Dickpic: wat is dat? Ongevraagd, ongewenst en wanneer het wel mag

Michael Schouten
Door Michael Schouten
9 minuten leestijd

Het internet. Deze online wereld heeft het leven veranderd. Je vindt er je nieuwste outfit, volgt je vrienden en niet-vrienden op social media en doet er onderzoek naar alle kwaaltjes die je hebt. Het brengt ook een aantal typische problemen met zich mee, die jaren geleden nog niet bestonden.

Een dickpic? Het was “vroeger” niet eens mogelijk om een digitale versie van je penis vast te leggen, laat staan naar iemand anders te versturen. Misschien dat de toegewijde stalker het aandurfde om een zwart-wit foto van een penis per post te versturen, maar de digitale versie van de penisselfie is iets van de laatste tien jaren.

De ervaring om ongewenst een penis te ontmoeten, die je nooit had willen zien, is een typische en universele ervaring in het smartphonetijdperk. Vraag je je af wat een dickpic nu precies is, wanneer het ongevraagd of ongewenst is en wanneer het wel mag? Dit is wat je moet weten over de dickpic.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat is een dickpic?

Om bij het begin te beginnen, de term ‘dickpic’ is een Engelstalige afkorting. Zoals je het misschien al raadt is het een combinatie van twee woorden, dick en picture (afgekort). Naar het Nederlands vertaald penis en foto. De combinatie van de twee woorden, dickpic, is dus niets anders dan een foto van een penis.

Vaak verzonden als onderdeel van sexting is de dickpic niet meer weg te denken uit het arsenaal van mannen om vrouwen te verleiden. Er zijn weinig statistieken te vinden over Nederlandse dickpics, maar uit marktonderzoek van YouGov in 2017 blijkt dat 53 procent van de millennial vrouwen er een heeft ontvangen.1 Maar zitten ze daar wel op te wachten?

Het draait om toestemming

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen dickpics verstuurd tijdens wederzijdse sexting en ongevraagde dickpics. De eerste variant is het versturen van penisafbeeldingen terwijl je toestemming hebt van de ontvanger, die er waarschijnlijk zelfs om vraagt of duidelijk aangeeft wel interesse te hebben in een penisfoto.

Bijvoorbeeld, tijdens een sessie Snapchat-sexting word je gevraagd om een sexy foto, omdat de ander daar opgewonden van raakt. Je bedenkt je geen moment en zet je geslachtsapparaat op de foto, uiteraard vanuit de juiste hoek (zodat het groter lijkt). Dit is een dickpic waar niemand over klaagt.

Met toestemming is het geen probleem en dit gebeurt zelfs vaak tussen mensen die een relatie hebben, als onderdeel van een opwindende uitwisseling van sexting-berichten.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

De tweede variant is de ongevraagde of ongewenste foto van een geslachtsdeel die zonder waarschuwing of toestemming naar anderen worden verzonden. Meestal is het verzenden van zo’n foto een van de eerste berichten die vrouwen van deze mannen ontvangen. Begrijpelijkerwijs klagen vrouwen daarover om twee belangrijke redenen:

  • Ten eerste willen ze deze foto’s niet zien.
  • Ten tweede sturen deze mannen de dickpics zonder te vragen, vaak zonder enige uitleg of context.

Het versturen van ongevraagde dickpics is een vorm van online intimidatie, maar nog steeds een wijdverspreide praktijk. Vaker wel dan niet worden deze pikante foto’s namelijk verzonden terwijl er niet om gevraagd wordt. Zonder waarschuwing of toestemming. En dat is waarom dickpics een slechte naam hebben gekregen.

Waarom versturen mannen dickpics?

Er zijn geen “officiële” onderzoeken gedaan naar het dickpic-fenomeen. Hierdoor zijn er geen wetenschappelijke verklaringen voor de redenen waarom mannen dickpics versturen. Iedereen is er bekend mee, maar waarom ze verstuurd worden? Het enige dat we kunnen doen is speculeren, zoals Psychologytoday dit heeft gedaan met enige psychologische wijsheid. Deze redenen die zij noemen zijn de volgende:

1. Misvatting van seksuele interesse

Met het versturen van een dickpic maken mannen een verkeerde inschatting. Ze denken dat een vrouw geïnteresseerd is in de live-foto, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Mannen zouden dit soort foto’s de hele dag door van vreemde vrouwen willen ontvangen, en ze gaan ervan uit dat vrouwen dat ook doen. Hun eigen seksuele behoeften worden geprojecteerd op de vrouw. Ze denken dat een foto in vol ornaat hen opwindt en dat ze misschien zelfs een naaktselfie terugkrijgen.

2. Anonimiteit lokt seksueel gedrag uit

Een deel van de mannen die dickpics versturen doen dit waarschijnlijk omdat ze op het internet in de anonimiteit blijven. Niemand komt erachter, niemand die het weet. Psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat mensen, zowel mannen als vrouwen, in anonieme omgevingen losser seksueel gedrag vertonen, inclusief exhibitionisme.

3. Het is opwindend

Het is waarschijnlijk dat op zijn minst sommige van de mannen zelf opgewonden raken als ze weten dat een onbekende vrouw hun genotsknots bewondert. Dit is dan min of meer een aspect van exhibitionisme, waarbij sommige mannen zelfs masturberen, denkende aan de vrouw die de foto ontvangt. Dat de vrouw dit vulgair gedrag vindt, en hem misschien overal blokkeert, maakt deel uit van de opwinding. Het klinkt ziek, en dat is het ook. Dit zijn de mannen waar je moeder je vroeger voor waarschuwde.

4. Tactiek om te verleiden

Het versieren en verleiden van vrouwen heeft altijd een element van durf gehad. Van oudsher kregen moedige mannen met lef alle vrouwelijke aandacht. De directe strategie om vrouwen aan te spreken wint het van de afwachtende tactiek, zoals waarschijnlijk iedereen wel weet. Een onderdeel van deze strategie, die door zogenaamde pick-up artists wordt gebruikt, is de tactiek om te choqueren. Door gedurfde en impulsieve acties krijgen de mannen meer aandacht. Het versturen van een ongevraagde penisfoto is daar een voorbeeld van.

5. Voorkomen van afwijzing

Mannen zijn bang voor seksuele afwijzing, en door foto’s van hun geslachtsdelen te versturen, krijgen ze een soort van ‘voorafgaande goedkeuring’. Op deze manier krijgen ze de kans op een vroege afwijzing, zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken afgewezen of beschaamd te worden zodra ze hun broek laten zakken.

Wanneer mag je het dan wel versturen?

Het is nooit netjes om ongevraagd een foto van je geslachtsdeel te versturen. Terwijl je denkt dat het mag en gewenst is kun je de ontvanger choqueren, beledigen en intimideren. Kortom, een ongevraagde dickpic is in bijna alle gevallen ongewenst.

Het maakt niet uit of je het voor de grap doet, om iemands reactie te testen of om het gesprek richting seks te leiden. Zelfs als je deze persoon al eerder met toestemming een dickpic hebt verstuurd, je weet nooit waar deze persoon zich op dat moment bevindt en in welk gezelschap. Voor je het weet verstuur je een foto van je penis naar het kleine nichtje dat toevallig een game op de smartphone speelt. Dat is niet wat je wilt, nooit.

Zonder een overduidelijke “Ja” op je vraag of je een expliciete foto mag versturen kun je nooit aannemen dat het mag. Zorg er dus altijd voor dat je op dat moment toestemming hebt, voordat je je jongeheer op de foto zet en in digitale vorm over het internet verstuurt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie