12 aardige berichten voor een respectvolle afwijzing na een date

Michael Schouten
Door Michael Schouten
8 minuten leestijd

Geen reactie is geen interesse; het is de ongeschreven en soms zelfs voluit geschreven datingregel waar iedereen aan meedoet. Iemand vertellen dat je niet geïnteresseerd bent is helemaal niet zo leuk, maar door geen reactie te geven breng je dit bericht gelukkig ook over. Het behoedt je voor een gênant gesprek die je eigenlijk helemaal niet wilt voeren.

Online kom je er nog mee weg door gewoon geen reactie te geven. Maar wat als je al een date hebt gehad, of meerdere? Als je niet onbeleefd of zelfs schofterig wilt zijn, dan is ghosting uit den boze: je moet iets laten weten.

Wanneer je jezelf in de situatie bevindt waarin je gewoon het juiste wilt doen en iemand op een aardige en respectvolle manier wilt afwijzen, dan is het handig dat je wat voorbeelden hebt. Dit zijn 12 lieve berichten waarmee je iemand op een nette manier kunt afwijzen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

12 berichten om iemand af te wijzen

 1. Hi, ik weet niet goed hoe ik dit moet zeggen, dus ik zeg maar wat ik voel. Ik vond het erg leuk met je af te spreken, maar voor mij is dit niet genoeg. Het komt misschien als een verrassing binnen, alleen moet ik dit tegen je zeggen. Ik wens je het beste in het vinden van een partner!
 2. Hi, het was leuk je gesproken te hebben. Alleen denk ik niet dat we voor elkaar bestemd zijn. Je bent geweldig, maar niet de perfecte match waarnaar ik op zoek ben. Veel succes met [onderwerp waarover je sprak].
 3. Hi, leuk dat we elkaar een keer in het echt konden zien. Ik zou willen dat het anders was, maar ik voelde de klik niet. Dat vind ik jammer, maar wens je wel het allerbeste in je zoektocht naar de ware.
 4. Hi, ik zal maar meteen met de deur binnenvallen. Je lijkt me een toffe man/vrouw, alleen zoek ik wat anders als partner. Dus bij deze wil ik je bedanken voor de avond en wens ik je het allerbeste.
 5. Hi, leuk dat we in het echt met elkaar konden praten. Je bent ook in het echt superaardig. Maar voor mij is dat niet genoeg, omdat ik de klik niet voelde. Daarom kunnen we hier beter bij laten. Ik wens je het beste!
 6. Hi, ik stuur je dit bericht omdat ik je niet wil ghosten. Het was gezellig, maar voor mij zit een tweede date er niet in. Je bent niet degene waar ik naar op zoek ben. Hopelijk begrijp je wat ik bedoel. Het beste!
 7. Hi, ik vind het lastig om dit als eerste te zeggen, maar ik wil eerlijk tegen je zijn. Ik heb een leuke tijd gehad, maar ik zie dit in de toekomst nergens heengaan. Bedankt voor de date en het allerbeste.
 8. Hi, nogmaals bedankt voor vanavond. We hebben het gezellig gehad, maar ik voelde meer een vriendschappelijke sfeer. Voor een volgende date was het voor mij niet genoeg. Ik hoop dat ik je niet verras hiermee. Succes verder!
 9. Hi, bedankt voor vanavond. Ik haat het om dit te zeggen, maar een herhaling van vanavond zit er niet in. Misschien denk je er ook wel zo over. Misschien niet. Ik wil eerlijk tegen je zijn als ik zeg dat ik hét niet voelde. Nogmaals bedankt en ik wens je veel succes verder.
 10. Hi, hopelijk ben je goed thuisgekomen. Ik stuur je dit meteen omdat ik het gevoel niet kan negeren. Het was een leuk gesprek tussen ons, maar ik voelde de vonk niet overslaan. Toch wens ik je succes met je volgende dates met anderen!
 11. Hi, bedankt voor de date! Uit ons gesprek heb ik kunnen afleiden dat we toch niet zo goed bij elkaar passen als ik eerder dacht. Het ligt niet aan jou, of aan mij; ik denk dat het gewoon niet zo mocht zijn. Maar ik wens je veel succes met [onderwerp waarover je sprak].
 12. Hi, leuk om je gesproken te hebben. Ik ben een ervaring rijker. Nu weet ik dat een echte date toch heel anders is. Je bent geweldig als persoon, maar ik denk niet dat ik verliefd op je kan worden. Ik hoop dat je er begrip voor hebt dat ik het hierbij wil laten. Veel succes verder!

stop hart

Zie je, zo moeilijk hoeft het niet te zijn. Al deze voorbeelden zijn kant-en-klaar voor gebruik, om op een aardige manier te zeggen dat je geen tweede date wilt. Denk aan deze drie woorden als je iemand na een of meerdere dates wilt afwijzen: snel, duidelijk en direct.

Snel

Het moet snel gebeuren, zodat je de ander niet aan het lijntje houdt. Het is net als het verwijderen van een pleister: hoe sneller, hoe beter. Het doet misschien even pijn, maar het is minder pijnlijk dan de langzame variant. Daarom kun je het slechte nieuws beter zo snel mogelijk geven.

Duidelijk

Ten tweede moet het bericht duidelijk genoeg zijn om geen valse hoop te geven. Zeggen dat het niet ‘het juiste moment’ is, ‘later misschien’, of dat ‘het aan jou ligt’: het schept alleen maar verwarring. Want de ander krijgt daarmee eenvoudig het idee dat er nog een kans is. En dat is niet wat je wilt. Het bericht moet zelfs zo duidelijk zijn dat er geen discussie mogelijk is over de boodschap die je wilt overbrengen.

Direct

Vond je het gesprek en de onderwerpen niet zo interessant? Of ben je van mening dat je date wel wat meer aandacht mag besteden aan de hygiëne? Laat het achterwege: het heeft geen nut. Vertel dus kort en bondig wat de hoofdreden is waarom je niet verder wilt, waarbij je uitgaat van je eigen gevoelens en gedachten.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Het is verleidelijk om niets van je te laten horen, maar een slechtnieuwsbericht is de enige juiste manier om het op een volwassen manier af te ronden. Als de situatie andersom was, dan zou je zelf ook graag met respect behandeld worden. Het biedt bovendien voor beiden afsluiting: je kunt weer doorgaan met je leven. En als je het bericht hebt verzonden, dan valt er een last van je schouder.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie