15 thema’s om te vermijden op eerste dates

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
8 minuten leestijd

Daar zit je dan, tegenover iemand die je hart sneller doet kloppen, in een gezellig café met twee dampende kopjes koffie tussen jullie in. En terwijl je graag indruk wilt maken, is het net zo belangrijk om te weten welke thema’s en onderwerpen je beter kunt vermijden. Niemand wil immers in een mijnenveld van ongemakkelijke onderwerpen stappen, zeker niet bij die spannende eerste ontmoeting.

Met een goede voorbereiding kun je vlot navigeren door de conversatie, zonder dat je bang hoeft te zijn voor een gesprekspauze of onbedoelde blunders. Laten we samen de thema’s ontdekken die je het beste kunt omzeilen, zodat jij je kunt richten op het leggen van een basis voor een mogelijke toekomst samen.

1. Exen ter sprake brengen

Stel je voor, je zit aan een gezellig tafeltje en de kaarsjes branden zacht. Dit is het perfecte moment om het verleden te laten rusten en je te focussen op het hier en nu. Het gesprek over exen kan onbedoeld spanning brengen en misschien zelfs jaloezie of onzekerheid. Je wilt toch een frisse start maken, nietwaar?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

2. Negatieve ervaringen delen

Je bent een vat vol verhalen, maar de eerste date is niet het moment om diepte te geven aan de minder zonnige kanten van jouw leven. Houd de sfeer luchtig en positief. Niemand zit te wachten op een klaagzang bij de eerste ontmoeting, je bent immers nog geen vertrouwenspersoon voor elkaar.

  • Focus op positieve onderwerpen.
  • Lach samen over de kleine dingen.
  • Ontdek gemeenschappelijke interesses.

3. Politieke voorkeuren bespreken

Bespreek je graag de politiek? Bewaar die passie voor een andere keer. Politiek kan voor stevige debatten zorgen en dat klinkt niet bepaald als muziek in de oren tijdens een eerste date. Leer elkaar eerst op persoonlijk vlak kennen; politieke voorkeuren kunnen later ter sprake komen als de basis steviger is.

4. Religieuze overtuigingen bediscussiëren

Religie is vaak een gevoelig onderwerp, zeker als je elkaar nog maar net kent. Respecteer elkaars achtergrond en overtuigingen zonder direct de diepte in te duiken. Een eerste date is bedoeld om te genieten van elkaars gezelschap, niet om te bepalen op welke spirituele principes je leven is gebouwd.

5. Financiële situatie ontleden

Hoewel je misschien trots bent op je financiële prestaties of juist strategieën hebt ontwikkeld om financiële uitdagingen het hoofd te bieden, is de eerste date niet bedoeld als financieel consult. Praat over je hobby’s of je favoriete vakantiebestemmingen en laat geldzaken nog even achterwege.

6. Huwelijk en kinderwens

Stel je voor: je zit in een gezellig café, het gesprek stroomt, maar dan haal je opeens de toekomstplannen voor het huwelijk en de kinderwens tevoorschijn. Dat kan overweldigend zijn, begrijpelijk, toch? Je date wil je leren kennen, niet meteen een gezinsplanning opstellen. Beweeg soepel door de kennismaking en bewaar die onderwerpen voor een later moment.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

7. Gezondheidsproblemen uitdiepen

Gezondheid is een privékwestie en hoewel het belangrijk is, kan het delen van details hierover op een eerste date te zwaar zijn. Je wil toch dat je date je herinnert om je humor of je charmante glimlach, niet om een lange uitleg over die vervelende kiespijn of een ingewikkelde operatie van drie jaar geleden.

8. Werkgerelateerde drama’s delen

Het is prima om te vertellen wat je doet voor werk, maar laat het kantoorgeroddel en de frustraties achterwege. Je date wil geen aflevering van ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ zien ontvouwen. Focus liever op positieve ervaringen of passies en laat zien wat je enthousiast maakt.

  • Laat je passie zien, niet je frustratie.
  • Gebruik humor om luchtjes over werk te praten.

9. Roddelen over vrienden en familie

Roddelen kan misschien tijdelijk voor verbinding zorgen, maar het werpt ook een schaduw over je karakter. Het suggereert dat je hetzelfde zou kunnen doen achter de rug om van je date. Bouw aan vertrouwen en respect door positief te blijven spreken over de mensen in je leven.

10. Persoonlijke trauma’s onthullen

Persoonlijke trauma’s delen vraagt om een veilige sfeer en vertrouwen. Op een eerste date mag je zeker jezelf zijn, maar geef het tijd om elkaar beter te leren kennen voordat je je diepste geheimen deelt. Het moment zal komen dat je je open kunt stellen, maar overhaast niets.

11. Discussies over voorgaande relaties

Stel je eens voor, je zit tegenover elkaar en in plaats van samen te lachen, open je de deur naar het verleden. Niet doen. Voorgaande relaties bespreken kan een zwaar gevoel geven en een schaduw werpen over jullie eigen begin. Bovendien kun je onbedoeld overkomen alsof je nog niet over je ex heen bent. Bewaar deze gesprekken voor later, wanneer jullie elkaar beter kennen.

12. Sterke negatieve meningen ventileren

Je kent het wel, die verleiding om even goed te klagen over iets dat je dwarszit. Maar tijdens een eerste date is het niet het moment om die collega die je irriteert of die politieke partij waar je niets van moet hebben, uitgebreid te bespreken. Het delen van negativiteit kan een verkeerde indruk geven en de sfeer bederven. Zoek liever naar wat jullie gemeen hebben en wat jullie beiden plezierig vinden.

13. Seksuele voorkeuren en ervaringen bespreken

Klinkt misschien spannend, maar het kan ook echt te vroeg zijn om je seksuele kaarten op tafel te leggen. Zulke intieme details kunnen druk zetten of ongemak veroorzaken. Focus je liever op het opbouwen van een emotionele connectie, en wacht met deze persoonlijke onthullingen totdat jullie beiden duidelijk hebben aangegeven daar open voor te staan.

14. Diepgaande persoonlijke gewoontes onthullen

Persoonlijke gewoontes kunnen grappig en vertederend zijn, maar de eerste date is waarschijnlijk niet het moment om ze allemaal uit de doeken te doen. Die kleine ochtendrituelen of dat je nooit de kleur geel draagt, hou ze nog even voor jezelf. Dit laat ruimte over voor mysterie en ontdekking en houdt het gesprek luchtig.

15. Discussie over levensdoelen en dromen

Droom groot, droom mooi, maar misschien niet meteen zo diep op je eerste date. Hoewel het belangrijk is om ambities te delen, kan het te intensief praten over levensdoelen overweldigend zijn. Probeer een balans te vinden; wees open over je passies, maar zorg dat het niet verandert in een sollicitatiegesprek of een monoloog. Laat het een dialoog blijven waarin ruimte is voor jullie beiden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie