10 tekenen dat je absoluut niet over je ex heen bent

Michael Slender
Door Michael Slender
10 minuten leestijd

Je relatie verbreken of gedumpt worden is moeilijk. Want het verandert alles waar je zo aan gewend bent. De comfort zone waarin je je zo veilig voelde, is verandert in een zone van onzekerheid. En dat is een shock voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Waarschijnlijk zit je vol met vragen: “Waarom?” en “Wat als..?” Je vraagt je af hoe het mis is gegaan, wat de oorzaak was en wat je anders had kunnen doen. Zelfs als jij degene was die de relatie heeft verbroken, zijn er hoogstwaarschijnlijk een aantal momenten waarop je je ex mist.

Is dat raar? Nee. Je mist het om een relatie te hebben, dat iemand je verzorgt en samen met je eet. Dat je nu alles alleen moet doen roept eenzame gevoelens op. Het laat een leegte achter in je leven. Je sociale cirkel wordt kleiner, hebt minder activiteiten en de fysieke ruimte verandert omdat hun spullen er niet meer zijn.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Over je ex heen?

De pijn die je voelt na een relatiebreuk heeft niet alleen te maken met het feit dat je je ex-geliefde mist. Het heeft dus ook te maken met de rimpeleffecten die verder gaan dan de relatie tussen jou en ander. Als je niet doorgaat met je leven, dan blijf je hooked aan je ex en verwaarloos je de taak om te herstellen.

Soms kunnen de negatieve gevoelens en pijn jarenlang aanhouden, omdat je het nalaat de veranderingen te accepteren. Het beïnvloed je leven, omdat je minder gelukkig bent en dit weerspiegelt zich in je houding. Het voorkomt dat je opnieuw liefde en geluk vindt.

Maar hoe weet je of je wel of niet over je ex heen bent? Nadat je een behoorlijk deel van je leven met iemand hebt gedeeld, is het logisch dat deze persoon ergens in je gedachten blijft, althans in een bepaalde vorm. Heb je het verleden écht laten rusten of zit je nog steeds vast in je vorige relatie? Dit zijn 10 tekenen die je het antwoord geven.

1. Je hebt het nog over je ex in gesprekken

Waarom zou je het nog geregeld over iemand hebben, als deze persoon niet meer in je leven is? Juist, omdat deze persoon in je gedachten nog bij je is. Natuurlijk kun je het een keer over je ex hebben als je herinneringen ophaalt over een vakantie, maar meer dan dat zou je niet over hem of haar moeten spreken. Als je jezelf betrapt dan je de naam van je ex nog uitspreekt in gesprekken, dan is dit een sterk teken dat je nog niet over de relatie heen bent.

2. Je probeert je ex tegen te komen

Terwijl iedereen het advies geeft om je ex te vermijden, doe je er juist alles aan om een toevallige ontmoeting in scène te zetten. Al is het maar om te testen of je ex nog van je houdt. Wanneer je naar excuses zoekt om je ex bij toeval tegen het lijf te lopen, dan weet je eigenlijk zelf wel dat je nog niet over je ex heen bent.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Je stalkt de sociale media-profielen van je ex

WhatsApp, Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat: als je je merkt dat je het niet kunt laten om zijn of haar profiel regelmatig te bezoeken, dan is het een teken dat je nog steeds niet over je ex heen bent. Het is in feite een vicieuze cirkel, omdat je je ex wilt zien, beloond wordt en hierdoor wil je je ex vaker zien. Vervolgens blijft je ex continu in je gedachten. Vergeet alleen niet dat dit nieuwe ritueel niet goed voor je is, omdat het een obsessie kan worden. Het houdt je tegen om over je ex heen te komen.

Je hebt geen interesse in anderen

Links en rechts bieden gewillige singles zich aan om met je te daten, maar hoewel ze superlekker zijn word je er niet warm noch koud van. Iedereen die zich aanbied om je leegte te vervullen is bij voorbaat al bezig aan een mission impossible. Komt je dit bekend voor? Dan kun je gerust stellen dat je nog niet over je ex heen bent.

4. Je haat de nieuwe liefde van je ex

Eerlijk is eerlijk: niemand wil het leuk om een ex met een nieuwe liefde te zien. Uitzonderingen daargelaten, zorgt het bij de meeste mensen voor een misselijkmakend gevoel. Zelfs als ze hun ex nooit meer terug willen. Het is wat anders als je gevoel zich richt op de nieuwe partner in plaats van je ex. Vooral als je meteen slecht spreekt over deze persoon, terwijl je de nieuwe liefde helemaal niet persoonlijk kent. Want dan zou dit kunnen betekenen dat je jaloers bent en jammer genoeg nog niet over je ex heen bent.

5. Je wilt nog contact met je ex

Als je het gevoel hebt dat je zonder gegronde reden nog contact moet hebben met je ex, dus niet om iets af te handelen, dan is dit een reden tot bezorgdheid. Het is een teken dat je nog steeds je ex in je leven wilt, waarschijnlijk omdat je leven leeg en onvolledig voelt zonder hem of haar. Om over je ex heen te komen wordt daarom ook wel de 30-dagen regel aanbevolen, om het proces makkelijker te maken.

6. Je blijft gebonden aan de relatiesouvenirs

Relaties bestaan uit goede en slechte tijden. En zo kennen de slechtste relaties ooit ook hun goede tijden. Al deze herinneringen staan in je geheugen gegrift en de beelden op je netvlies gebrand. Maar dat is nog geen reden om elke dag herinneringen op te halen met de relatiesouvenirs in je hand. Als je naar oude afbeeldingen en cadeaus blijft kijken en erover dagdroomt, geeft dit duidelijk aan dat je niet over je ex heen bent.

7. Je vergelijkt iedereen met je ex

Zelfs als je denkt dat je klaar bent om weer te gaan daten, maak je toch steeds weer de vergelijking met je ex. In gedachten maak je opsomming van alle manieren waarop de nieuwe persoon zich niet kan meten met je ex. Als je dus echt over je ex heen zou zijn, dan zou je deze nieuwe mensen niet vergelijken je ex, maar op basis van hun kenmerken, eigenschappen en kwaliteiten.

8. Alles herinnert je aan je ex

Elke keer dat “jullie” liedje hoort op de radio, barst je in tranen uit. Van de kleine beetjes koffie die achterblijven in de koffiekopjes van je collega’s tot de geur van pindakaas: alles herinnert je aan je ex. Het is normaal als je dit voor een korte periode meemaakt, maar als je al maanden verder bent? Dan is het een teken dat je nog niet over je ex heen bent.

9. Je overcompenseert

Je transformeert je uiterlijk of probeert een nieuwe hobby, omdat dit de veranderingen zijn die je ex had gewaardeerd. Of je geeft opeens veel meer aandacht aan je kleding en stijl: want stel dat je hem of haar tegenkomt, dan moet je er wel goed uitzien. Bovendien moet je ex weten wat hij of zij mist. Je raadt het al: als je dit doet, dan ben je er nog niet klaar mee.

10. Je hebt nog hoop

Als je nog steeds het gevoel hebt dat er een toekomst bestaat met je ex, dan is het duidelijk dat je nog steeds liefde voelt voor je ex. Maar de overtuiging dat het ooit gaat werken is vaak niets meer dan valse hoop. Het houdt je tegen om te leven en een nieuwe liefde te vinden. Niemand weet wat de toekomst voor je in petto heeft, maar dat je uit elkaar bent gegaan heeft een reden. En vaak is deze reden goed genoeg om voorgoed vaarwel te zeggen.

Alleen lukt het niet...

... om je ex terug te krijgen? Er is een manier die je kans op succes extreem vergroot, maar het werkt alleen als je het écht wilt. Relatietherapeute Michelle heeft haar 18+ jaar ervaring omgezet in een succesvolle handleiding om je ex terug te krijgen. Ontdek zelf waarom 1 op de 2 relaties worden gered met haar methode.

Deel dit artikel
Geef je reactie