Partner zegt kwetsende dingen? 8 manieren om te reageren

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Woorden kunnen pijn doen. Dat weet iedereen. Ze zijn namelijk een stuk krachtiger dan sommigen willen geloven. Ze kunnen een blijvende indruk op je achterlaten, hoe klein de opmerking ook is. Zo kun je van iemand een geweldig compliment krijgen en daar nog weken goed over voelen. Helaas geldt dit uiteraard ook voor kwetsende uitspraken, die een langdurig effect kunnen hebben op je mentale gesteldheid.

De positieve dingen die tegen je gezegd worden zijn vaak snel vergeten, maar je vergeet het negatieve veel moeilijker. Het kan namelijk een flinke deuk in je ego achterlaten en daardoor kun je je onzeker voelen. Dat maken we allemaal mee in ons leven.

Of het nu een familielid is die dit tegen je heeft gezegd, een vriendin of je partner. Soms kan het dagen, weken en zelfs maanden duren om eroverheen te komen. Als de problemen niet worden opgelost of uitgepraat, kan dit nog veel grotere gevolgen hebben in je relatie. Zo kan het zelfs leiden tot een breuk met je partner.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

8 manieren om te reageren

Vergeving is een belangrijk ingrediënt voor relaties. Iedereen kan wel eens iets zeggen dat een ander kwetst. Het gebeurt niet alleen bewust, nog vaker is het een onbewuste opmerking. Zeker tijdens een ruzie of een verhit gesprek kun je dingen zeggen die je eigenlijk helemaal niet meent.

Om het niet uit de hand te laten lopen, is het belangrijk om te leren vergeven en verder te gaan. Daar zijn verschillende manieren voor. Dit zijn 8 dingen die je kunt doen of zeggen als je partner kwetsende dingen zegt.

1. Houd je antwoord vast

Iedereen schreeuwt wel eens in een verhit gesprek of tijdens een ruzie. Je kunt dingen zeggen die je niet meent en er kunnen kwetsende dingen worden gezegd. In een volwassen relatie is het volledig normaal dat je soms ruzies hebt en meningsverschillen. Alleen is het niet slim of verstandig om terug te gaan schreeuwen en gemene dingen terug te zeggen; dit leidt tot enkel meer schade.

Stel je reactie daarom uit en houd je antwoord vast. Na de ruzie zul je wat gekalmeerd zijn en kun je beter en rationeler nadenken. Zo kun je goed formuleren wat je eigenlijk wil zeggen, zonder de ander te kwetsen of dingen te schreeuwen die je eigenlijk niet meent – en waar je later spijt van zult hebben.

2. Filter de woorden

Vaak meent je partner niet wat hij of zij zegt als deze kwetsende uitspraken doet. Het gebeurt allemaal in een opwelling. Jullie zijn beiden van streek en zoeken naar een manier om je frustraties te uiten. Het is echter belangrijk om de uitspraken te filteren en de dingen die gezegd worden te negeren waarvan je weet dat hij of zij het eigenlijk niet bedoelt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Praat erover

Kwetsende uitspraken blijven ons altijd bij. Je hebt misschien het gevoel dat het je niets kan schelen, maar het kan nog steeds erg pijnlijk zijn. Na een ruzie kun je geen behoefte hebben om met je partner te praten en diegene silent treatment geven. Toch is het verstandig om na een verhitte ruzie geen psychologische spelletjes te spelen.

Dit betekent niet dat je verder moet gaan waar de ruzie stopte. Verduidelijk wat je eigenlijk bedoelde en uit ook je gevoelens. Deed een bepaalde uitspraak van je partner extra pijn? Zeg dit dan. Dan kan je partner vervolgens ook uitleggen waarom hij of zij het één en ander zei. En krijgen beiden de kans om excuses aan te bieden.

4. Zoek uit wat er achter de kwetsende uitspraak zat

In de meeste gevallen worden de meeste kwetsende uitspraken niet gezegd vanuit een verlangen om de ander pijn te doen. Kwetsende woorden worden vaak gezegd vanuit frustratie. Ook wanneer men denkt de ruzie of discussie te gaan ‘verliezen’, worden er vaak dingen gezegd die niet gemeend zijn. Dit is natuurlijk geen excuus voor kwetsende uitspraken, maar het kan je wel een beter begrip geven over hoe je partner zich voelt.

5. Ga niet boos naar bed

Het is verstandig om zoveel mogelijk proberen op te lossen voordat je gaat slapen. Het is niet gezond voor je nachtrust en wanneer je de volgende ochtend wakker wordt zonder iets uitgepraat te hebben, geeft dit je geen fijn gevoel voor de komende dag. Zorg dat je de ruzie uitpraat voordat je naar bed gaat. Het is goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid.

6. Neem de verantwoordelijkheid voor jouw aandeel

Het verschuiven van de schuld van de ene partij naar de andere partij is niet de beste manier om met conflicten om te gaan. Het is belangrijk om te accepteren dat niet alles de schuld van je partner is. Zorg ervoor dat jij ook de verantwoordelijkheid neemt voor jouw aandeel. Dit houdt in dat je erkent dat jij er ook een rol in hebt. Het accepteren van je eigen verantwoordelijkheid is de eerste stap naar verzoening en vergeving.

7. Vergeet de dingen die in het verleden gebeurd zijn

Wanneer je moeite hebt met het vergeving komt dit vaak omdat je je vasthoudt aan de pijn van het verleden. Toch is het verstandig om dit op een gegeven moment los te laten. Iedereen heeft wel eens dingen gezegd in het verleden die pijn deden. Maar zodra je dit hebt uitgepraat, de ander zijn of haar excuses heeft aangeboden en het vervolgens niet nogmaals is gebeurd, heeft het geen zin om er nog langer op door te gaan. Leef in het heden en vergeef de dingen die in het verleden zijn gebeurd.

8. Loop weg

Wees niet bang om weg te lopen als de situatie vervelend wordt. Gebeurt het vaker dat je partner kwetsende dingen zegt? Als dit gedrag repetitief is, is het zeker hoog de tijd om de relatie te heroverwegen. Een relatie moet niet kwetsend zijn, het moet je namelijk gelukkig, zelfverzekerd en veilig laten voelen. Wees niet bang om de relatie te verlaten of in ieder geval een time-out te nemen. Het helpt je om goed te bedenken wat je zelf echt wilt.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
1 reactie