Snapchat sexting: wat is het en wat zijn de risico’s en gevolgen?

Michael Slender
Door Michael Slender
10 minuten leestijd

De lancering van Snapchat heeft sexting voorgoed veranderd. Waar sexting in het tijdperk voor Snapchat nog als een louche activiteit gezien werd is het nu min of meer een algemeen geaccepteerde praktijk geworden. Snapchat is een social media platform dat vooral populair is onder jongeren en bijna een kwart van deze jongeren heeft weleens een pikante foto ontvangen. Het grootste deel hiervan, 76,1 procent om precies te zijn, is verstuurd via Snapchat zo bleek eerder uit onderzoek van Safer Internet Day. Door de korte tijd dat een foto te zien is lijkt Snapchat de ideale plek om te sexten maar is het dat ook?

Wat is Snapchat sexting?

Iedereen is bekend met sexting, het delen van intieme foto’s en berichten. Waar dit ooit per mms en e-mail gebeurde wordt dit nu volop gedaan op chat apps zoals Whatsapp en Snapchat. Toen Snapchat werd gelanceerd presenteerde het de perfecte oplossing; foto’s naar anderen versturen die binnen enkele seconden zouden verdwijnen. Voor mensen die kicken op het versturen van seksueel expliciete foto’s was het een dream come true.

De zorgen over wat er met je naakte selfie zou gebeuren waren voorbij. Alles wat je verstuurt was binnen enkele seconden voorgoed verdwenen; Snapchat sexting werd populair en dat is het nog steeds. Voor millennials staat Snapchat zelfs bijna synoniem voor sexting. Volgens gegevens van datingsite Match gebruiken millennials Snapchat 290 procent vaker voor seksuele redenen dan oudere gebruikers.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Snapchat vs Facebook

Snapchat lijkt in grote lijnen op grote broer Facebook, maar er is een belangrijk verschil. Wat je op Facebook post blijft daar tot in lengte van jaren staan, tenzij je het zelf verwijdert. Bij Snapchat werkt dat anders: foto’s en berichten verdwijnen korte tijd na het verzenden. Daarom wordt Snapchat door veel gebruikers, en dan vooral jongeren, gebruikt om pikante foto’s te delen. Want dat is spannend en die foto is snel daarna toch weer weg, dus wat is het gevaar?

De risico’s

Wie denkt dat Snapchat veilig gebruikt kan worden voor het versturen van naaktselfies heeft het mis. Er zijn wel degelijk risico’s verbonden aan Snapchat sexting. Ondanks de reputatie is Snapchat geen sexting app. Alles wat je via de app verstuurt kan opgenomen worden en gedeeld met anderen.

Hoewel Snapchat het maken van screenshots uitschakelt tijdens het gebruik van de app kwamen er al snel apps van derden, zoals Snapchat Hack, op de markt. Met dit soort apps is het mogelijk om de bescherming van Snapchat te omzeilen waardoor je beelden kunt opslaan en delen met anderen. De risico’s van Snapchat sexting zijn reëel en kunnen zelfs traumatisch zijn als de foto’s op de verkeerde plekken op het internet belanden.

Een foto is snel gedeeld

Als je een pikante foto van jezelf maakt of laat maken dan is het spannend om die online met je geliefde te delen. Maar vooral onder jongeren, de grootste gebruikersgroep van Snapchat, gaat dat nogal eens mis. Want de foto die je dacht alleen aan je nieuwe vriendje te sturen wordt door hem gedeeld met zijn vrienden.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Dit doet hij niet om jou daarmee in de problemen te brengen, maar om op te scheppen dat hij het mooiste meisje van de klas aan de haak heeft geslagen. Maar hier gaat het dus mis. Want misschien zal je vriendje de foto niet misbruiken om te verspreiden aan mensen met kwade bedoelingen, zijn vrienden denken daar wellicht anders over.

Voor altijd online

Je moet er rekening mee houden dat als je iets op het internet zet, dat dit bericht of deze foto daar nooit meer zal verdwijnen. Dit geldt ook voor de posts op Snapchat en ook al is het bij dit social media platform gebruikelijk dat berichten na korte tijd verdwijnen. Er hoeft maar één persoon te zijn die je foto ziet en een screenshot maakt; de garantie dat de foto weer van het internet verdwijnt is dan al teniet gedaan.

Bovendien is het uiterst eenvoudig om een screenshot te maken met een tablet of smartphone. Iedereen kent dat trucje inmiddels. Degene die op deze manier een foto opslaat kan ermee doen wat hij of zij wil, zonder dat de oorspronkelijke poster daar iets tegen kan doen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor Snapchat maar ook bijvoorbeeld voor Whatsapp. Via deze populaire chat app worden immers ook aan de lopende band pikante foto’s gedeeld.

Wat zijn de gevolgen?

De gevolgen kunnen verstrekkend zijn als de foto of video in de handen van de verkeerde persoon valt. Als naaktfoto’s van een jongere worden verspreid, en hij of zij daardoor in de problemen komt, dan kan dit leiden tot ernstige psychische problemen. Dit kan zelfs eindigen met zelfmoord.

De opinie van de omgeving is namelijk heel belangrijk voor jonge mensen. Als de hele klas of een groep vrienden beschikt over naaktfoto’s van iemand omdat een (ex)vriend of -vriendin deze ongevraagd heeft rondgestuurd dan kan dit leiden tot zoveel schaamte en isolement dat het fatale gevolgen kan hebben.

De ‘daders’ hebben vaak niet deze intentie maar beseffen niet wat de gevolgen kunnen zijn als zij, misschien wel in een opwelling, een foto rondsturen om er met vrienden lol om te maken.

Wat kun je doen als er foto’s zijn verspreid?

Als er ongewild pikante foto’s van jou zijn verspreid dan kun je daarvan aangifte doen bij de politie. Het is strafbaar om zonder toestemming van iemand foto’s te publiceren. Dit werkt natuurlijk alleen als je weet wie de foto’s heeft verspreid. Vaak helpt het niet dat de verspreider wordt gestraft, want het kwaad is immers al geschied.

Met een beetje pech staan de foto’s inmiddels op seks- en pornowebsites. Het is dan onbegonnen werk om dat allemaal op te sporen en de foto’s te laten verwijderen. Hoewel je dit altijd kunt proberen door middel van het uitoefenen van je recht is het in de meeste gevallen bijna niet te doen.

Snapchat sexting, wel of niet doen?

Snapchat sexting kan heftige gevolgen hebben waar veel jongeren (en volwassenen) niet over nadenken voordat een foto of video gedeeld wordt. De beste keuze is om het niet te doen maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het heeft weinig zin om je te verbieden om pikante foto’s te verspreiden. Het hoort tegenwoordig bij het ontdekken van de seksualiteit en daar hoort het delen van foto’s tegenwoordig nu eenmaal bij.

Het is wel belangrijk dat je stilstaat bij de gevaren en de risico’s. Eén van de belangrijkste sexting tips is dat je het alleen kunt doen als je jezelf er niet mee in de problemen kan brengen. Als je toch foto’s of video’s van jezelf wilt delen, zorg er dan voor dat je onherkenbaar bent. Een foto waar je gezicht niet op afgebeeld wordt is bijvoorbeeld moeilijker naar je te traceren. Dat geldt ook voor de omgeving waar de foto is gemaakt.

Als je als meisje een foto maakt waar alleen je borsten op te zien zijn dan wordt het een stuk lastiger om je ermee te chanteren. Hetzelfde geldt voor mannen die intieme delen van zichzelf laten zien. Als er geen herkenbare tattoos op te zien zijn of je gezicht dan ben je al veel moeilijker of zelfs niet te identificeren. Voor je het weet sta je anders volledig herkenbaar op een website waar al je kennissen, vrienden en familie je kunnen zien.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie