Micro-cheating: wat is dit micro-vreemdgaan waar iedereen het over heeft?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
12 minuten leestijd

Iedereen kent iemand die te maken heeft gehad met vreemdgaan. Als je een dergelijk verhaal bij de koffieautomaat op je werk opvangt dan gaat het vaak om een affaire, een tweede relatie waar de partner geen weet van heeft. Wie kent er niet iemand die eerder vrij was van werk om bij thuiskomst de partner in bed aan te treffen met een ander? Dit heterdaadje is het beeld dat iedereen heeft van hoe vreemdgaan eruit ziet.

De klassieke scenario’s van vreemdgaan zijn duidelijk; het is vreemdgaan en niets anders. Er is echter ook een subtiele vorm van vreemdgaan die niet meteen bestempeld wordt als vreemdgaan. Dit zijn de kleine dingen die je zelf niet als vreemdgaan beschouwd maar toch verborgen houdt voor je partner. Micro-cheaten is de naam voor dit oude fenomeen, waarbij je iets doet waarvan je niet wilt dat je partner erachter komt.

Wat is micro-cheating?

Micro-cheating; het is vreemdgaan maar ook weer niet. Het is het grijze gebied tussen trouw zijn aan je partner en vreemdgaan. Je trouwring verstoppen als je met vrienden gaat stappen, een telefoonnummer vragen van iemand die je niet kent en het flirten met de secretaresse op je werk; het zijn allemaal dingen die je je partner niet vertelt. Het valt niet direct onder de noemer vreemdgaan maar soms toch ook weer wel.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Eerlijk gezegd is het nooit helemaal duidelijk of er sprake is van micro-vreemdgaan omdat het niet alleen per persoon verschilt maar ook per relatie. De één heeft geen problemen met het gedrag, omdat het er nu eenmaal bij hoort, terwijl een ander de relatie erom kan verbreken, omdat het de grens overschrijdt. Verschillende mensen, verschillende grenzen.

De vormen van micro-cheating

Micro-cheaten komt voor in allerlei vormen en daden. Je kunt iets doen wat je partner nooit leuk zou vinden en waarvan je weet dat het niet “mag” binnen de relatie. Je kunt ook iets nalaten, bijvoorbeeld door je trouwring af te doen of door niet te vertellen dat je al een relatie hebt.

Het komt in de echte wereld voor maar vooral ook online in de sfeer van sociale media. De opkomst van sociale media heeft het oude fenomeen van micro-cheaten weer op de kaart gezet. Met een willekeurige like op een selfie kun je onbedoeld je partner jaloers maken. Het heeft in menig relatie tot de discussie geleid van wat er nu wel en niet getolereerd wordt. Dit zijn de vormen van micro-cheating waar jij je misschien ook schuldig aan maakt.

1. Je zegt soms dat je single bent als je partner er niet bij is

Een weekendje weg met vrienden of vriendinnen is hét moment om erachter te komen of je nog “in de markt” ligt. Het gevolg is dat je je openstelt voor nieuwe contacten, met het doel om interesse te wekken bij anderen. In de gesprekken die je voert verhul je doelbewust dat je een relatie hebt of je zegt dat je single bent.

Hoewel het verbloemen van de waarheid vaak een noodzakelijk kwaad is om te kunnen testen of je “het nog in je hebt” ben je in werkelijkheid bezig met een vorm van micro-cheating. Zelfs als je zegt dat je relatie “niet zo serieus” is terwijl het dat wel is, dan kun je het opvatten als micro-cheating.

2. Je hebt contacten onder valse namen in je telefoon

Waarom geef je iemand een andere naam in je contactenlijst? Voor als je plotseling gebeld of geappt wordt door deze persoon terwijl je partner meekijkt. Als het nodig is om contacten onder een alias in je telefoon op te slaan dan weet je het zelf al: dit is een vorm van micro-cheating. Waarom je dit doet heeft een achterliggende reden. Of je partner vertrouwt je niet genoeg of je weet diep van binnen dat je niet met deze persoon hoort te praten.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

3. Je dagdroomt over iemand anders dan je partner

Micro-vreemdgaan is een vorm van cheaten waar eigenlijk iedereen in een lange relatie schuldig aan is. Wie heeft er immers in een 10-jarige relatie nog nooit gefantaseerd over iemand anders dan de partner? Er zijn maar weinig mensen die niet schuldig zijn aan deze lichte vorm van vreemdgaan. Dagdromen over iemand anders dan je partner, misschien zelfs tijdens de seks, is iets dat je niet zomaar vertelt en je weet bijna zeker dat je partner het niet leuk zal vinden.

4. Je hebt contacten met anderen waar je partner niets van af weet

Een ex die je appt over een persoonlijk probleem, een oude crush die je gevonden heeft op Facebook of iemand die je niet kent sprak je aan op Instagram; voor jezelf is het misschien geen probleem om contact met hen te hebben maar hoe denkt je partner erover? Dat je het voor je partner verborgen houdt staat gelijk aan een vorm van ontrouw. Er is namelijk een reden waarom je het niet vertelt. Zelfs als je geen enkele intentie hebt om verder te gaan dan de veilige “hoe is het?” gesprekken is het altijd mogelijk dat het uitmondt in flirten en wie weet nog meer.

5. Je spreekt (stiekem) af met anderen

Voor de gezelligheid met iemand anders dan je partner afspreken voor een etentje of een drankje terwijl je tegen je partner zegt dat het werkgerelateerd is? Het zal niemand verbazen dat dit ook onder de noemer micro-vreemdgaan valt. Misschien dat je niet de intentie hebt om vreemd te gaan maar het is wel een inleiding tot wat misschien komen gaat. Of het micro-cheating is of niet hangt er vooral van af of je partner ervan afweet of niet.

6. Je hebt oude datingprofielen nog niet verwijderd

Terwijl mensen al meerdere jaren gelukkig getrouwd zijn komt het voor dat de oude datingprofielen van hen nog rondzwerven op het internet. Het vergeten een datingprofiel te verwijderen is geen micro-cheating. Het is een ander verhaal als je weet dat deze nog bestaat, maar je je er niet toe kunt zetten om het te verwijderen. Bijvoorbeeld, je wilt nog niet je Badoo profiel verwijderen omdat je de contacten wilt bewaren. Misschien log je zelfs af en toe nog in om wat te chatten op te swipen als je je verveelt. Het feit dat je nog geen afscheid hebt genomen van de virtuele datingwereld toont aan je niet zeker van je relatie bent.

7. Je vindt iemand leuk en laat dit merken

Terwijl je scrolt door de feed op Instagram kom je iemand tegen die je meer dan leuk vindt. Je liket de foto en voor je het weet like je dagelijks de update van de ander. Als je jezelf betrapt op het droppen van likes en het reageren met hart emoji’s dan is het tijd om na te denken of je niet te ver gaat met je acties. Het voortdurend liken van foto’s en updates van één persoon, die je bovendien leuk vindt, is een vorm van micro-cheaten.

De fijne grens van micro-cheating

Er is een fijne grens tussen iets doen waar je partner niets van af weet en iets doen wat je partner nooit zou accepteren. Het is compleet normaal om niet alles te vertellen binnen een relatie. Er zijn genoeg dingen die je partner niet hoeft te weten omdat het niet interessant genoeg is. Het gaat erom of je het je partner niet vertelt, terwijl je weet dat je wat je doet geen zuivere koffie is.

Een goed voorbeeld van de fijne grens is het typische gedrag van de man die met z’n partner iets aan het doen is, maar ondertussen de nek draait om een voorbijlopende vrouw beter te bekijken. De partner ziet het niet gebeuren, maar het is technisch gezien geen micro-cheating. Dat wordt het pas als de man een stapje verder gaat door het vragen van haar nummer terwijl de partner even niet oplet.

Verschillen per relatie

Micro-cheating is controversieel omdat het niet voor iedereen hetzelfde betekent. Wat in de ene relatie wordt toegelaten om de vrijheid van het individu te behouden, is in een andere relatie uit den boze. Flirten met iemand anders dan de partner is bijvoorbeeld geen probleem voor de ene partner, zolang het niet leidt tot meer, terwijl een andere partner dit ziet als een vorm van vreemdgaan. Zo zijn er talloze situaties te bedenken die in iedere relatie anders beoordeeld worden.

Micro-cheating voorkomen

Om de onduidelijkheid achter de betekenis van micro-cheating uit de weg te gaan blijft er niets anders over dan het aangeven van je grenzen. Dit kun je alleen aangeven door het bespreekbaar te maken. Er klakkeloos vanuit gaan dat je eigen grenzen universeel gelden voor iedere relatie is niet reëel. Terwijl je ervan uitgaat dat je partner er ook zo over denkt, denkt hij of zij er misschien wel heel anders over. Je komt er pas achter als je dat met elkaar bespreekt.

Iedereen heeft een andere opvatting wat micro-cheating inhoudt en wat er dus wel en niet mag in de relatie. Om micro-cheating te voorkomen is het belangrijk om met je partner tot overeenstemming te komen over wat geldt als ongepast en ongewenst gedrag. Anders blijft er ruimte over voor je partner om aannames te doen die misschien niet kloppen. Door het te bespreken kun je samen beslissen waar de gezamenlijke grens ligt, niet alleen die van je zelf.

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Deel dit artikel
Geef je reactie