11 signalen dat je jezelf verliest in een relatie

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Het begon met een klein dingetje. Toen je later thuiskwam dan verwacht, zat je partner op de bank te wachten en zei: “Waar was je?!” Het leek er bijna op alsof je een reprimande kreeg van je ouders. Maar dit was je partner die jou een uitbrander gaf. Ook al vond je dit gedrag niet leuk, je negeerde het – het was immers ook best laat geworden.

Geleidelijk aan werd de situatie erger. Het bleef niet bij die ene berisping. Je liefje begon je steeds meer te controleren en af te schermen van familie en vrienden. Je ging minder sporten, sloeg de avondjes met vrienden over en deed eigenlijk alles samen. Totdat je op een gegeven moment realiseerde dat dit niet normaal was. Toen besefte je dat je jezelf bent verloren in de relatie.

Wat is jezelf verliezen in een relatie?

Als je jezelf in een relatie verliest, offer jij jezelf op voor je partner. Daardoor verlies je je eigen behoeften, verlangens en grenzen uit het oog. Je komt niet meer voor jezelf op en neemt niet meer de tijd om aan jezelf te werken. Dit kan leiden tot gevoelens van ontevredenheid, angst, woede en verdriet.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Het probleem is vooral dat je je eigen identiteit kwijtraakt. Je besteedt te veel aandacht aan wat je partner wil, waardoor je uit het oog verliest wat jij wil. Dat is bijvoorbeeld het geval als je je partner altijd probeert te pleasen, terwijl je eigenlijk grenzen had moeten stellen. Of wanneer jij je mening en standpunten aanpast aan die van je partner, omdat je denkt dat het zo hoort.

11 signalen dat je jezelf verliest in een relatie

Jezelf verliezen in een relatie is niet gezond. Zelfs als je in een relatie zit, is het belangrijk om je eigen identiteit te behouden. We gaan dieper in op elf signalen die zeggen je jezelf verliest in een relatie. Als je meer dan één van deze signalen herkent, is het misschien tijd om eens goed naar jouw relatie te kijken.

1. Je neigt naar compromissen sluiten

Zelfs als het niet goed voelt? Als je ervaart dat je altijd bereid bent om toe te geven aan de wil van je partner, dan laat je over je heen lopen. Je verwaarloost jezelf en past je prioriteiten aan voor je partner. In elke relatie is het belangrijk dat er ruimte is voor jouw eigen mening en wil. Als die ruimte er niet is, verlies je jezelf in de relatie.

2. Je bent constant bezorgd over je partners gevoelens

Als je altijd bezorgd bent over wat er in het hoofd van je partner omgaat, betekent dit dat je geen ruimte maakt voor jouw eigen gevoelens. Je moet ook aandacht besteden aan wat er bij jou speelt. Pas daarom op dat dit niet ten koste gaat van jouw eigen emoties.

3. Je kunt niet open en eerlijk zijn

Het is normaal om open en eerlijk met elkaar te zijn in een relatie. Als dat niet kan, is er een probleem. Worden jouw woorden weggewuifd of genegeerd wanneer jij iets zegt waarmee je partner het niet eens is? Dan kan dit een signaal zijn dat er iets fundamenteel misgaat in de relatie.

4. Je verliest interesse in dingen die je voorheen leuk vond

Vóór de relatie was je sociaal actief. Nu niet meer. Je bent gaandeweg alle interesse verloren in de dingen die je leuk vond. En dan vooral omdat je partner ‘liever niet wilde’ dat jij die dingen deed? Als je geen ruimte krijgt om de dingen te doen die jij leuk vindt, dan kan dit een signaal zijn dat er iets mis is met de relatie.

5. Je staat toe dat je partners mening en wil voorrang krijgen

Zet je je partner standaard op een voetstuk? Als je voortdurend toestaat dat de mening of wil van je partner boven die van jou gaat, kan dit een indicatie zijn dat er iets misgaat met de balans in de relatie. Het is geven en nemen – als daar geen balans in is, kun je jezelf verliezen in de relatie.

6. Je voelt geen controle meer over de situatie

Voel je je geregeld machteloos in de relatie? Een gevoel van onmacht als het aankomt op het maken van beslissingen? Als je partner altijd de beslissingen neemt over wat er binnen de relatie plaatsvindt, kan dit leiden tot een verlies van identiteit. Als dit signaal herkenbaar is, vraag jezelf dan af waarom je dit toestaat.

7. Je bent steeds meer afhankelijk van je partner

Als je steeds meer afhankelijk wordt van je partner, kan dit duiden op een ongezonde dynamiek binnen de relatie. In een gezonde relatie leef je samen, maar behoud je je eigen onafhankelijkheid. Dit geeft je de ruimte om jezelf te ontwikkelen.

8. Je bent het normaal gaan vinden dat je wordt gecontroleerd

Van een stroom aan appjes als je een keertje weg bent tot het checken van je telefoon als je thuis bent: je bent het normaal gaan vinden. Je bent eraan gewend om gecontroleerd te worden door je partner, die je liefst helemaal geen vrijheid meer gunt. Als dit signaal herkenbaar is, dan weet je zelf eigenlijk ook wel dat dit niet gezond is.

9. Je kunt geen nee zeggen

Oftewel: voel je je ‘verplicht’ om altijd ja te zeggen? Omdat je denkt dat dit de enige manier is om je partner gelukkig te houden? Dan ga je aan je eigen grenzen voorbij. Dit is een sterk teken dat jij jezelf aan het verliezen bent in de relatie.

10. Je maakt excuses voor je partner

Maak je regelmatig excuses voor het gedrag of de woorden van je partner? En praat je met name de dingen goed waarom je vrijheid wordt beperkt? Dan kan dit erop duiden dat je jezelf aan het verliezen bent.

11. Je partner bepaalt wat je doet in je vrije tijd

Kun je alleen maar iets doen in je vrije tijd als je partner dat wil? Of ben je gedoemd tot thuiszitten en vervelen, als je partner geen zin heeft? Het is oké als je graag dingen samen met je partner doet. Maar als je partner altijd bepaalt wat je mag doen, dan ben je jezelf aan het verliezen.

Gevolgen

In een relatie is het niet moeilijk om je identiteit te verliezen. Je raakt zo verslaafd aan de liefde dat je alles doet wat nodig is om bij elkaar te blijven. Je wilt samen gelukkig worden en als dat ten koste gaat van je eigen identiteit, so be it. Maar dat is niet gezond. Jezelf wegcijferen voor een relatie heeft negatieve invloed op je welzijn.

Als je jouw identiteit in een relatie verliest, heeft dit negatieve gevolgen op verschillende gebieden van je leven. Je vertrouwen in jezelf neemt af omdat je niet meer zeker bent over wat jij wilt of denkt en wat belangrijk voor je is. Je zelfrespect daalt omdat je niet langer goed genoeg bent voor jezelf of anderen. En ook is er vaak sprake van gevoelens van onzekerheid en depressie, omdat je je niet meer verbonden voelt met wie je eigenlijk bent.

Uiteindelijk is het belangrijk om te erkennen dat een gezonde relatie gebaseerd moet zijn op wederzijds respect, vertrouwen en eerlijkheid. Als je één of meerdere van deze signalen herkent, neem dan afstand en vraag jezelf af waarom je toestaat dat er zo’n onevenwichtige balans is in de relatie.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie