Goede communicatie belangrijk voor relatie? Dit zegt nieuw onderzoek

Michael Schouten
Door Michael Schouten
3 minuten leestijd

Ondanks dat veel mensen denken dat goede communicatie belangrijk is voor een relatie, lijkt het erop dat het niet altijd de sleutel tot succes is. Althans, dat suggereert nieuw onderzoek. In het onderzoek, dat is gepubliceerd in het vakblad Personality and Social Psychology Bulletin, volgden wetenschappers 4.089 koppels om een verband te zoeken tussen communicatie en relatietevredenheid. En dat werd gevonden, alleen is het resultaat niet wat iedereen verwachtte.

‘Goede communicatie is belangrijk voor relatie’

Onderzoekers van verschillende universiteiten gingen op onderzoek uit om het verband te zoeken tussen communicatie en tevredenheid. Ze onderzochten de gegevens over communicatie en relatietevredenheid uit drie afzonderlijke onderzoeken waar in totaal 4.089 koppels aan deelnamen.

“De relatiewetenschap beschouwt communicatie al tientallen jaren als een centrale voorspeller van relatietevredenheid”, zegt hoofdonderzoeker Matthew Johnson van de Universiteit van Alberta tegen PsyPost. “Goede communicatie wordt door het grote publiek vaak gezien als een van de belangrijkste elementen van gelukkige relaties en communicatie tussen koppels is vaak het doelwit in onderwijs- en interventieprotocollen.”

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Omdat dit volgens de onderzoekers nog niet voldoende was getest, wilden ze het zelf onderzoeken. Is goede communicatie belangrijk voor de tevredenheid in je relatie? Kan een verbetering in de communicatie leiden tot een hogere tevredenheid? Of is het juist andersom, en communiceer je beter als je tevreden bent met je relatie?

Dit maakt je meer tevreden in een relatie

De koppels die deelnamen aan het onderzoek waren doorgaans minder tevreden over hun relatie als er meer sprake was van negatieve communicatie, zoals weigeren te praten met, beledigen, kleineren, bekritiseren en schreeuwen tegen de partner. Maar het onderzoek vond geen consistent bewijs voor een hogere tevredenheid als er sprake was van goede communicatie, zoals luisteren naar de partner en proberen de eigen positie te verduidelijken tijdens een discussie of meningsverschil.

“Communicatie voorspelt geen toekomstige tevredenheid”, zegt Johnson. “Het is eerder dat koppels gelukkiger zijn dan normaal op momenten dat ze minder slecht dan gemiddeld communiceren.”

De belangrijkste conclusie? Dat communicatie eerder samenhangt met bevredigende intieme banden in plaats van dat het een oorzaak is. Volgens de onderzoekers zou het meer helpen om de slechte en negatieve communicatie te verminderen dan de goede communicatie te verbeteren.

Er is echter wel een belangrijke kanttekening. De onderzoekers hebben zich in dit onderzoek voornamelijk gericht op de communicatie tijdens conflictsituaties. “Het is mogelijk dat meer algemene communicatiepatronen een ander verband hebben met relatietevredenheid”, zegt Johnson. Dus als je juist van plan was om je communicatieve vaardigheden te verbeteren, stop daar nog maar niet mee.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie