Emotionele affaire? Wat het is en de 8 tekenen dat je zo’n relatie hebt

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Vreemdgaan, micro-cheating, buitenechtelijke relaties en emotionele affaires; er zijn heel wat termen die min of meer allemaal dezelfde situatie beschrijven. Maar toch zijn al deze relatiebegrippen niet precies hetzelfde.

Zo kun je fysiek vreemdgaan, bijvoorbeeld tijdens een one-night stand, of emotioneel vreemdgaan. Want de fysieke component is immers niet nodig om je partner met iemand anders te bedriegen. En voordat je een grens overschrijdt is het handig dat je weet waar de scheidslijn ligt tussen al deze vormen van vreemdgaan.

Wat is een emotionele affaire?

Een emotionele affaire is het grijze gebied tussen een platonische vriendschap en een liefdesrelatie. Er is een emotionele band, intimiteit en vaak een sterke aantrekking tot elkaar; ook al is er geen fysiek of seksueel contact. Je hebt dus geen seks, maar je weet wel dat je meer dan vrienden bent. Met iemand anders dan je partner. Het is een scenario dat veel mensen bekend voorkomt; bij jezelf of bij anderen.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe vriend of collega ontmoet en er is vrijwel direct een sterke connectie. De klik is er meteen, alsof je de ander al heel lang kent. En dat voelt fijn en vertrouwd. Je bent vaak met elkaar aan het appen, ook buiten je werk of hobby om, en je hebt zelfs al wat inside-jokes.

De aantrekkingskracht is niet te ontkennen en stiekem flirt je ook al geregeld met elkaar. Maar er is een probleem. Je hebt al een relatie. Zonder dat je het doorhebt ben je in een emotionele affaire beland.

Hoe krijg je zo’n affaire?

Zoals iedereen breng je niet alleen tijd met je partner door. Je besteedt je tijd gedurende de dag aan anderen buiten je huis; op het werk, in de sportschool of tijdens het beoefenen van je hobby’s. Misschien zie je je collega’s zelfs vaker dan je partner. Dat is niet eens zo’n gek idee. En dankzij de chat apps en social media heb je ook nog eens virtueel contact met anderen. Kennissen, oude schoolvrienden en nog meer anderen.

Al deze tijd die je met anderen doorbrengt is onderdeel van je sociale leven. En hoewel dat op zich geen probleem is, kunnen deze platonische relaties langzaam veranderen in een intense emotionele vriendschap. Het gebeurt, vaker dan je denkt. Wat in eerste instantie begint als een vriendelijke vriendschap, eindigt in een emotionele affaire.

Het is op dit punt waar de grenzen overschreden worden; wanneer het niet meer gepast is maar ongepast. De beperkte hoeveelheid “emotionele energie” die je hebt kun je niet volledig op je partner richten als je het moet verdelen over twee personen. Met andere woorden, de emotionele relatie met iemand anders heeft een negatief effect op de relatie met je partner. Bovendien kunnen emotionele affaires zich ontluiken tot echte fysieke affaires met seksueel contact.

8 tekenen dat je een emotionele relatie hebt

Aangezien de grens tussen een hechte vriendschap en emotionele ontrouw vrij dun is, is het belangrijk om de tekenen te herkennen. Vraag je je af of je een emotionele affaire hebt? Dit zijn 8 tekenen van een emotionele affaire.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

1. Je verbergt de relatie voor je partner

Een van de eerste tekenen van een emotionele affaire is dat je er niet eerlijk over bent tegenover je partner. Je bent redelijk vaag over de tijd die je met de ander doorbrengt, vertelt niet hoe diepgaand de gesprekken zijn die jullie voeren en ook ga je niet in detail over wat je samen doet.

Als je merkt dat je dingen over de relatie met de ander achterhoudt dan neigt het al snel naar een emotionele affaire.

2. Je denkt veel aan de andere persoon

Een ander teken dat je een emotionele affaire hebt is dat je deze persoon niet uit je gedachten kunt krijgen. Terwijl je met je partner een film kijkt blijven je gedachten afdwalen naar die andere persoon. Wat zou de ander aan het doen zijn? In plaats van te genieten van de quality-time met je partner denk je aan iemand anders.

Misschien dagdroom je zelfs over een relatie met deze persoon; alsof je in een andere dimensie stapt waarin je huidige partner vervangen is door de ander. Wanneer je meer aan iemand anders denkt dan je partner dan ben je emotioneel aan het vreemdgaan, omdat je de ander prioriteit geeft boven je partner.

3. Je vergelijkt je partner met de andere persoon

Wanneer je emotioneel betrokken raakt bij iemand anders dan je partner dan heb je de neiging om deze persoon op een voetstuk te plaatsen. Je ziet alleen de positieve eigenschappen en negeert de negatieve persoonlijkheidskenmerken. En als je dit vergelijkt met de eigenschappen van je partner dan worden de tekortkomingen opeens veel duidelijker. Het is een valkuil die je voor jezelf graaft. Want als je je partner continu vergelijkt met de ander dan trap je zelf in de val.

4. Je wil de hele dag bij de ander zijn

“Vroeger” wilde je zoveel mogelijk bij je partner zijn; dag én nacht. Maar inmiddels zijn de tijdens veranderd en heeft je partner plaatsgemaakt voor iemand anders. Dit is de persoon waar je zo’n sterke band mee hebt. Het is dan ook een duidelijk signaal dat je een emotionele affaire hebt als je continu mogelijkheden zoekt om bij deze persoon te zijn. En het gevolg is dat je minder tijd aan je partner besteed en misschien zelfs wat verwaarloost.

5. Je deelt persoonlijke en intieme details

Een kenmerk van een emotionele relatie is de inhoud van de gesprekken die je hebt. Je hebt het niet over de koetjes en de kalfjes, maar over diepgaande en vooral persoonlijke onderwerpen. Bijvoorbeeld, je vertelt deze persoon over je verleden, dromen, ambities en angsten. En ook dingen die je nog nooit met je partner hebt gedeeld.

In plaats van te bouwen op de steun en medeleven van je partner zoek je nu de ander op. Wanneer je ervoor kiest om open en kwetsbaar te zijn naar iemand anders dan is er duidelijke sprake van een emotionele affaire.

6. Je verwijdert appjes en gesprekken

Elke affaire die niet door beugel kan, zoals we dat in de volksmond noemen, wordt gekenmerkt door geheimen. Of je nu fysiek vreemdgaat of emotioneel; je houdt bepaalde dingen verborgen voor je partner. En dit zijn vooral de gesprekken die je per app met elkaar hebt. Je verwijdert je appjes, wist complete gesprekken in Facebook Messenger en ook de gespreksgeschiedenis in je smartphone. Als je dit doet dan verbreek je een ongeschreven regel en is er duidelijk sprake van een emotionele relatie.

7. Je wil dat de ander je wil

Er is een reden waarom je er zo goed uit wil zien als je de ander ziet en ook doe je al die attente dingen met een reden; je wilt dat de ander je wil. Misschien dat je het niet bewust doet, maar je doet je best om indruk te maken met alles wat je doet. Wanneer het je doel is dat de ander naar je verlangt, in plaats van je partner, dan bevind je je in een gevaarlijke situatie. Voor je huidige relatie tenminste. Want als je dit in je gedrag herkent dan valt het toch echt onder de noemer van een emotionele affaire.

8. Je groeit uit elkaar

Een emotionele relatie met iemand anders ontstaat vaak als de huidige relatie op een dood spoor is beland. De sleur is erin geraakt en ergens onderweg ben je elkaar kwijtgeraakt; je groeit uit elkaar. En dat is te merken aan allerlei kleine signalen die je vertellen dat de passie verdwenen is.

Je bent niet meer intiem, deelt je dag niet meer en bent niet meer geïnteresseerd in de gedachten van je partner. Dit is het typische moment waarop mensen verstrikt kunnen raken in een emotionele relatie met iemand anders, omdat de eigen relatie niet meer in je emotionele behoeften voorziet.

Een emotionele affaire is soms het gevolg van een emotieloze relatie, maar soms ook de oorzaak. Of het nu de oorzaak of het gevolg is; het heeft een negatief effect op je huidige relatie. De tijd en aandacht die je aan de ander besteedt gaat ten koste van je partner. En als dit voortduurt dan is het misschien beter om eerlijk te zijn; tegen jezelf en je partner.

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Deel dit artikel
Geef je reactie