5 tips om de communicatie in je relatie te verbeteren

Jay
Door Jay
12 minuten leestijd

Als je een relatie hebt, is de kans groot dat je behoorlijk wat spannende momenten hebt gehad met je partner. Daarmee bedoelen we in dit geval op verhitte gesprekken, gespannen bekentenissen, of verbale confrontaties. Het is prima om zo af en toe ruzie te hebben met elkaar, want dat partners met elkaar botsen is een volkomen normaal onderdeel van samen zijn.

De sleutel tot een duurzame relatie is echter om te werken aan het opbouwen van een sterkere, meer intieme band. Gezonde communicatie maakt daarbij een wereld van verschil, want goed communiceren in een relatie creëert een basis van blijvend vertrouwen, voldoening en openheid tussen koppels. Het is inmiddels wat cliché, maar goede communicatie is één van de belangrijkste ingrediënten voor een gezonde relatie.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar juist in dezen zien we een rol voor ons weggelegd. Want of je nu net als stel begint aan de relatie of al jaren samen bent, we verwachten dat deze informatie kan helpen om je communicatieve vaardigheden te verbeteren.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat is communicatie in een relatie?

Verbinding: we snakken er allemaal naar. We zoeken het via familie en vrienden, maar vaak verwachten we in onze intieme relaties de meeste verbinding te vinden. Als we dat niet doen, voelen we ons geïsoleerd en onbegrepen. We laten deze negatieve emoties in het meest ongunstige geval uitmonden tot ruzies – of erger nog, we stoppen helemaal met communiceren.

Communicatie in relaties is essentieel voor een gelukkig, gezond partnerschap. En het gaat niet om een praatje maken. Je partner vragen hoe hun dag is verlopen is leuk, maar als je een sterke relatie wilt, moet je dieper graven. Het belangrijkste in communicatie is misschien wel om te horen wat er niet wordt gezegd.

Jij en je partner zullen op een gegeven moment te maken krijgen met communicatieproblemen. Na verloop van tijd hebben mensen moeite om de woorden te vinden die ze eerst wel vonden of de toon aan te houden die ze in het begin wel aan hielden. De communicatiebarrières gaan omhoog en voor je het weet is er een punt bereikt waarop je liever helemaal niet praat met je partner. Gelukkig is communicatie een vrij eenvoudige en effectieve oplossing, maar het kost wel tijd en zorg.

Je partner is waarschijnlijk de persoon met wie je de meeste tijd doorbrengt, wat betekent dat er ook automatisch een groter risico is op misverstanden en conflicten. Maar als je de communicatie in relaties weet te perfectioneren, word je op de korte termijn al beloond.

Meer vertrouwen

Echte communicatie in relaties betekent dat je over alles elk wissewasje naar je partner kunt gaan om het ter sprake te brengen: zowel geluk als verdriet, goede als slechte dagen, en positief nieuws als negatief nieuws, hoort bij elke bestendige relatie. Je bent bereid om je kwetsbaar op te stellen ten opzichte van de ander, omdat je weet dat ze je zullen steunen en van je zullen houden, wat er ook gebeurt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Betere probleemoplossing

We kennen allemaal wel stellen die de hele tijd met elkaar in de clinch liggen, terwijl we ook de perfecte koppels kennen die helemaal geen ruzie lijken te maken. Hoewel alle relaties ups en downs hebben, zijn zowel hele frequente ruzies als helemaal geen ruzie eigenlijk allebei tekenen van een gebrek aan communicatie. De sleutel is namelijk niet om het nooit oneens te zijn met je partner. Je moet soms even met elkaar botsen om ervan te leren en gezamenlijk in staat te zijn om problemen nog beter op te lossen.

Verhoogde intimiteit

Ontdekken hoe je de communicatie in de relatie kunt verbeteren is goed voor je emotionele intimiteit, het vermogen om te luisteren, te begrijpen en meelevend te zijn met je partner. Door je communicatieve vaardigheden te ontwikkelen, laat je zien dat je jouw partner en zijn of haar gevoelens en meningen respecteert en waardeert. Wanneer mensen zich op deze manier vereerd en geaccepteerd voelen, schiet hun emotionele intimiteit richting jou ook omhoog.

De valkuil van negatieve communicatie

Negatieve communicatie in de relatie is ook voor wetenschappers reden tot onderzoek geweest. In het onderzoek, dat is gepubliceerd in het vakblad Personality and Social Psychology Bulletin, volgden wetenschappers in totaal 4.089 stellen om een verband te zoeken tussen communicatie en relatietevredenheid.

De koppels die daaraan deelnamen bleken minder tevreden over hun relatie als er sprake was van negatieve communicatie zoals beledigen, kleineren, bekritiseren, het weigeren te praten met of het schreeuwen tegen de partner. Tegelijkertijd vond het onderzoek geen significant bewijs voor meer tevredenheid als er sprake was van goede communicatie.

Slechte communicatie herkennen

Voordat je aan de slag kunt met het verbeteren van je communicatieve vaardigheden, is het belangrijk om eerst de gebieden te identificeren die nog werk nodig hebben. Deze gebieden kunnen als volgt worden onderverdeeld:

Passief agressief gedrag

Passieve agressie is een manier om verborgen woede te uiten in plaats van conflicten direct aan te pakken. Denk hierbij aan:

  • Grappen maken over je partner die altijd te laat komt.
  • Je partner dwarszitten door stil te blijven en te negeren.
  • Een sneer uitdelen over beslissingen die jullie relatie niet aangaan.

Al deze gedragingen stellen je in staat om je frustratie te uiten zonder er echt over te hoeven praten. Dit passief agressieve gedrag kan op het moment bevredigend zijn, maar het zal je op de lange termijn weinig opleveren.

Meningsverschillen wegwuiven

Conflicten vermijden helpt ook niet. Door problemen te negeren, krijgen ze gewoon de ruimte en tijd om later tot een groter probleem te leiden.

Agressieve communicatie

Openlijk defensief of vijandig worden als je met je partner praat, is een teken dat je in een giftig communicatiepatroon bent beland. Agressieve spraak kan zich uiten via:

  • Stemverheffingen.
  • Beschuldigingen of continue kritiek.
  • Het gesprek willen controleren of domineren.

5 tips om de communicatie te verbeteren

Nu je weet wat het belang is van communicatie voor een relatie en hoe je de valkuilen moet herkennen is het tijd om door te gaan naar de vijf tips om de communicatie op korte termijn al te verbeteren. Vijf effectieve manieren om dat te doen zijn:

1. Doorbreek communicatiebarrières

Er is geen enkele ruimte voor barrières als het gaat om communicatie in relaties. Goede communicatie vraagt om openheid. Het punt is dat barrières niet worden doorbroken alleen omdat je wilt dat ze verdwijnen. Een van de manieren om de communicatie in een relatie te verbeteren, vereist dat barrières door geleidelijke verandering worden weggenomen.

Begin met het wegnemen van kritiek, verwijten en/of defensieve houdingen. Openheid ontstaat pas als beide deelnemers zich prettig en veilig voelen.

2. Blijf in het heden

Een gegarandeerde manier om iemand van streek te maken is door het verleden weer naar voren te brengen. Communicatie in relaties moet echter in het heden blijven, omdat leven in het verleden het heden vaak negatief beïnvloedt, omdat de momenten en dus ook de geschillen zich opstapelen en er zo altijd wel iets is om weer ter sprake te brengen.

Een van de meest effectieve manieren om de communicatie in een relatie te verbeteren is dat je zelfs op de meest onaangename momenten kalm en respectvol moet blijven en je op het onderwerp moet concentreren. Verwijzen naar het verleden verandert al snel kleine meningsverschillen in grote ruzies. Voor je het weet worden er totaal onnodige dingen gezegd en krijgt de relatie een klap. Er is geen reden om iets kleins te laten escaleren.

3. Luister meer dan je spreekt

Als je de tijd neemt om te horen en te verwerken wat de ander zegt, krijg je een beter begrip van hun kant en zullen zij je begrijpen door hetzelfde te doen. In het heetst van de strijd hebben we de neiging om kleine stukjes van wat iemand zegt op te vangen, maar het volledige plaatje daardoor volledig te missen. Dit slechte patroon is vaak ook de oorzaak dat mensen zich onbegrepen voelen.

Om deze tip te implementeren, moet je gesprekken meer structuur geven door de ander niet te onderbreken en je meer te focussen op wat iemand zegt in plaats van wat jij van plan bent om te zeggen als de ander zijn of haar zegje heeft gedaan.

4. Let op non-verbale signalen

Non-verbale communicatie is net zo, zo niet belangrijker dan verbale communicatie. Werk aan het gebruik van lichaamstaal. Onze lichaamstaal en gebaren zeggen alles. Enkele voorbeelden hiervan zijn gekruiste armen, het lichaam op een afstand houden, gebrek aan oogcontact, of wegwerpgebaren. Al deze non-verbale manieren van communiceren kunnen een gesprek namelijk volledig doen escaleren.

Let goed op de persoon met wie je praat. Goede communicatie is als een soort van dans waarbij beide partijen signalen van elkaar moeten aannemen om tot een goed einde te komen. Als twee mensen elkaar kunnen lezen, komen ze dichterbij omdat er wederzijds begrip van grenzen ontstaat.

5. Onderschat nooit de impact van eerlijkheid

Open en eerlijk communiceren is één van de stappen om de relatie te versterken. Relaties zijn afhankelijk van eerlijkheid. Een van de communicatieve vaardigheden en manieren om de communicatie in een relatie te verbeteren, is het te allen tijde handhaven van eerlijkheid. Dat betekent echter niet alleen maar dat je de waarheid moet spreken. Het betekent ook dat je eerlijk tegen jezelf moet zijn over je gevoelens en standpunten.

Als het een keer onprettig aanvoelt wat je zojuist allemaal eruit hebt laten floepen, wees dan ook eerlijk om dat te erkennen en je excuses aan te bieden. Want eerlijkheid duurt altijd het langst, helemaal als we het over een relatie tussen twee mensen hebben.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie