Home Nieuws ‘Man kijkt naar andere vrouwen’: het is geen garantie op vreemdgaan

‘Man kijkt naar andere vrouwen’: het is geen garantie op vreemdgaan

2 minuten leestijd
0
man vrouw kijken

Je ziet hem elke keer stiekem gluren naar andere vrouwen. Dat maakt je onzeker. Onder het motto ‘kijken, kijken, niet aanraken’ lijkt hij elke vrouw die voorbij loopt te “keuren”. En hoewel je ergens wel weet dat mannen nu eenmaal graag naar vrouwen kijken, begint het je toch een beetje te kriebelen.

Een akelig voorgevoel dat het kijken toch een keer overgaat op aanraken. Dus vraag je je af: “betekent het spotten van aantrekkelijke alternatieven dat hij een keer zal vreemdgaan?”

Het antwoord is: nee. Het feit dat je man of vriend de aantrekkelijkheid van een andere vrouw bewondert, wil nog niet zeggen dat hij zal vreemdgaan. Dit suggereert nieuw onderzoek, dat is gepubliceerd in het vakblad Journal of Family Psychology. Maar er is wel een groep mensen waarbij het risico op ontrouw groter is, wanneer zij geconfronteerd worden met aantrekkelijke alternatieven. Dat zijn de mensen die zichzelf niet in de hand hebben, degenen die een stukje zelfregulerend vermogen missen.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Bekijk hoe het werkt

Hello Temptation Island

Op je werk, school, tijdens het boodschappen doen en als je sport: we komen allemaal aantrekkelijke alternatieven voor onze partner tegen. Sommige mensen zijn van mening dat het bekijken van deze alternatieven het risico op overspel vergroot. Maar blootstelling aan alternatieven is volgens de uitgevoerde onderzoekers geen signaal voor vreemdgaan. Wat wel een voorspeller is? Het onvermogen om de verleiding te weerstaan.

Het experiment

In een eerste experiment werden 177 studenten in monogame liefdesrelaties gevraagd hoeveel aandacht ze besteden aan aantrekkelijke mensen. Ze kregen vervolgens willekeurig taken toegewezen, sommigen kregen taken die hun zelfregulerend vermogen aantastten, anderen kregen taken die dit niet deden. Hierna werd de deelnemers gevraagd om te swipen op een ​​dating app, om aantrekkelijke mensen te keuren, terwijl ze daarna gratis de premium-versie van de dating app werd aangeboden.

De onderzoekers ontdekten dat degenen die meer naar de aantrekkelijke alternatieven keken, sneller de gratis premium-versie van de dating app accepteerden. Dit gold echter niet voor iedereen, maar alleen voor de deelnemers die taken hadden voltooid die hun zelfbeheersing belemmerden. Neem de zelfbeheersing weg en mensen lopen een hoger risico om zich schuldig te maken aan vreemdgaan? Makes sense.

Een tweede onderzoek

Omdat één experiment op zich nog niet zoveel waarde geeft aan een betrouwbaar onderzoek, voerden de onderzoekers een tweede onderzoek uit. In dit longitudinale onderzoek werden 101 pasgetrouwde stellen gedurende een langere tijd gevolgd. Zij werden ondervraagd over hun zelfbeheersing en de aandacht die zij schenken aan aantrekkelijke alternatieven.

In de twee jaren erna werden de stellen zes keer ondervraagd over hun seksuele gedrag. En dan specifiek of ze iets hebben gedaan met iemand anders dan hun partner, zoals kussen, sexting en seks.

Het resultaat? 15 mannen en 18 vrouwen gaven toe dat ze ten minste één keer niet trouw waren geweest aan hun partner. En wat bleek? Deze deelnemers bleken te voldoen aan de dodelijke mix: een verhoogde aandacht voor aantrekkelijke alternatieven, gecombineerd met weinig zelfbeheersing.

‘Kijken, kijken, aanraken’

De bevindingen suggereren dat het voor veel mensen bij kijken blijft als ze aantrekkelijke alternatieven tegenkomen. Als ze zichzelf onder controle kunnen houden, no problem. En kijken leidt dan niet per definitie tot meer. Alleen is dat kijken voor één groep mensen een gevaarlijke gewoonte, degenen die zichzelf niet weten te beheersen, omdat het voor hen het risico op vreemdgaan vergroot.

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Lichaamsgeur onderscheidt vriend van vijand’

Soms ontmoet je iemand en voel je meteen dat je op één lijn zit. Het is misschien niet een…