39 emoji’s die je moet kennen en hun betekenissen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
16 minuten leestijd

Als een beeld meer zegt dan duizend woorden, hoe zit het dan met emoji? Met meer dan 3.521 emoji’s tot je beschikking zou je een boek kunnen schrijven – enkel en alleen met emoji’s. En iedereen zou het begrijpen.

Dankzij de introductie van emoji’s – die ook in datingapps gebruikt kunnen worden – is het makkelijker dan ooit om je gedachten en gevoelens over te brengen. Natuurlijk is goed schrijven belangrijk en is het gebruik van beschrijvende woorden onmisbaar, maar zonder emoji’s lijken je gesprekken al snel wat druilerig… en emotieloos.

Emoji’s brengen gesprekken tot leven. Ze vullen de leegte in wanneer de juiste grammatica en fysieke aanwijzingen ontbreken. En aangezien niemand gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal kan gebruiken in een chatgesprek, zijn emoji’s de enige manier om iets te benadrukken – zoals we dat normaal met handen en voeten doen. Maar hoe we ze moeten gebruiken, dat leren we niet op school.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Waar zijn emoji’s goed voor?

Omdat we tegenwoordig nauwelijks een persoonlijk gesprek hebben, zijn emoji’s het digitale antwoord op de realiteit dat we niet altijd aanwezig kunnen zijn. De kleurrijke symbolen zijn daarom overal, in elke chatapp, en zelfs als decoratie op souvenirs, smartphonehoesjes en kleding.

Emoji’s zijn groter geworden dan de digitale wereld. De lachende gezichtjes, ook wel bekend als smileys en emoticons, hebben de manier waarop we communiceren veranderd.

Emoji’s kunnen invallen voor woorden en zelfs hele zinnen vervangen. In 2015 bleek uit onderzoek van Emogi Research Team dat online communicatie steeds korter is geworden door het toegenomen gebruik van emoji’s. Taal die ontstond op het internet verandert daardoor ook, met veelgebruikte afkortingen zoals lol die door de opkomst van emoji’s in populariteit daalden.

ReactieInternettaalEmoji
Dat is grappig!lol😃
OkéK👍
Dat meen je niet?OMG😲
Ik maak maar een grapjeJk🙃
Zie je laterCU👋
Ik hou van jehvj❤️
Ik weet het nietIDK🤷

Waarom mensen emoji’s gebruiken en niet alleen tekst? Natuurlijk, het gemak en de eenvoud. Maar er zijn meer redenen. Het toevoegen van een emoji’s aan het einde van een zin is bijvoorbeeld de gemakkelijkste manier om een vleugje emotie in je teksten te stoppen. In het kort, gebruiken mensen emoji’s om:

 • zich uit te drukken
 • emoties over te brengen
 • de interactie te bevorderen
 • sociale relaties op te bouwen
 • hun humeur te ontspannen
 • de communicatie te versterken

Of ze ook werken om die doelen te bereiken? Het antwoord is ja, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Emoji kunnen je helpen gevoelens over te brengen en de betekenis van een tekst te begrijpen, maar het gebruik van emoji’s kan ook tot onduidelijkheden leiden.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

39 emoji’s en hun betekenis die je moet kennen

Zoals woorden verkeerd opgevat kunnen worden, kunnen emoji’s ook de verkeerde boodschap overbrengen. En dan hebben we het vooral over de interpretatie van emoji’s – de emoji-ongelukjes. Zo kan een simpele 👍 versus een ❤️ een hele andere boodschap overbrengen tijdens de eerste dagen van daten, om maar een voorbeeld te noemen. Om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van zo’n emoji-ongelukje, zijn dit alle belangrijke emoji’s die je moet kennen en hun betekenis.

Positieve gevoelens emoji’s

🙂 Glimlachend gezicht emoji

“Dat is leuk. Maar ik word er niet superblij van.”

Dit is de emoji die je gebruikt als een ander heel erg blij is met iets, maar jij niet zo. Het voegt een soort van vriendelijkheid toe aan een uitdrukking, terwijl het ook een licht compliment kan zijn.

😃 Grijnzend gezicht met lachende ogen emoji

“Dat vind ik leuk, omdat ik blij voor je ben!”

Met een brede grijns en grote ogen straalt deze emoji een goed gevoel uit. En daar is deze emoji ook voor bedoeld: laten zien dat je heel blij bent (voor iemand).

😁 Lachend gezicht en ogen emoji

“Dit maakt mij gelukkig en blij tegelijk!”

Heb je wel eens zo hard moeten lachen dat je je ogen onbewust sloot? Dat is precies wat deze emoji uitbeeldt. Je laat ermee zien dat je er daadwerkelijk – en niet nep – blij van wordt.

😂 Lachend gezicht met vreugdetranen emoji

“Dit is eigenlijk best wel grappig, maar ik lach waarschijnlijk niet hardop.”

Perfect om mee te reageren als je een grappige foto of video krijgt toegestuurd. Maar of je het echt meent? Dat is een vraag voor de ander. Waar je deze niet voor gebruikt? Om te uiten dat je oprecht aan het lachen bent.

🤣 Rollen op de vloer lachend gezicht met meer vreugdetranen emoji

“Maar dit is wel héééél grappig!”

Dit is de emoji-versie van ROFL (rollend op de vloer, lachen) om aan te geven hoe extreem grappig je iets vindt. En omdat het zo enorm grappig is, rol ik lachend over de vloer. Niet in het echt, want in het beste geval glimlach je nog steeds.

Negatieve gevoelens emoji’s

😞 Peinzend gezicht emoji

“Dit brengt mij enorm veel verdriet.”

Wanneer gezichtsuitdrukkingen niet mogelijk zijn, zegt deze emoji precies hoe je je voelt: verdrietig. Er zijn geen woorden voor nodig om deze emoji te omschrijven – het gezicht zegt alles. Gebruik het om je te verontschuldigen of medeleven te tonen. Dit is de universele emoji van verdriet.

😡 Boos gezicht emoji

“Dat vind ik niet leuk! Maar toch wel een klein beetje grappig.”

Een semi-beledigende opmerking over je kookkunsten? Dit is de emoji die je als reactie verstuurt. Hoewel je deze emoji zou willen versturen als je echt woedend bent, is deze emoji daar net wat te grappig voor.

🥺 Hopeloos gezicht met smekende ogen emoji

“Please?”

Natuurlijk, we hebben allemaal een zwak voor grote, glinsterende ogen zoals sommige katten die hebben. Maar is deze emoji wel zo cute? Niet helemaal, want deze emoji is er een geval van hopeloosheid – vooral gebruikt om iemand over de streep te trekken. Bijvoorbeeld door vrouwen die hun man ja te laten zeggen tegen een kitten. Of nog erger: om een vrouw over te halen om op date te gaan.

😳 Blozend gezicht met grote ogen emoji

“Wat hier gebeurt is eigenlijk best wel heel ongemakkelijk.”

Je vriendin vertelt je over een awkward eerste date met een man die 10 jaar ouder lijkt dan op de foto? Iemand de verkeerde (naakt)foto gestuurd? Dit is de emoji die je zoekt – het blozende gezicht dat nog net niet als een hertje in de koplampen van een auto kijkt.

😕 Verward gezicht emoji

“Wat?! Meen je dat nu echt… of?”

Een compliment ontvangen dat meer een belediging is? Of een dickpic terwijl je er niet om vroeg? Met deze emoji laat je weten dat je teleurgesteld bent in wat de ander zei of deed. Het zegt: “Hoe kun je dat nu zeggen?” Het verwarde gezicht van deze emotie laat zien dat je ontevreden bent met wat je zojuist is verteld.

😑 Uitdrukkingloos gezicht emoji

“Sorry, maar dit gaat nu echt vervelen.”

Wéér een update over dat onderwerp waar je totaal geen interesse in hebt. Of wanneer je gesprekspartner iedere keer opnieuw een niet-zo-leuk filmpje met je deelt, terwijl je hebt gezegd dat juist die filmpjes niet jouw smaak zijn.

😬 Grimas gezicht emoji

“Ik weet niet wat ik hierop moet zeggen, echt niet.”

Een wat vreemde gezichtsuitdrukking; ergens tussen geschokt en met stomheid geslagen in. Deze emoji is nerveus, gespannen en een tikketje angstig. Het is de standaard-emoji om te versturen als je sprakeloos bent – wanneer je niet weet wat je moet zeggen.

😲 Verbaasde emoji

“WTF?! Dat meen je niet?”

Zegt je vriend dat hij een eerste date had met een vrouw, maar dat er een man in vrouwenkleding verscheen? Jup, dit is precies de juiste emoji voor deze situaties. Met een open mond, grote ogen en opgetrokken wenkbrauwen geeft deze emoji precies weer waarvoor het is bedoeld.

😱 Geschokt gezicht emoji

“HELPPP!!!”

Doe de deuren op slot, de ramen dicht en sluit de gordijnen. Wanneer je op LinkedIn gestalkt wordt door iemand die jou op Tinder tegenkwam, is dit de perfecte emoji om aan te geven hoe creepy dat is.

Niet gevoelens emoji’s

🙃 Gezicht ondersteboven emoji

“Ik zeg dit, maar ik meen het niet echt.”

Alles wat je met deze emoji zegt, mag met een korreltje zout genomen worden. Het is de emoji die niemand serieus kan nemen. Perfect voor sarcastische, donkere humor en dubbelzinnige opmerkingen.

🤷 Schouderophalende emoji

“Ik weet het niet.”

Weet je het antwoord op een vraag niet en wil je er niet eens een seconde over nadenken? Dit is de emoji die je zoekt. Het is de korte variant van: ‘Val iemand anders lastig met deze vraag’. Het is ook de emoji die duidelijk maakt dat je er niet geïnteresseerd in bent.

🤔 Nadenkend gezicht emoji

“Interessant… heel interessant.”

Een match die tegenstrijdige dingen tegen je vriendin zegt? Interessant. Het onderzoeken waard, niet? Met de hand op de kin emoji zeg je dat het interessant genoeg is om er wat meer tijd aan te besteden.

🤐 Gezicht met rits als mond emoji

“Geen zorgen, je geheim is veilig bij mij.”

Bij deze emoji heeft de mond plaatsgemaakt voor een ritssluiting. Waarom? Het is wat te gewelddadig om de mond van deze lieve emoji dicht te nieten, want deze emoji symboliseert de verzegeling van de lippen – als een vorm van beeldspraak dat je er nooit over zult praten.

Flirt emoji’s

😉 Knipogend gezicht emoji

“Ik zeg iets als grap, maar ik meen het misschien wel.”

De enige échte flirt-emoji is deze: de emoji met de knipoog. Het heeft de kracht om van elke onschuldige opmerking iets ondeugends te maken. De emoji is subtiel, maar legt wel je ware bedoelingen bloot. Als je begrijpt wat we bedoelen 😉

😘 Gezicht met blazend hartje emoji

“Dat is lief, schatje.”

Het is niet zomaar een kus, maar een kus die een hartje naar je toe blaast. Wat zowel vriendschappelijk als romantisch bedoeld kan zijn, is de perfecte emoji om te uiten dat je een gebaar of iemand waardeert. Het zegt dat er sprake is van liefde, echte liefde.

😗 Kussend gezicht emoji

“Dat vind ik lief van je.”

Geen uitgeblazen hartje? Het alternatief is de emoji met de getuite lippen, alsof het een duckface imiteert. Deze emoji maakt kussen wat minder intiem, maar zegt nog steeds dat je het of iemand waardeert.

😜 Gezicht met uitgestoken tong en knipoog emoji

“Ik doe een gek voorstel, maar ik meen het niet hoor. Of eigenlijk ook wel.”

Deze emoji is perfect voor elke zin dat moet doorgaan als een grapje. Hij lach, steekt zijn tong uit en knippert met één oog. Het is niet serieus: deze persoon dolt een beetje en als het in een date-scenario is, dan wordt het gebruikt om te flirten.

🤤 Kwijlend gezicht emoji

“Oh, wat zou ik nu graag…”

Een sexy foto ontvangen? Dit is de emoji waarmee je aangeeft dat je naar iemand verlangt, op een hele kleurrijke manier. Dit kwijlende gezicht, waarbij het speeksel uit de mondhoek stroomt, staat symbool voor het verlangen naar iets… of iemand.

🍑 Perzik emoji

“Nee, ik bedoel niet echt een perzik.”

Lekkere ronde, sappige perziken; wie houdt er niet van? Maar met deze emoji bedoelen we helemaal niet de perzik zelf, maar waar het op lijkt – de billen van een vrouw.

🍆 Aubergine emoji

“Het gaat niet om de kleur, maar om de vorm.”

Een ‘groot’ voorbeeld van de symbolisatie van alledaagse stukken fruit. De aubergine is een eigen leven gaan leiden in emoji-kringen. Niet omdat het paars is aangelopen, maar omdat het geassocieerd wordt met een lichaamsdeel die visuele overeenkomsten deelt met de tropische vrucht.

❤️ Rood hart emoji

“Ik hou van je.”

Het rode hart is de universele uiting van liefde en genegenheid. Bestemd voor mensen die ertoe doen; van je geliefde tot familie, vrienden en anderen die in je bubbel leven. Het is eenvoudig, voorkomt dat je veel moet typen, maar het klaart de klus. Nu je weet wat alle belangrijke emoji’s betekenen, nog een kleine lijst met interessante emoji’s die je misschien nog niet kent.

 • 🦄 Unicorm
 • 🧻 Rol wc-papier
 • ⏱️ Stopwatch
 • 💸 Vliegend geld
 • 🍫 Chocoladereep
 • 🧸 Teddybeer
 • ✍️ Schrijvende hand
 • 💌 Liefdesbrief
 • 🕯️ Kaars
 • 🧲 Magneet
 • 🥱 Gapend gezicht
 • 🦧 Orang-oetan
 • 🧇 Wafel

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie