Wat is een emotionele affaire? 8 tekenen dat je zo’n relatie hebt

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
13 minuten leestijd

Heb je er ooit bij stilgestaan hoe warrig de definitie van vreemdgaan kan zijn? Al die wat-als vragen en ‘onschuldige’ flirtsessies die een mysterieuze wending kunnen nemen. Voor je het weet, ben je niet alleen de grens aan het opzoeken, maar heb je deze al lang en breed overschreden! En voilà, begrippen als micro-cheating, buitenechtelijke escapades en emotionele affaires dansen door je gedachten.

Stel je nu voor: na een wilde en ietwat losbandige nacht, beland je bij een ander in bed. ‘Oh oh, was dat een one-night stand of iets… meer?’, denk je. Maar of het nu bij één keer blijft of uitloopt op meer: de fysieke aard van vreemdgaan is een feit. Maar wat als we je zouden vertellen dat diezelfde opwinding en verboden vrucht ook zonder enige aanraking kan bestaan? Dat lees je goed, zonder iemand aan te raken. Voordat je het weet, zit je verstrikt in een web van intense blikken en gedeelde geheimen. Zou het niet handig zijn als je precies wist waar die onzichtbare lijn ligt tussen een onschuldige platonische relatie en een emotionele romance?

Wat is een emotionele affaire?

Laten we eens kijken naar dat vage, grijze gebied waar vriendschap eindigt en een liefdesverhaal begint, zonder dat er ook nog maar een kus aan te pas komt. Precies, we hebben het over een emotionele affaire. Een emotionele affaire is vreemdgaan zonder dat er sprake is van fysieke intimiteit.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Een emotionele affaire is wanneer je een emotionele band hebt met iemand buiten je eigen relatie, vaak in de vorm van intense vriendschap of diepgaande intimiteit. Deze band kun je geheimhouden voor je partner, waardoor het een vorm van ontrouw wordt. In tegenstelling tot fysieke ontrouw, zoals vreemdgaan, gaat het hierbij om het delen van diepe gevoelens, verlangens en intimiteiten met iemand anders dan je partner.

Er hangt chemie in de lucht, de vonken vliegen over en weer, en vriendschappelijk kletsen draait uit het ruilen van emotionele intimiteit. Ooit gedacht dat iets wat zo onschuldig begon als een platonische vriendschap kon evolueren tot diep emotioneel verraad? Daar is dus sprake van als we het over een emotionele affaire hebben.

Je hebt vast wel een collega of een kennis met wie je direct zo’n sterke klik had, dat het je overviel. Voordat je het wist, had je een waslijst aan inside-jokes, en jullie appgesprekken leken al snel op een spannend boek dat je niet weg kon leggen. Verbeeld je je het of is er een bepaalde aantrekkingskracht die niet weg te wuiven is?

Maar oeps, met één ding had je geen rekening gehouden: je zit met een partner thuis die denkt dat het wel snor zit tussen jullie. En daar zit je dan, zonder het zelf te realiseren, middenin een verwarrende, emotionele affaire.

Kenmerken van emotioneel vreemdgaan

Emotioneel vreemdgaan heeft verschillende kenmerken die kunnen aangeven dat je in een emotionele affaire zit:

  • Je deelt persoonlijke en intieme details van je leven met de ander, in plaats van met je partner.
  • Je hebt vaak intense en langdurige gesprekken met de andere persoon, met wie je je emotioneel verbonden voelt.
  • Je zoekt de andere persoon actief op voor steun, troost en begrip, in plaats van dat je dit bij je partner zoekt.
  • Je voelt je aangetrokken tot de andere persoon op een emotioneel en/of fysiek niveau.
  • Je fantaseert over een leven met de andere persoon en overweegt soms zelfs om je huidige relatie te beëindigen.

Emotionele affaire vs. vriendschap

De grens tussen een emotionele affaire en een vriendschap kan soms vaag zijn. Het belangrijkste verschil is de mate van intimiteit en het delen van diepe emotionele gevoelens. In een emotionele affaire ga je veel verder dan wat als acceptabel wordt beschouwd in een vriendschap. Je deelt dingen met de andere persoon die je normaal gesproken alleen met je partner zou delen.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Hoe krijg je een emotionele affaire?

Zoals bijna iedereen vul je je tijd strategisch tussen je schatje thuis en al die andere belangrijke mensen in je wereld. Je dagen vul je met werken, zweten in de sportschool en bezig zijn met hobby’s. En laten we niet vergeten dat dit alles wordt bijgestaan met een constante uitwisseling van emoji’s en memes met vrienden en collega’s via allerlei chatapps en sociale media. Overdaad? Nah, gewoon de normale gang van zaken.

Maar hier komt de twist: terwijl jij heerlijk door je sociale leven dartelt, kan het zomaar gebeuren dat die ene collega met wie je altijd koffiedrinkt of die sportpartner met wie je samen traint, gevaarlijk dichtbij komt. Vaker dan je denkt, begint zo’n ogenschijnlijk onschuldige connectie te schuren tegen de grenzen van een heuse emotionele affaire.

Voordat je het weet, bevind je je op een emotionele glijbaan; eentje die begint met lachen en eindigt in grensoverschrijdend gedrag. Delen jullie geheimen tussen neervallende dumbbells of wisselen jullie sensuele blikken uit boven stapels rapporten? Zo ja, dan moet je misschien eens diep ademhalen en jezelf afvragen: ‘Ben ik nog wel eerlijk bezig hier?’

Het pijnpunt is dat de ‘emotionele energie’, die juist goed is wanneer het exclusief naar je partner vloeit, zich niet zomaar in tweeën laat splitsen. Het verdelen van die kostbare energie tussen je partner en je ‘vriend’ schept ongetwijfeld spanningen. En laten we wel wezen, vroeg of laat kan die emotionele affaire de brug oversteken naar een pittige fysieke affaire. Inderdaad, die waar ‘net iets meer dan vriendschap’ een hele andere wending krijgt. Het is tijd om een kritische blik in de spiegel te werpen, want je weet maar nooit wanneer onschuldig flirten overgaat in een fysieke relatie.

8 tekenen dat je een emotionele relatie hebt

Laten we eerlijk zijn, die grens tussen een vriend(in) en een verboden schatje is net zo dun als je geduld op maandagochtend. Wil je weten of je ongewild meedoet aan emotionele ontrouw? Dit zijn acht tekenen die erop wijzen dat ‘gewoon vrienden’ misschien een beetje een understatement is geworden.

1. Je partner is clueless over jullie ‘vriendschap’

Eerste alarmbel: je speelt verstoppertje met je telefoon wanneer je partner in de buurt is. Je verzacht de waarheid over je ontmoetingen met die ‘gewoon een vriend’-persoon en bent nogal selectief in wat je wel en niet deelt over jullie conversaties. Betrap je jezelf erop dat je iets geheimhoudt voor je partner hierover? Dat zou zo maar eens kunnen neigen naar wat we een emotionele affaire noemen.

2. Je gedachtes zijn een enkeltje weg van hier

Je zit gezellig met je partner op de bank, maar je hoofd is bij iemand anders. Tijdens elke romantische scène vraag je je af wat die ander nu aan het doen is. Je bent er fysiek, maar emotioneel hang je rond in het universum van de ander. Als de ander regelmatig de hoofdrol speelt in jouw gedachten, dan is het misschien tijd om jezelf af te vragen of het allemaal niet te verwarrend voor je is geworden.

3. Je vergelijkt je partner met de andere persoon

Vind je jezelf terug in een mentale discussie waarbij je liefdespartner keer op keer verliest van die ander? Wanneer je iemand op een voetstuk plaatst en alle flaws van je partner uitvergroot, dan is het tijd om te onderzoeken waar je nu echt mee bezig bent.

4. Je wil de hele dag bij de ander zijn

Je agenda was ooit gevuld met ‘ons’-tijd, maar plotsklaps wil je liever rondhangen met die ene persoon die je meer dan gemiddeld leuk vindt. Het lijkt wel of die hobbyclub of dat project op werk – waar de ander deel van uitmaakt – nu opeens het centrum van jouw universum is. Als je meer tijd en aandacht geeft aan iemand anders dan aan je partner, dan lijkt het erop dat je gedachten je naar een emotionele affaire leiden.

5. De ander kent jouw diepste geheimen

Wat eens begon als praten over koetjes en kalfjes werd opeens heel persoonlijk. Je deelt nu je diepste angsten, wildste dromen en details die zelfs je partner niet weet. Wanneer je hart uitstort bij iemand anders, kan er zomaar een emotionele affaire bloeien.

6. Je verwijdert digitale sporen

Jullie chatgeschiedenis verdwijnt net zo snel als een chocoladereep in het voorraadkastje. Je verwijdert je appjes, wist complete gesprekken in Facebook Messenger en ook de gespreksgeschiedenis in je smartphone. Als je dit doet, verbreek je een ongeschreven regel en is er duidelijk sprake van een emotionele relatie. Diep vanbinnen weet je namelijk dat als je liefje dit zou lezen, je een hoop uit te leggen hebt. Het ceremonieel wissen van berichten is een digitale rode vlag die wappert in de wind van een emotionele affaire.

7. Je houdt de ander geïnteresseerd – koste wat kost

Opeens ben je meer tijd voor de spiegel aan het spenderen voordat je die ‘ene vriend’ ziet, en kleine cadeautjes worden tot kunst verheven. Stiekem hoop je dat de ander net zoveel gekriebel in de buik voelt als jij. Als dit gedrag je bekend voorkomt, dan draait je emotionele kompas misschien wel de verkeerde kant op.

8. Jij en je partner groeien uit elkaar

Emotionele affaires floreren vaak in de grond van relatie-moeheid. Dat is wanneer de passie uit een relatie ontsnapt als lucht uit een lekke band. Je komt thuis en het boeit je niet meer hoe de dag van je partner was of wat er omgaat in diens hoofd. Is jouw relatie veranderd in een scene van een droevige sitcom? Dan is het niet ondenkbaar dat je hart ergens anders een beetje extra warmte zoekt.

En zo ontvouwt zich het verhaal van een emotionele affaire. Gaat het hier om jouw liefdesleven, bedenk dan goed dat deze sidekick-romance je huidige relatie niet ten goede komt. Misschien wordt het tijd om je innerlijke kompas te controleren, te beginnen met een open en eerlijk gesprek thuis. Want een ommetje op het pad van emotionele ontrouw kan zomaar eens een enkeltje blijken te zijn van het soort waar je niet van terugkeert.

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Deel dit artikel
Geef je reactie