Geen tweede date? Dit is wanneer Nederlandse singles het vertellen

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Na ruim een week appen is het dan eindelijk zover: de eerste date staat vanavond op de agenda. Alle grappige gifjes, memes en honderden uitgewisselde berichten leiden naar deze spannende ontmoeting. Je hebt je voorbereid met de beste persoonlijke vragen, gespreksonderwerpen bestudeerd en voor je gevoel kan niets meer mislukken. This is it. Maar dan, zodra je elkaar voor het eerst in de ogen aankijkt, weet je het na één seconde zeker: het is gedoemd te mislukken. Wat nu?

Als je zoals de meeste Nederlandse singles bent, dan zit je de date netjes uit en vertel je later – digitaal of telefonisch – dat een tweede date niet gewenst is. Dat blijkt uit onderzoek van Lexa onder 1.002 Nederlandse singles. De datingapp vroeg hen hoe zij vertellen dat er geen vervolg komt op de eerste date.

Afwijzen is moeilijk

Vertel je het meteen en face-to-face dat je geen interesse hebt in een tweede date? Stuur je achteraf een appje met een respectvolle afwijzing? Of ga je toch in op het voorstel van de tweede date, ondanks dat je weet dat het niets gaat worden? Als je dacht dat je de enige was die het moeilijk vindt om iemand af te wijzen, dan is er goed nieuws. Je bent niet de enige – bij lange na niet.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Volgens het onderzoek zijn er maar weinig singles die het aandurven om tijdens de eerste date te vertellen dat het bij deze date blijft. Van de ondervraagden zegt slechts 21% meteen na afloop dat ze geen interesse hebben in een vervolg. Een veel groter deel van de ondervraagden, zo’n 6 op de 10 singles (61%), houdt zich stil gedurende de date en zegt het liever later – ofwel digitaal ofwel telefonisch. Vrouwen blijken net iets vaker (65%) voor deze aanpak te kiezen dan mannen (58%).

Innerlijk > uiterlijk

Op de vraag waarom ze niet op een tweede willen gaan, noemen veel singles dezelfde redenen. Ruim 9 op 10 singles zegt dat een gebrek aan interesse voor hen de grootste dealbreaker is tijdens een eerste date. Geen vragen stellen, geen tweede date, zo blijkt uit het onderzoek, want zowel de mannen (87%) als vrouwen (96%) denken daar hetzelfde over. Een eenzijdig gesprek is voor de singles van vandaag een regelrechte afknapper.

Een andere grote reden om een tweede date uit te sluiten is een gebrek aan gespreksstof. Heb je niets te vertellen? Voor 85% van de singles is het reden genoeg om niet meer met je op date te gaan. Pas daarna, op de derde plek van dealbreakers op een eerste date, staat uiterlijke verzorging. Voor 6 op de 10 ondervraagden (60%) kan de uiterlijke verzorging een reden zijn om een tweede date te weigeren.

Als je het op zeker wilt spelen, dan drink je bovendien niet te veel op een date. Dit is een van de volgende redenen die singles noemen: iemand die te diep in het glaasje kijkt tijdens de eerste date. Vooral voor vrouwen is dat een grote afknapper – 62% van de vrouwen geeft dit aan tegenover 32% van de mannen. Door 28% van de singles wordt bovendien de lengte van hun date genoemd, en dan met name als dit niet overeen komt met de verwachtingen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie