Home Relatie Voordelen van een relatie hebben: 8 redenen waarom je het moet willen

Voordelen van een relatie hebben: 8 redenen waarom je het moet willen

4 minuten leestijd
0
gelukkige relatie

Gezworen singles zullen het vast en zeker ontkennen, maar het hebben van een relatie heeft zeker voordelen. Hier is zelfs wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en uit deze onderzoeken is naar voren gekomen dat als je single bent, je toch op een aantal punten het onderspit delft.

Voordelen van een relatie

Wat zijn dan precies de voordelen van het hebben van een vaste, langdurige relatie? De een zegt dat je langer slaapt als je een relatie hebt, de ander heeft het over de feel-good hormonen die je beter laten voelen. We leggen de pluspunten graag aan je voor.

1. Verhoogde aanmaak van dopamine en testosteron

Bij mannen die net een nieuwe relatie hebben en dus dolverliefd zijn, wordt een verhoogde concentratie van dopamine en testosteron gemeten. Dit zorgt ervoor dat ze zich happy, relaxt en gezond voelen. En uiteraard zorgt het er ook voor dat ze vaker seks willen, maar dat is niet meer dan logisch als je net een nieuwe relatie hebt.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'
  • ✅ Meer zelfkennis
  • ✅ Ontdek wat jij wilt
  • ✅ Leidraad voor liefde

Als man heb je het gevoel alsof je de hele wereld aankan. Helaas duurt deze verhoogde aanmaak niet heel erg lang. De hersenen raken namelijk gewend aan het positieve gevoel en stoppen daarna met het stimuleren van een hogere aanmaak van deze hormonen. En dan keren de hormonen langzaam weer terug naar normale niveaus, waarna het ‘houden van’-hormoon in het spel komt.

2. Getrouwde mannen leven langer

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat mannen met een relatie langer leven dan mannen die nooit een vaste relatie hebben gehad of van wie de relatie is beëindigd. Dit heeft onder andere te maken met een ongezonde levensstijl. In de praktijk komt het erop neer dat vrouwen vaak beter letten op gezonde voeding.1

Ook wil een man er voor zijn vrouw vaak goed uitzien en dat houdt automatisch in dat hij gezond moet leven. Single mannen drinken doorgaans meer alcohol, zijn onvoorzichtiger in het verkeer en nemen vaker gezondheidsrisico’s, zo blijkt uit meerdere studies.2

3. Emotionele steun in een relatie

Voor mannen is het belangrijker om een relatie te hebben als het gaat om emotionele support. Vrouwen hebben hiervoor doorgaans een groter netwerk. Ze hebben vriendinnen, zussen of hun moeder bij wie ze terecht kunnen om dingen te bespreken. Bij mannen is dit veel minder het geval.

Als een man single is, dan heeft hij vaak minder mensen in zijn naaste omgeving met wie hij problemen kan bespreken. Ook als een man vrienden heeft klopt hij doorgaans niet bij deze vrienden aan als hij ergens mee zit. Dit verklaart ook waarom single mannen vaker in een sociaal isolement belanden dan vrouwen.

4. Mensen met een relatie zijn vaak welvarender

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die een relatie hebben vaak welvarender zijn dan singles. Dit komt deels omdat iemand die een hogere opleiding heeft genoten, doorgaans een partner zoekt die hetzelfde hogere opleidingsniveau heeft. Twee goed opgeleide mensen verdienen doorgaans een goed inkomen.

Hoger opgeleiden trouwen dan ook vaker dan lager opgeleiden en blijven langer bij elkaar. Een hoger gezinsinkomen geeft ook de mogelijkheid om eventueel minder te gaan werken, om werk beter te kunnen combineren met het huishouden of een gezin.

raadsel denken

5. Je hebt een vertrouweling

Als je een langdurige vaste relatie hebt, ongeacht of je getrouwd bent, betekent dit in de meeste gevallen dat je partner een vertrouwenspersoon voor je is. Er is altijd iemand met wie je zaken kunt bespreken. Of het nu gaat om een conflict op je werk of omdat je je zorgen maakt over je gezondheid.

Doordat er altijd iemand is op wie je terug kunt vallen ben je vaak minder gestrest en dat heeft een algemeen positieve invloed op je gezondheid.3 Daarom ervaren mensen met een vaste relatie vaak een betere gezondheid dan mensen die single zijn of die slechts kortdurende relaties hebben gehad.

6. Het gevoel dat er iemand voor je zorgt

Als je een relatie hebt, heb je vaak het comfortabele gevoel dat er iemand is die voor je zorgt. Ook al ben jij zelf de meest zorgzame in de relatie, toch ervaar je dan vaak dat je partner er voor je is als er iets vervelends gebeurt.4

Stellen vinden het vaak fijn om elkaar te verwennen of te verrassen. Dat kan met heel simpele dingen zoals een ontbijt of het simpele feit dat je partner de vaatwasser heeft uitgeruimd of de was heeft opgehangen. Het idee dat je niet overal alleen voor staat kan ervoor zorgen dat je je een stuk beter voelt.

hart sleutel divider

7. Meer mogelijkheden om leuke dingen te doen

Hoewel er genoeg singles zijn die zich in hun eentje prima vermaken, ook wel bekend als masturdating, is de algemene tendens toch dat een stel er vaker samen op uit gaat. Met zijn tweeën uit eten, naar de film of een wandeling langs het strand maken is toch net even wat leuker. Datzelfde geldt voor op vakantie gaan of zelfs op bezoek gaan bij familie of vrienden.

Als single voelen sommige mensen zich soms wat verloren, zeker als ze tussen uitsluitend setjes verkeren en het gevoel hebben erbij te hangen als het vijfde wiel aan de wagen. Doordat je een leuker leven leidt als onderdeel van een stel, heeft dit ook een positieve invloed op je welzijn en daardoor op je gezondheid.

8. Het beste medicijn tegen eenzaamheid

Hoewel je je in een slechte relatie heel eenzaam kunt voelen, is een goede relatie het beste medicijn daartegen. Mensen die eenzaam zijn, trekken zich vaak terug in hun eigen wereld. Ze gaan er niet meer op uit, doen geen leuke dingen meer. Alle dagen zijn hetzelfde en bevatten dezelfde routine. Dit kan afstompend werken en er uiteindelijk voor zorgen dat iemand depressief wordt.

Als eenzaamheid extreme vormen aanneemt kan dit er uiteindelijk in resulteren dat iemand overlijdt en niemand het doorheeft. Dit is een extreme situatie, maar het geeft wel aan dat als je een relatie hebt en meer in het leven staat, je een gelukkiger leven leidt dan wanneer je ongelukkig en single bent.

hart divider

Heeft een relatie dan helemaal geen nadelen?

Natuurlijk zijn er ook wel nadelen te bedenken aan het hebben van een vaste relatie, maar die zijn toch ver in de minderheid. Bijvoorbeeld, je kunt een relatie als beklemmend ervaren, omdat je niet altijd kunt doen wat je zelf wilt. Je moet immers rekening houden met wat je partner wil. Dat geldt voor het kiezen van de kleur van de bank of de vakantiebestemming maar ook voor belangrijkere beslissingen zoals verhuizen naar een andere stad of je leven qua carrière helemaal om gooien.

Al deze beslissingen zijn makkelijker als je alleen bent. Maar over het algemeen wegen deze voordelen voor veel mensen niet op tegen de positieve dingen die ze ervaren bij het hebben van een vaste relatie. En dat is precies waarom zoveel mensen haastig op zoek zijn een relatie: liever vandaag, dan morgen.

Meer mensen zoals jou...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eye-opener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Beste relatie apps: 10 leuke apps voor koppels

We zijn allemaal bekend met Tinder, de datingapp. Dankzij de swipe-app is het vinden van e…