Alcohol drinken op een date: hoeveel is te veel?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
9 minuten leestijd

Het is zomer en de dorst neemt met de dag toe. Het warme weer nodigt uit om te gaan daten. Singles begeven zich dan ook in de grote aantallen op de dating apps, op zoek naar iemand om een terrasje mee te doen tijdens de broeierige avonden. Er is geen twijfel over het verband tussen de zomerse dagen en meer alcohol drinken dan je normaal doet, maar hoe zit het met daten en alcohol drinken?

Om meer over dit verband te weten te komen deed datingsite Zoosk onderzoek naar deze connectie. Datingsite en app Zoosk ondervroeg 8793 van haar voornamelijk Amerikaanse leden en analyseerde 133175 berichten op de datingsite. Dit zijn de inzichten die Zoosk kreeg aan de hand van dit onderzoek:

Singles drinken meer

72% van de ondervraagde singles drinken alcohol, vergeleken met 64,8% van de totale volwassen Amerikaanse bevolking. Dit is niet zo vreemd omdat daten en drinken vaak hand in hand gaan. 73% van de singles die alcohol drinken zeiden zelfs dat alcohol drinken een goed idee is voor de eerste date. 46% zei dat het eenvoudig en minder formeel is terwijl 27% zei dat het een goede manier is om toegankelijker te worden en makkelijker een gesprek te voeren.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Niet-drinkers vindt het moeilijker om te daten

Aangezien drinken op een date bijna de norm is, is het daten moeilijker voor mensen die niet drinken. 32% van de niet-drinkers is het daar mee is. Dit percentage is hoger onder de millennium. In deze groep gaf 38% van hen aan dat niet-drinken het daten moeilijker maakt. 7% van de singles die niet drinken gaf zelfs aan af dat dat ze doen alsof ze alcohol drinken terwijl dit niet het geval is. Onder de niet-drinkende millenials ligt dit percentage zelfs op 10%.

Drinken is geen deal-breaker

Hoewel een derde van de niet-drinkers het moeilijk vindt om te daten omdat ze geen alcohol geeft 81% aan dat ze nog steeds iemand zullen daten die wel alcohol drinkt. Andersom is dit percentage nog hoger. Maar liefst 86% van de alcohol drinkende singles zou op date gaan met iemand die geen alcohol drinkt.

Drinken voor de date

Maar liefst 92% van de singles die drinken vinden het geen probleem als hun date tijdens het wachten alvast een drankje bestelt. Slechts 2% zei dat ze het niet leuk zouden vinden terwijl 6% aangaf dat ze de ander erom zouden teasen. Drinken voor de date komt ook geregeld voor zo blijkt uit het onderzoek. 30% van de drinkers geeft toe alcohol te drinken voordat ze de date hebben, voornamelijk om zich minder nerveus of angstig te voelen. Dit percentage is hoger onder de millennials met 36%.

Wat te drinken?

Als je dan eindelijk een date hebt gescoord wat moet je dan voor alcohol drinken? De singles kiezen voor het bekende: bier voor jongens en wijn voor de dames. 62% van de mannen drinkt bier tijdens de date, terwijl 62% van de vrouwen voor wijn kiest.

Top 5 favoriete drankjes

[one_half]

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Mannen

 • Bier – 62%
 • Wijn – 41%
 • Koffie – 26%
 • Margarita – 23%
 • Thee – 21%

[/one_half][one_half_last]

Vrouw

 • Wijn – 62%
 • Bier – 32%
 • Margarita – 29%
 • Koffie – 26%
 • Thee – 25%

[/one_half_last]

Hoeveel is te veel?

Bestaat er een maximum van twee drankjes op een date? 55% van de singles denkt van wel. Het gezegde “wordt nooit dronken op een date” is blijkbaar bekend bij meer dan de helft van de singles.

Vooral op de eerste date is het belangrijk om verantwoord alcohol te drinken zodat je je hoofd erbij houdt. Voor de meerderheid van de singles betekent dit dat je op een date niet meer dan twee drankjes drinkt. Niet iedereen is het daar over eens. 17% van de singles vindt dat het bij één drankje moet blijven, terwijl 19% vindt dat drie drankjes de max is.

Maximale aantal drankjes per datePercentage deelnemers
03%
117%
255%
319%
43%
5 of meer3%

Drinken op een date voor- en nadelen

Alcohol drinken op een eerste date is in veel gevallen bijna onvermijdelijk. Eén van de manieren die veel singles gebruiken om het gesprek van de app naar real-life te verplaatsen begint met de vraag “Zullen we een keer wat gaan drinken?”

Bovendien wordt het door iedereen aanbevolen om in het openbaar af te spreken voor een eerste date. De keuze voor een café, bar of terras is dan al snel gemaakt. Er zijn echter voor- en nadelen aan drinken tijdens de date.

Je voelt je wat losser

Iedereen is het erover eens dat daten een zenuwslopende ervaring is. Wachten in een restaurant voor je date aanschuift, kijkend naar de deur terwijl je je drankje voor je hebt staan. Door het drankje voel je je wat losser en is het wat makkelijker om een ontspannen avond te hebben. Je stelt jezelf sneller open door alcohol te drinken en na de eerste paar slokjes begint het gesprek opeens vloeiend te verlopen.

Wat jij en je date drinken kan ook een gespreksstarter zijn en leuke anekdotes naar boven halen. Alcohol kan je daardoor iets vertellen over je date. Of je nu gaat voor bier, wijn, champagne of een breezer, het laat iets zien over je persoonlijkheid. Elkaar leren kennen onder het genot van een drankje brengt echter een gevaar met zich mee: te veel drinken.

Een gevaarlijke cocktail

Wanneer je de eerste date combineert met alcohol kan dit resulteren in een cocktail die gevaarlijker is dan een cola met mentos. Tenminste, als je van tevoren niet nadenkt over een maximum aantal drankjes dat je van jezelf mag nuttigen. De vragen die je voor de date hebt voorbereid, de kleding die je gekocht hebt en de tijd die je aan jezelf hebt besteed; alles kan voor niets zijn geweest als je te veel drinkt op de date. Niemand wil een date met iemand die met een dubbele tong praat en naar de wc zwalkt.

Tips

Alcohol verandert de manier waarop we ons gedragen. Hoewel je denkt dat je leuker, spraakzamer en meer out-going bent als je drinkt, je date kan daar anders over denken. Wie drinkt kan dingen zeggen die niet gemeend zijn, net over-the-top of iets wat in het verkeerde keelgat kan schieten. Hoe je voorkomt dat je te veel alcohol tijdens de date drinkt? Volg deze gouden regels om de alcoholinname binnen te perken te houden:

 • Besef dat drinken niet het doel is maar het leren kennen van de persoon.
 • Houd bij hoeveel drankjes je hebt gehad.
 • Drink langzaam en met kleine slokjes.
 • Kies geen shotjes of cocktails met een hoog alcoholpercentage.
 • Kies het drankje dat je altijd drinkt.
 • Drink steeds hetzelfde gedurende de avond.
 • Stop met drinken als je merkt dat je aangeschoten raakt.
 • Ga tussendoor naar het toilet om water te drinken of bestel een extra water.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie