Hoe eindig je een eerste date? 8 manieren die juist en beleefd zijn

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
8 minuten leestijd

Eerste dates zijn unieke ervaringen. Van zweterige handpalmen en ongemakkelijke stiltes tot de zoektocht naar gespreksonderwerpen. Het zijn aparte situaties die zowel opwindend als ondraaglijk kunnen zijn. En dan is er ook nog een extra raadsel: hoe moet je een eerste date eindigen? Oftewel: wat doe je op het moment dat de date erop zit?

Doe je een voorstel voor een tweede date? Zeg je gewoon ‘doeg’ met een korte zwaaibeweging, zonder het over een vervolg te hebben? Of maak je ter plekke een afweging tussen het wel of niet kussen van je datepartner? Hoewel veel mensen hun volledige aandacht richten op wat ze moeten zeggen tijdens de date, is het net zo belangrijk om na te denken over hoe je de date moeten eindigen.

8 manieren om een eerste date te eindigen

Het maakt niet uit of je afspreekt voor een kopje koffie of een diner in een chic restaurant, het is belangrijk om te begrijpen hoe je een eerste date op de juiste manier kunt afronden. Of het nu de beste of slechtste eerste date was die je ooit in je leven hebt gehad, dit zijn acht manieren om een eerste date te eindigen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Zeg ‘dankjewel’

Als je het juiste en beleefde wilt doen, moet je altijd ‘dankjewel’ zeggen. Zelfs als het niet naar wens verliep of de date een tegenvaller was. En zelfs als jij alle drankjes hebt betaald en de ander met een negatieve houding op de date verscheen. Je dankbaarheid uiten is een van de eenvoudigste manieren om de date op een positieve toon te eindigen. Je zou de ander kunnen bedanken voor hun tijd, voor het reizen naar de date-locatie of simpelweg voor de aanwezigheid.

2. Stel jezelf deze vragen

Om de date op de juiste manier af te wikkelen is wel enige voorbereiding nodig. Dat wil zeggen: vóór en tijdens de date stel je jezelf vragen over de afsluiting van de date. Dit voorkomt ongemakkelijke situaties als het moment zich voordoet. Stel jezelf deze vragen:

 • Wie gaat de rekening betalen?
 • Zal ik betalen of het eerst overleggen?
 • Hoeveel moet ik tegenstribbelen als de ander per se wil betalen?
 • Moet er een kus zijn?
 • Wat doe ik als ik niet wil kussen?
 • Wil ik een tweede date met deze persoon?
 • Wat zal ik zeggen als ik de ander nog een keer wil zien?
 • Hoe maak ik duidelijk dat ik geen tweede date wil?
 • Zeg ik dit ter plekke of achteraf per app?

3. Geef een hand, knuffel of kus

Als je niet wilt kussen aan het einde van de date, dan is het goed om te weten dat het geen verplichting is. Het hoeft niet, zelfs niet als het de beste date ooit was. Om ongemakkelijke momenten aan het einde van de date te voorkomen, kun je het volgende overwegen aan het einde van de date:

 • Steek je hand uit wanneer je de date afrondt
 • Draai je hoofd weg, open je armen en geef een knuffel (en neem snel weer afstand)
 • Sluit je armen en blijf op afstand als je geen lichamelijk contact wilt
 • Zeg dat je niet wilt kussen als het niet duidelijk is

Als je geen zin hebt om te kussen na de date, dan kun je dit zowel non-verbaal als verbaal laten weten. Non-verbaal is de gebruikelijke manier, waarbij je je lichaamstaal gebruikt om het duidelijk te maken. Een gesloten houding en afstand houden zijn twee belangrijke aspecten om je onwil kenbaar te maken. Bij de verbale manier zeg je het tegen de ander, zodat er geen enkele twijfel kan bestaan.

4. Zit de date uit

Als de date tegenvalt, kan het zijn dat je vroegtijdig wilt vertrekken. Maar dat is niet beleefd. De date uitzitten is de enige beleefde manier. Meteen afscheid nemen is vervelend. Niet alleen voor jezelf, maar vooral ook voor de ander. Hoe zou jij je voelen als je op een date arriveert en je direct wordt afgewezen? De meeste mensen zouden het ervaren als een klap in hun gezicht. Daarom is het verstandig om een eerste date kort te houden, zodat je niet langer dan nodig uit beleefdheid hoeft te knikken en glimlachen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

5. Stel een tweede date voor

Als je je date nog een keer wilt zien, maak dan meteen een afspraak om de ontmoeting te herhalen. Of geef in ieder geval aan dat je ervoor openstaat om het nog een keer te doen. Hoewel je misschien geneigd bent om iets te zeggen als ‘Ik spreek je nog!’, bereik je meer door een tweede date direct vast te leggen, inclusief alle details. Deze methode helpt je ook om te ontcijferen hoe de ander over jou denkt.

Als de ander je graag weer zou willen zien, is de kans groter dat je de eerste date verlaat met concrete plannen voor een tweede. Als de ander minder geïnteresseerd is, dan blijft de tweede date een open optie. En mocht de tweede date geweigerd worden, dan weet je meteen dat je er geen tijd meer in hoeft te steken.

6. Wees aardig

Ondanks dat je de minuten aan het aftellen was, is het altijd in je eigen belang om de date op een aardige en respectvolle manier te eindigen. Je hebt misschien de neiging om te zeggen dat de ander in het werkelijke leven nogal saai is, maar dat is niet iets wat je moet zeggen. Blijf vriendelijk, beschaafd en welgemanierd. Iedereen verdient het voordeel van de twijfel op een eerste date, want weinig mensen zijn helemaal zichzelf in deze situatie.

7. Geef geen valse hoop

Het is ook belangrijk dat je de ander niet aan het lijntje houdt door te zeggen dat je ervoor openstaat om vaker af te spreken, terwijl dat niet zo is. Oftewel, geef geen valse hoop. Het is niet netjes om plannen te maken als je op dat moment al weet dat je ze gaat afzeggen. Als je je niet sterk genoeg voelt om de ander ter plekke af te wijzen, zeg dan gewoon dat je het nog laat weten.

8. Denk aan je veiligheid

We weten allemaal dat sommige mensen slecht kunnen reageren op afwijzingen. Daarom kun je geneigd zijn om iemand niet af te wijzen, terwijl je dat wel zou willen. In deze situaties is het verstandig om de afwijzing niet ter plekke te doen, maar achteraf. Het is een simpele tactiek om veilig te blijven, vooral als je een onveilig gevoel krijgt bij het idee van afwijzen. Bij twijfel: zet je veiligheid altijd boven beleefdheid.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie