Home Nieuws ‘Lichaamsgeur onderscheidt vriend van vijand’

‘Lichaamsgeur onderscheidt vriend van vijand’

2 minuten leestijd
0
vrienden

Soms ontmoet je iemand en voel je meteen dat je op één lijn zit. Het is misschien niet eens zo dat jullie je tot elkaar aangetrokken voelen, maar het is duidelijk dat er een ‘klik’ is. Het gesprek verloopt moeiteloos, alsof je elkaars zinnen kunt afmaken. Misschien voelt het zelfs alsof jullie elkaar al jaren kennen, terwijl je de ander voor het eerst spreekt. Hoe kan dit?

Onderzoekers zijn al jaren op zoek naar het antwoord en komen steeds dichter bij de reden waarom sommige mensen wel met elkaar klikken en anderen niet. Zo hebben ze ontdekt dat de hersengolven van mensen die een klik hebben zich meer synchroniseren dan bij mensen die elkaar minder goed kennen. Maar ook zonder je hersenen te verbinden met elektroden zijn er manieren om te herkennen of je een klik met iemand hebt.

Volgens experts voelen we ons meer verbonden met mensen wiens houding, stemritme, gezichtsuitdrukking en zelfs het knipperen met de ogen overeenkomt met die van ons. Nieuw onderzoek suggereert echter dat je neus er ook iets mee van doen heeft. Onderzoekers van het Weizmann Institute of Science hebben namelijk ontdekt dat mensen de neiging hebben om vriendschappen te sluiten met mensen die een vergelijkbare lichaamsgeur hebben.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Vriend of vijand?

Iedereen die ooit een hond heeft uitgelaten, weet dat een hond van een afstand kan zien of een naderende hond een vriend of vijand is. Bij twijfel kunnen de twee honden, wanneer ze elkaar tegenkomen, voorzichtig aan elkaar ruiken. Wat de honden ruiken, zal bepalen of ze met elkaar gaan dollen of fel beginnen te blaffen. De lichaamsgeur bepaalt voor hen of het een vriend of vijand is.

Onderzoekers van de Israëlische universiteit wilden weten of dit ook het geval is bij mensen. Gebruiken mensen hun neus gewoon niet in sociale situaties? Of nemen we de geur van anderen ‘stiekem’ op in plaats van openlijk?

Om achter het antwoord te komen, ondervroegen de onderzoekers 20 koppels van vrienden die een klik hebben en bij wie de vriendschap zich oorspronkelijk zeer snel had gevormd. Omdat de vriendschap zo snel ontstond bij deze koppels, veronderstelden de onderzoekers dat deze vriendschappen in grotere mate werden beïnvloed door fysiologische eigenschappen zoals de lichaamsgeur.

Vriendschap ruikt vertrouwd

Om de rol van geur in deze vriendschappen te bepalen, verzamelden ze lichaamsgeurmonsters van deze ‘klikvrienden’. Vervolgens voerden ze twee experimenten uit om de monsters te vergelijken met die van willekeurige koppels. Dat gebeurde zowel met behulp van de eNose (elektronisch geurdetectieapparaat die de chemische kenmerken van de geuren beoordeelt) als met vrijwilligers die aan de monsters roken voor een menselijke waarneming. In beide experimenten bleek het resultaat hetzelfde: klikvrienden ruiken meer naar elkaar dan de individuen in de willekeurige koppels.

De resultaten van deze tests suggereren dat onze neus een grotere rol speelt dan eerder werd gedacht bij onze vriendenkeuze. Uit de verzamelde gegevens konden onderzoekers zelfs met een nauwkeurigheid van 71 procent voorspellen welke twee willekeurige koppels een positieve sociale interactie zouden hebben, alleen op basis van hun lichaamsgeur.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

OkCupid voegt Nederlands toe als voorkeurstaal

Liefde kent geen grenzen. Maar het helpt wel als je een datingapp in je eigen taal kunt ge…