7 tekenen dat je in een ongezonde relatie zit

Michael Slender
Door Michael Slender
6 minuten leestijd

Net als fastfood en snoep kan ook een relatie ongezond zijn. Onder een ongezonde relatie verstaan we een relatie tussen twee personen die eigenlijk niet bij elkaar passen. In ieder geval één van de twee personen in de relatie vertoont hiernaast wanhopig en obsessief gedrag waardoor er een ongezonde situatie voor de andere partner ontstaat. Terwijl de literatuur bol staat van de obsessieve liefdes en happy endings is het in de werkelijkheid heel anders.

Een obsessieve liefde leidt in de meeste gevallen tot een ongezonde relatie waarbij de ene partner op de tenen loopt en de ander de behoefte heeft om te domineren. Hoe weet je dat je je in een ongezonde relatie begeeft? Gelukkig zijn er waarschuwingstekens die je kunnen helpen om te bepalen of je relatie ongezond is.

1. Je kunt niet zonder je partner (denk je)

Het doel van een obsessieve partner is je afhankelijk te maken, zodat je op geen enkele manier een uitvlucht ziet om hem of haar te verlaten. In een ongezonde relatie wordt er met je gevoelens gespeeld waardoor je op een gegeven moment denkt dat je niet zonder je partner kunt leven. Niemand anders zou je kunnen accepteren zoals je bent en niemand anders kan zoveel van je houden als je partner. Als je dit denkt dan is de kans groot dat je partner al goed op weg is om je onder controle te houden.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

2. Je partner heeft ups en downs

Een kenmerk van een ongezonde relatie is dat je partner de ene keer lief voor je is maar binnen korte tijd volledig kan doordraaien en je voor alles uit kan maken. Er hoort een balans te zijn in de gevoelens die je partner voor je heeft zodat je niet iedere dag moet gissen hoe je partner echt over je denkt. De stress die dit met zich meebrengt is niet gezond voor je.

3. Je hebt niets in te brengen

Anno 2017 heeft de Nederlandse vrouw voldoende inspraak in een relatie om mee te kunnen beslissen als er een keuze gemaakt moet worden. Of het nu een keuze voor een nieuwe wasmachine is of een manier waarop iets gedaan moet worden; als je je eigen mening altijd aan de kant zet om het eens te zijn met je partner dan klopt er iets niet. Zit je in een situatie waarin je je gedachten niet over kunt brengen of erover kunt praten? Dan is dit een teken dat je je niet in een gezonde relatie bevindt.

4. Je voelt je slechter in de relatie dan ervoor

Wat je bij een ongezonde relatie altijd ziet is dat de relatie je niet gelukkig maakt maar verdrietig. Heb je het gevoel dat je voor de relatie gelukkiger was dan in de relatie? Dan is dit het teken dat je je in een ongezonde relatie bevindt. Natuurlijk mag je een dag verdrietig zijn in een relatie maar als dit ongelukkige gevoel continu overheerst dan doet het je geen goed.

5. Je partner wil het contact met je familie/vrienden verbreken

Een belangrijk teken dat je je misschien in een ongezonde relatie bevindt is dat je vriendschappen onder druk komen te staan en je je familie minder ziet. Als je merkt dat je partner een wig drijft tussen jou en anderen dan is het tijd om wakker te worden. Dit is een ingecalculeerde manier om je afhankelijker van je partner te maken omdat je minder keuzes hebt om op terug te vallen mocht de relatie niet werken.

6. Je bent bang dat je partner boos wordt

In een ongezonde relatie is er vaak sprake van één partner die agressief en boos wordt terwijl de ander vaak het tegenovergestelde is en er niet tegenin gaat. Dit leidt uiteindelijk tot de situatie waarin de ene partner bang wordt dan de andere partner boos wordt. Deze angst kan ertoe leiden dat je zelfs bang wordt dat je partner je wat aandoet; en je weet niet wanneer.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

7. Je hebt te maken met dubbele standaarden

Je partner mag natuurlijk een avondje met vrienden uit maar jij niet. De dubbele standaard komt voornamelijk voor bij een obsessieve mannelijke partner maar sommige vrouwen kunnen er ook wat van. Wat ze zelf doen is compleet normaal en geaccepteerd maar andersom kan het niet omdat je misschien vreemdgaat.

Iemand die de oorzaak is van een ongezonde relatie kan er alles aan doen om je te laten denken dat dit precies is wat je wilt. Met lieve woorden en prachtige toekomstvoorspellingen word je het hof gemaakt terwijl je achter de schermen steeds meer de macht overdraagt aan je partner en de controle over de relatie verliest. Voorkom dat dit ook jou overkomt en let al vroegtijdig op de signalen en tekenen die je hier gelezen hebt. Een gezonde relatie geeft je de mogelijkheid om vrijuit je gevoelens te bespreken, je mening te delen maar ook om je comfortabel te voelen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie