Dating apps zoals Tinder en Badoo hebben het aantal eerste dates verveelvoudigd; het is makkelijker dan ooit om met andere singles af te spreken. Een avondje swipen is voor velen genoeg om de eerste date te plannen. Dat is te merken in de portemonnee. Betaal iedere date alleen, deel geen enkele rekening en voor je het weet heb je een fortuin uitgegeven. Noem het traditioneel, sommige mannen laten de vrouw geen enkele cent betalen. Moet je in 2017 als man wel de rekening van de eerste date betalen of is het “normaal” geworden om de kosten te delen?
Tijden veranderen
Wie voor de eerste date betaalt is niet meer zo duidelijk als jaren geleden. Traditioneel is het de man die de eerste date betaalt maar is dat nu nog steeds zo? Vrouwen willen laten zien dat ze onafhankelijk zijn en geen sugar daddy willen terwijl mannen de vrouw het hof willen maken; iedereen wil opeens betalen. De onduidelijkheid over wie de rekening van de eerste date betaalt is voor ons reden geweest om het te onderzoeken.
Hoe denken de Nederlandse singles erover?
In het onderzoek hebben we 1201 mannen en vrouwen gevraagd naar het betaalgedrag tijdens de eerste date. De resultaten zijn misschien niet wat je verwacht. Degene die de rekening van de eerste date betaalt is niet de man en niet de vrouw: het zijn de man en vrouw samen. Maar liefst 58 procent van de singles vindt dat de rekening gedeeld hoort te worden. Slechts 3 procent van de singles vindt dat de vrouw moet betalen, tegenover 39 procent die vindt dat de man hoort te betalen.
Mannen, het is niet meer nodig om iedere date de rekening te betalen. Vrouwen, bereid je voor om mee te betalen. Bluffen door de portemonnee te pakken, in de hoop dat de man betaalt, gaat steeds vaker niet meer werken.
De rekening delen
Hoewel steeds meer Nederlandse singles bereid zijn om de rekening te delen is niet iedere vrouw het hiermee eens. Sommige vrouwen hechten nog steeds veel waarde aan de ouderwets dating etiquette: de man moet betalen, er wordt niet gedeeld. Het is voor een deel van de vrouwen zelfs een afknapper, ook al zien ze zichzelf als een moderne vrouw. Uit een eerder onderzoek blijkt dat 44% van de vrouwen het eigenlijk niet leuk vindt als de man verwacht dat de vrouw meebetaalt.1 Deze video uit een dating programma laat met plaatsvervangende schaamte zien hoe gênant het delen van de rekening kan zijn.
De gevolgen
Mannen bevonden zich jarenlang in een moeilijke situatie; wat eerlijk is (delen) kwam niet overeen met wat het dating systeem hen vertelde (betalen). Als het op ongeschreven dating regels aankwam was het de man die de rekening betaalde. Tijden veranderen en vrouwen zijn ondertussen hoger opgeleid, hebben meer inkomen en willen vaker onafhankelijk zijn. Dit zien we terug in de eerdere onderzoeken naar wie de rekening van de eerste date betaalt. In 2015 vond 48 procent van de kijkers van EditieNL dat de man en vrouw de rekening moeten delen. 47 procent van de kijkers vond dat de man moet betalen.2 Dit waren waarschijnlijk niet allemaal singles maar de trend is zichtbaar.
Nu de resultaten uit ons onderzoek uitwijzen dat ook het dating etiquette met de tijd meegaat wordt het makkelijker voor de mannen, of toch niet? Veel vrouwen stellen het delen van de rekening voor, met de verwachting dat de man betaalt. Als man is er vervolgens de keuze; wil je galant en gul overkomen of maakt het je niet uit? Zit er een tweede date in of verwacht je haar nooit meer te zien? Nu het door meer singles geaccepteerd wordt om de rekening te delen is het een financieel voordelige optie om alleen de rekening te betalen voor de singles waar je toekomst in ziet, met de andere vrouwen split je de rekening.
Wat is nu het advies voor de man?
De man heeft de keuze om te delen of de rekening te voldoen. Betalen geeft het beeld dat je gul en attent bent en laat zonder twijfel een betere indruk achter. Je bent immers niet verplicht om te betalen voor de ander, maar doet het wel. Als je twijfelt of een tweede date met de vrouw erin zit dan kan dit het verschil betekenen. Ook al leidt het niet tot een tweede date, het laat zien dat je bereid bent om moeite voor de ander te doen. Stelt de vrouw voor om het bedrag door twee te splitten? Denk er dan goed over na of het gemeend is omdat ze onafhankelijk wil zijn of dat ze stiekem wel graag heeft dat je betaalt. Twijfel je? Geef dan het goede voorbeeld en stel voor dat zij de tweede date mag betalen.
Hoe zit het met de tweede date?
Wie betaalt tijdens de tweede date is ook vaak onduidelijk. Het is niet een onderwerp dat je snel bespreekt met je date. Geld is maar bijzaak en hoort niet belangrijk te zijn in het begin van een relatie. Heb het te vaak over de rekening delen en je wordt al snel gezien als gierig. In de praktijk komt het vaak voor dat de kosten van de tweede, derde en volgende dates gedeeld worden of dat er om en om betaald wordt. Afhankelijk van wat je doet kan de één bijvoorbeeld het drinken betalen en de ander de tickets.
Tips
- Wil je niet betalen? Zoek dan het toilet op en ontwijk de rekening.
- Strooi niet met geld tijdens de eerste date; je wilt niet overkomen alsof je elke date met gemak kunt betalen.
- Praat zo weinig mogelijk over geld en wie de date betaalt. Je wilt niet overkomen als geldbelust.
- Kies dates die niet veel geld kosten om ongemakkelijke situaties te voorkomen.
- Geen zin in betalen? Oeps; je bent toevallig je pinpas vergeten mee te nemen.
Daten hoeft niet veel te kosten
Uit het onderzoek blijkt verder dat daten niet duur hoeft te zijn. 54 procent van de singles betaalt tussen 25 tot 50 euro voor de eerste date. Slechts 10 procent van de singles is meer dan 50 euro kwijt voor de eerste date. Dit zijn waarschijnlijk de hoffelijke mannen die nog steeds vol trots de rekening volledig alleen betalen.
Als je betaalt voor de eerste date, hoeveel ben je dan kwijt?
- Minder dan 25 euro: 37%
- 25 tot 50 euro: 54%
- Meer dan 50 euro: 10%
Wie betaalt voor de eerste date is nog altijd een onderwerp van discussie. Iedereen heeft er een andere mening over. De ene man denkt puur en alleen aan het geld en deelt, de ander denkt verder en ziet het als een extra kans om een goede eerste indruk achter te laten.
Wat vind jij? Ben je het met de resultaten eens of niet? Laat het ons weten in de reacties.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.