!

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Indirecte technieken

Wil je voorkomen dat je ooit in die lastige situatie belandt waarin je dateverzoek genegeerd wordt of je bedoelingen in twijfel worden getrokken? Geen zorgen, er zijn slimme indirecte strategieën die je kunt toepassen om iemand te overtuigen om met jou op date te gaan. Deze trucs zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen, ze komen rechtstreeks uit het boek ’64 manieren om iemand over te halen’ van Kellerman en Cole. En geloof ons, een aantal van deze trucjes zijn ronduit briljant als je een datevoorstel wilt doen. Dus laten we eens kijken naar de trucs die je kunt gebruiken.

1. Maak er een uitdaging van

Iemand overhalen om iets te doen is makkelijker als je er een uitdaging van maakt. Dit kun je tot je voordeel gebruiken als met iemand wilt afspreken. Bijvoorbeeld:

 • Jij: Ik ben de beste in het verzinnen van leuke dates. Ik weet zeker dat je niets beter dan mij kunt verzinnen. Wat zou je doen op een eerste date?
 • Zij: Ik zou …..
 • Jij: Dat klinkt eigenlijk wel heel goed. Jij wint. Laten we dat doen.

2. Doe een suggestie

Het is niet nodig om direct voor een date te vragen als je het niet aandurft. Je kunt het als een alternatief brengen op iets wat de ander gaat doen. Bijvoorbeeld:

 • Jij: Heb je al plannen voor komend weekend? (Hint)
 • Zij: Niet veel, misschien vrijdag wat drinken met vrienden
 • Jij: Dat klinkt leuk! Als het niet doorgaat kunnen wij wel een drankje doen, of zaterdag anders.

3. Geef een compliment

Het is makkelijker om iemand over te halen om met je op date te gaan als je als inleiding een compliment geeft. Dit betekent dat je aandacht moet geven aan de interesses van de ander en wat men zoals doet. Een compliment laat mensen goed over zichzelf voelen, maar ook relaxter en bereid om een ander te helpen. Bijvoorbeeld:

 • Zij: Het liefste kook ik toch echt iedere dag.
 • Jij: Aan je Instagram foto’s te zien kun je het erg goed! Kun je mij een keer helpen met een …?

4. Neem een idee over

Een gesprek waarin je iemand vraagt naar de voorkeuren en interesses kun je gebruiken als inleiding om de ander een datevoorstel te laten doen. Het lijkt er dan net op dat het idee van hen komt en niet van jou. Bijvoorbeeld:

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

 • Jij: Wat leuk dat we beiden gek zijn van Sushi. Waar ga jij heen voor de beste sushi?
 • Zij: Vooral naar Sumo, in Nijmegen of Arnhem. Moet je ook eens proberen!
 • Jij: Wat een goed idee, dat moeten we zeker doen. Wanneer kun je?

5. Draai de rollen om

Als je de vraag stelt van ‘Wil je met mij afspreken?’, dan geef je de controle aan de ander en maak je makkelijker voor de ander of je af te wijzen. Dit is veel moeilijker als je de rollen omdraait en net doet of er geen andere optie is dan afspreken. Op deze manier is het voorstel veel lastiger af te slaan. Bijvoorbeeld:

 • Jij: Laten we afspreken, waarom ook niet?
 • Jij: Ik zie geen enkele reden waarom wij niet zouden afspreken. Laten we het doen.

6. Gebruik een voordeel voor hen

In de technieken die Kellerman en Cole beschrijven is er een plek weggelegd voor het aangeven van de voordelen; voor jezelf en voor de andere persoon. Het voordeel voor de andere persoon kun je gebruiken om iemand over te halen. Je zegt hiermee in feite wat hen eraan hebben als ze ingaan op je voorstel.

 • Jij: Ik was laatst bij een nieuw restaurant in de stad bij ons, echt een heerlijke Mexicaanse schotel gehad. Met guacamole!
 • Zij: Oooh ik ben gek op guacamole!
 • Jij: Wie niet? 🙂 Zeg maar, wanneer wil je het proberen?

Je ziet dat er talloze manieren zijn om iemand te verleiden voor een spannende eerste ontmoeting. Onthoud goed, deze trucjes werken nog beter als je ze op een speelse en natuurlijke manier inzet. Er bestaan nog meer manieren om iemand te overtuigen om met jou af te spreken, maar niet allemaal zijn ze geschikt om uit te proberen. Het is absoluut geen goed idee om iemand onder druk te zetten en ongemakkelijk te laten voelen. Dat is echt niet de weg die je wilt inslaan.

Gelukkig hoef je met de juiste aanpak nooit direct om een date te vragen. Wanneer je een vraag stelt, geef je de ander namelijk de kans om jouw voorstel af te wijzen. Wat je eigenlijk wilt vermijden: ooit nog afgewezen worden. Dus, waarom zou je niet eens de indirecte route nemen om die date voor te stellen? Het kan je helpen om die vervelende blauwtjes te omzeilen. En wie wil dat nu niet?

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie