Hoe krijg je een tweede date? Dit is wat onderzoek zegt

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Eerste dates, we weten allemaal hoe spannend en zenuwslopend ze kunnen zijn. Vooral als je hoopt dat het de weg vrijmaakt voor een prachtige toekomst, hangt er veel van af. Maar laten we eerlijk zijn: het gaat niet alleen om de eerste date. De tweede date is misschien net zo belangrijk. Maar hoe krijg je die felbegeerde tweede date?

Nieuw onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Sexuality & Culture, zegt dat bepaald gedrag een positief effect heeft op de eerste date, waardoor je kans op een tweede date vergroot. Mannen die een betere etiquette vertonen, zoals aardig zijn en goede manieren tonen, maken meer kans op een tweede date. Aan de andere kant kunnen vrouwen die meer betrokkenheid tonen, via oogcontact en lachen, hun kansen op een tweede date vergroten.

Hoe scoor je een tweede date?

In een wereld waarin het datinglandschap voortdurend verandert, blijft één ding hetzelfde: mensen blijven op zoek naar relaties. Wetenschappelijk onderzoek kan die zoektocht vergemakkelijken, omdat het waardevolle inzichten geeft in menselijk gedrag en interacties. Wetenschappers onderzoeken wat wel en niet werkt in relaties, maar ook tijdens dates. En dat is waar onderzoekers van de University of Florida zich dit keer op hebben gericht: hoe je van een eerste naar een tweede date gaat. Oftewel: wat maakt een eerste date succesvol?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Om achter het antwoord te komen, werd aan 100 deelnemers gevraagd om vijf dingen te noemen die iemand van hun eigen geslacht zou moeten vertonen om de kans op een tweede date te vergroten. De resultaten waren verrassend vergelijkbaar tussen mannen en vrouwen, zeggen de onderzoekers.

Mannen geloofden dat diepe gesprekken, het betalen voor de date, humor gebruiken en oogcontact houden effectieve tactieken waren. Aan de andere kant dachten vrouwen dat het vertellen van grappen, het stellen van vragen, beleefd en respectvol zijn, en er goed uitzien met make-up belangrijke dingen waren.

Is dit effectief?

In het tweede deel van het onderzoek werd aan 131 deelnemers gevraagd om dit gedrag te beoordelen op effectiviteit. Alleen deze keer niet voor het eigen geslacht, maar voor het andere geslacht. Daaruit bleek mannen en vrouwen anders te denken over welk gedrag effectief is voor een succesvolle eerste date.

Mannen geloven dat vrouwen die zich betrokken toonden (oogcontact, goede lichaamstaal, glimlachen en interessante vragen stellen) meer kans hadden op een tweede date. Aan de andere kant denken vrouwen dat mannen die zich aan de etiquette houden (vriendelijk, zorgzaam en luisterend) meer kans hebben op een tweede date. Kortom, mannen waarderen vrouwen die interesse tonen en betrokken zijn bij flirterig gedrag, terwijl vrouwen mannen waarderen die vriendelijkheid zijn en zich correct gedragen.

Vergelijking met Dating Around

In het derde deel van het onderzoek gebruikten de wetenschappers afleveringen van de populaire Netflix-show ‘Dating Around’. Dit deden ze om te onderzoeken of de deelnemers die een tweede date kregen, inderdaad het gedrag vertoonden dat als effectief werd geacht in de eerdere onderzoeken. Verrassend genoeg bleek het gedrag dat als effectief werd beoordeeld in de eerste twee studies, nauwelijks effect te hebben op het krijgen van een tweede date. Dit was voor zowel de mannen als vrouwen van toepassing.

Wat zou hiervan de reden kunnen zijn? Volgens het onderzoeksteam worden realityshows zoals ‘Dating Around’ vaak sterk bewerkt om het entertainmentgehalte te verhogen. Daardoor komt dit mogelijk niet overeen met hoe daten in het echte leven verloopt. Het zou ook kunnen dat wat mensen denken dat effectief gedrag is op eerste dates niet overeenkomt met wat daadwerkelijk werkt om een tweede date te scoren.

Hoewel het onderzoek interessante inzichten biedt en zelfs enkele datingtips geeft om meer succes te hebben op een eerste date, moeten we niet vergeten dat het allemaal nog vrij hypothetisch is. Meer onderzoek is nodig het effectieve gedrag in het echte datingleven te onderzoeken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie