Ongelukkig in je relatie? Dit zijn de tekenen waar je op moet letten

Michael Slender
Door Michael Slender
7 minuten leestijd

Relaties zijn ingewikkeld. Maar als je ongelukkig bent, wordt het alleen maar gecompliceerder. Het is niet makkelijk om aan te wijzen waar het precies aan ligt en wat er moet veranderen. Misschien ligt het niet alleen aan de relatie en ben je ongelukkig in het algemeen. De relatie kan je dat geval juist helpen om weer gelukkig te worden. Alleen zijn terwijl je al ongelukkig bent maakt het niet veel beter, eerder slechter.

Als het echter aan je relatie ligt, dan is het nodig om in actie te komen voordat je nog veel langer ongelukkig blijft. Erover praten met je partner kan een nieuw begin betekenen of het einde; het is vaak een verhaal van twee uitersten. Een open gesprek kan wonderen doen waardoor je je weer in sas voelt. Maar misschien werkt het averechts en verlang je naar tijd voor jezelf om alles op een rijtje te zetten.

Hoe weet je nu of je ongelukkig bent door je relatie? Dit zijn de tekenen die je vertellen dat je relatie de reden is waarom je ongelukkig bent.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1. Je loopt op je tenen

Mensen veranderen; door de ontwikkeling die ze meemaken, maar ook omdat het in de natuur van de mens ligt. Dit geldt niet alleen voor de progressie van kind naar volwassene naar bejaarde, maar ook binnen een relatie. Iemand kan een relatie uitstappen als een compleet ander mens.

De lieve persoon waar je verliefd op werd kan het je na vele jaren in de relatie moeilijk maken om jezelf te zijn. Als je merkt dat je iedere dag op je tenen loopt, dan kan dit een reden zijn waarom je je zo ongelukkig voelt.

Vaak groeit het ongemerkt in een relatie waardoor je niet snel doorhebt dat je niet meer comfortabel met jezelf bent. Als de persoon met wie je bent je niet beter over jezelf laat voelen dan is vaak het tegenovergestelde.

2. Je vertrouwt je partner niet

Jaloezie en een gebrek aan vertrouwen in de partner kunnen ervoor zorgen dat je je ongelukkig in een relatie kunt voelen. Als je geen enkele kans laat liggen om stiekem in de email of telefoon van je partner te kijken, vraag jezelf dan af waar je in hemelsnaam mee bezig bent. Ligt het aan jezelf of vertrouw je je partner voor geen meter? Als je geen vertrouwen hebt in je partner, dan is het vertrouwen in de relatie zoek.

3. Je wil niet naar huis

Hoelang je dag op het werk ook duurt, je hebt geen zin om naar huis te gaan en geconfronteerd te worden met je partner. Iedereen heeft slechte en goede dagen, maar als je dit gevoel geregeld hebt, dan is er een probleem. Waarschijnlijk weet je zelf heel goed wat het probleem is. Als je steeds vaker geconfronteerd wordt met het feit dat je liever alleen bent of buitenshuis zodat je je partner vermijdt, dan is het tijd om er wat aan te doen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Je wil je niet binden

Kinderen, trouwen en samenwonen; merk je aan jezelf dat je het er niet over wilt hebben? Dat heeft een reden. Misschien voel je je nog niet eens ongelukkig in de relatie, maar heb je ergens wel het gevoel dat het nog gaat komen. Jezelf binden aan de ander is iets waar je naar uit moet kijken als je gelukkig in de relatie bent. Als je dat niet wil, dan is het goed mogelijk dat je niet gelukkig in de relatie bent.

5. Je fantaseert over anderen

Eerlijk gezegd dagdroomt iedereen wel eens over een relatie met een ander. Als je al voor een langere periode gebonden bent aan dezelfde partner dan denkt iedereen er wel eens over na; “Hoe zou het zijn?”. Dat is compleet normaal. Als je er echter vaak mee bezig bent en je een leven zonder je partner voorstelt dan is het een teken dat je niet in de juiste relatie zit.

6. Je maakt verwijten

Voel je je onbegrepen en eenzaam? Dan komt het vaak voor dat er over en weer verwijten gemaakt worden. Negatieve gevoelens gaan overheersen waardoor je uiteindelijk in een situatie belandt waarin je ongelukkig bent. Dit is hoe het meestal gaat als een relatie ten einde loopt. Als je doorhebt dat je geregeld verwijten maakt naar ander, dan is het tijd om na denken over de toekomst van de relatie.

7. Je mist “iets”

In het begin van de relatie ontdek je nieuwe dingen; over jezelf en over je partner. Het is leuk, spannend en je kijkt overdag al uit naar de ontmoeting in de avond. Naarmate je verder in de relatie bent neemt het gevoel af. Het is niet vreemd dat je niet meer op dezelfde manier uitkijkt naar het zien van je partner. Dat is bij 99 procent van de relaties zo. Het betekent niet dat je ongelukkig bent in de liefde.

Wat je moet voorkomen

Als je op een gegeven moment niet meer met elkaar praat en luistert en langs elkaar heen leeft, dan wordt de aandacht van een ander meer gewaardeerd. Het is de situatie waarin de kans op vreemdgaan het hoogst is. Hoewel de aandacht van de ander je weer een beter gevoel geeft, is het beter om eerst met je partner in gesprek te gaan over de relatieproblemen. Voor je het weet doe je anders iets waar je de rest van je leven spijt van gaat krijgen. Een open gesprek met je partner kan het einde van de relatie voorkomen en de vonk weer doen overslaan. Het is in ieder geval het proberen waard.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie