Slechte relatie is schadelijk voor je gezondheid, zeggen wetenschappers

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
4 minuten leestijd

“Beter geen relatie dan een slechte” is een gezegde die je geregeld voorbij hoort komen als iemand het heeft uitgemaakt. Single zijn is zo slecht nog niet als je het vergelijkt met leven in een slechte relatie. Nieuw onderzoek laat zelfs zien dat een slechte relatie je gezondheid ernstig kan schaden, zo meldt The Guardian.

Slecht voor de gezondheid

Wat in de volksmond een ongezonde relatie genoemd wordt blijkt in het echt ook daadwerkelijk ongezond te zijn. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteiten van Nevada en Michigan. In het onderzoek werden 373 heteroseksuele stellen gevolgd gedurende de eerste 16 jaar van hun huwelijk. De onderzoekers ontdekten dat een relatie met veel conflicten en meningsverschillen een ernstige nadelige invloed heeft op je gezondheid.

In het onderzoek werden stellen die veel meningsverschillen en argumenten hadden vergeleken met stellen die beter met elkaar konden opschieten. Daarbij werd onderzoek gedaan naar meerdere onderwerpen zoals kinderen, geld, schoonfamilie en vrijetijdsactiviteiten.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Impact groter bij mannen dan vrouwen

In het onderzoek werd ook gekeken naar het aantal huwelijksproblemen en de gezondheidseffecten die deze afzonderlijk hadden op vrouwen en mannen. Terwijl voor vrouwen het specifieke aantal meningsverschillen geen verband hield met de gezondheid, werd de verslechtering van de gezondheid van mannen bepaald door het aantal meningsverschillen. De onderzoekers ontdekten dat de echtelijke conflicten de gezondheid van zowel mannen als vrouwen negatief beïnvloedden.

Bij de mannen was de impact echter groter dan bij vrouwen. “Conflicten kunnen bijzonder schadelijk zijn voor de gezondheid als echtgenoten vijandig of defensief zijn tijdens meningsverschillen of als ze steeds opnieuw over hetzelfde onderwerp ruzie maken zonder oplossing,” zegt onderzoeker Shrout.

Zo werd de gezondheid beoordeeld

De beoordelingen van de gezondheid werden berekend door de deelnemers vragen te stellen over hun gezondheid, inclusief of de gezondheid hun werk belemmerde, of ze gezond genoeg waren om de dingen te doen die ze wilden doen, of ze moeite hadden met slapen, als ze last hadden van nervositeit en angstgevoelens, en of ze last hadden van hoofdpijn. De resultaten van het onderzoek laten zien dat de deelnemers die vaker een conflict hadden vaker ergens last van kregen.

Conflicten in een relatie kunnen leiden tot schadelijke reacties in het lichaam, zoals ontstekingen, veranderingen in de eetlust en een verhoogde afgifte van stresshormonen. Deze kunnen allen van invloed zijn op tal van aspecten van de gezondheid, variërend van de hartfunctie tot het immuunsysteem.

Is een huwelijk dan slecht?

Er is genoeg bewijsmateriaal dat suggereert dat getrouwde mensen de neiging hebben langer en gezonder te leven dan zij die gescheiden, weduwe of nooit getrouwd zijn. De resultaten van vele onderzoeken laten zien dat het niet slecht hoeft te zijn om te leven in een huwelijk. Volgens onderzoeker Shrout hebben “mensen in een huwelijk een beter psychologisch welzijn, zijn ze minder geneigd om ziekten te krijgen en genezen ze sneller wanneer ze ziek zijn.”

“Het is niet zo dat een enkel gevecht in een relatie je gezondheid onherstelbaar zal schaden, maar frequente conflicten gedurende vele jaren zullen een tol eisen – het is belangrijk om te werken aan de communicatie met elkaar om conflicten tot een minimum te beperken.”

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie