Going Dutch op een afspraakje? ‘Mannen betalen rekening nog steeds’

Redactie
Door Redactie
4 minuten leestijd

Je hebt samen gegeten op het eerste afspraakje en de rekening verschijnt op tafel: wie betaalt? Het is de etiquette-vraag waar veel singles zich over buigen. En aan wie je het ook vraagt, ofwel aan mannen of aan vrouwen, de meningen zijn verdeeld. Moet het de man zijn? De vrouw? Of wordt er gesplit? Deze simpele vraag is tegenwoordig een van ’s werelds grootste debatten als het gaat om daten.

Sommige datingexperts zullen je vertellen dat de man altijd moet betalen wanneer een man en een vrouw afspreken voor een eerste date. Anderen zeggen dat we niet meer in het jaar 1900 leven en dat vrouwen perfect in staat zijn om voor de date te betalen. En voor sommigen is Going Dutch de enige optie als ze een date hebben: ze willen alleen voor zichzelf betalen. Maar wat zeggen de onderzoeken?

Mannen betalen de rekening

Een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Reports laat zien dat de traditionele gendernormen nog steeds bestaan in de moderne datingcultuur. Volgens het onderzoek wordt er van mannen bijna altijd verwacht dat ze de volledige rekening betalen op een afspraakje. En dat niet alleen: ze betalen ook meer dan vrouwen voor de dates die erop volgen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

In de nieuwe studie gingen Hao Wu en zijn collega’s van de University of North Carolina Wilmington in 2021 op onderzoek uit. Ze wilden weten of de sekseverschillen bij het betalen voor een date nog steeds bestaan, en ook of er verwachtingen zijn dat de een meer moet betalen dan de ander. De groep deelnemers bestond uit 552 heteroseksuele universiteitsstudenten waarvan ongeveer de helft aangaf single te zijn.

Alle deelnemers vulden een vragenlijst in om hun houding ten opzichte van genderrollen te onderzoeken. Daarnaast mochten ze ook reageren op vragen over wat ze werkelijk betaalden en verwachten te betalen voor een eerste en volgende dates. De deelnemers kregen bijvoorbeeld vragen als ‘Wie heeft de rekening betaald voor de eerste date?’ en andere vragen die gericht waren op latere dates met dezelfde persoon.

Traditionele gendernormen blijven populair

De onderzoekers ontdekten dat de traditionele gendernormen populair blijven onder singles die daten. In de praktijk betalen mannen bijna altijd de hele rekening van de eerste dates en ze betalen ook meer voor volgende dates. Dat was niet alleen in de werkelijke situaties het geval, maar ook bij de verwachtingen die de deelnemers hadden.

Willen vrouwen dan helemaal niet betalen? Jawel, want uit de resultaten blijkt dat vrouwen wel enige bereidheid tonen om de date-uitgaven te delen. Maar, zo zeggen de onderzoekers, lang niet zoveel als mannen. Ondanks de promoties van gelijkheid en diversiteit lijkt het er dus op dat de sekseverschillen in daten nog wel even blijven bestaan.

De auteurs van het onderzoek wijzen wel op enkele beperkingen. Zo hebben alleen heteroseksuele mensen deelgenomen aan het onderzoek, verdiende 97% van hen minder dan 25,000 per jaar en waren het alleen studenten. Door deze kenmerken kunnen de resultaten niet vertaald kunnen worden naar groepen singles met andere kenmerken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie