10 eigenschappen van een volwassen relatie

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Ben je al tijden aan het daten? Dan is de kans groot dat je op den duur wel toe bent aan een echte, volwassen relatie. Na al die disfunctionele relaties, het eindeloze daten en het liefdesverdriet wat er bij kwam kijken, is het logisch dat je een stabiele, gezonde relatie wilt hebben.

Vaak merk je tijdens het daten wel of iemand de moeite waard is, of dat je beter door kunt gaan. Daarnaast zijn er ook een aantal handige signalen waaraan je kunt merken of de man met wie je aan het daten bent ook klaar is voor een volwassen relatie.

Heb je op dit moment een relatie? Of ben je gewoon benieuwd waaraan je een volwassen relatie kunt herkennen? Dit zijn een aantal van de belangrijkste eigenschappen en kenmerken van dit type relatie.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat is een volwassen relatie?

Bijna iedereen wil een gezonde en volwassen relatie. Op den duur ben je eenmaal wel klaar met al het daten, de kortstondige liefdesrelaties en de onbeantwoorde liefdes. Je wilt een gezonde relatie waarin je je op je gemak voelt. Natuurlijk is geen enkele relatie helemaal perfect en zullen er vrijwel altijd wel problemen of ruzies zijn. Toch is een volwassen relatie een gezonde relatie waar de partners elkaar de ruimte geven om te groeien en te leren.

Jullie weten wat jullie aan elkaar hebben, steunen elkaar door dik en dun en willen de rest van jullie leven bij elkaar blijven. Naast deze kenmerken van een volwassen relatie zijn er nog een aantal eigenschappen waaraan je dit type relatie kunt herkennen. Weten welke kenmerken bij een volwassen relatie horen, kan je helpen om je huidige relatie te verbeteren of je meer kennis geven over het vinden van een geschikte relatie.

1. Jullie willen bij elkaar zijn, maar hebben elkaar niet nodig

Natuurlijk houden jullie zielsveel van elkaar en vinden jullie het heerlijk om samen te zijn met elkaar. Toch hebben jullie elkaar niet nodig en zijn jullie niet afhankelijk van elkaar. Als je aanhankelijk bent en behoeftig wordt in een relatie, dan merk je dat je vaak onzeker bent en bang dat je partner je gaat verlaten.

In een gezonde, volwassen relatie is dit niet het geval. Natuurlijk vechten jullie voor elkaar en doen jullie moeite voor elkaar, maar jullie geven elkaar ook de ruimte om te zijn wie je bent.

2. Jullie hoeven niet 24/7 samen te zijn

Een kenmerk van een gezonde relatie dat hier nauw mee samenhangt, is dat jullie niet elk moment van de dag samen hoeven te zijn. Natuurlijk wil je quality time met je partner doorbrengen en vinden jullie het leuk om samen dingen te ondernemen, maar jullie hebben ook een leven buiten elkaar om.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Jullie spreken nog met vrienden af, hebben eigen hobby’s en ondernemen zelf ook dingen. Dit zorgt er namelijk ook voor dat jullie dingen hebben om over te praten als jullie samen zijn. Het geeft je de kans om elkaar te missen. Dat houdt de relatie spannend en raken jullie niet snel verveeld met elkaar.

3. Jullie behouden vriendschappen

Als je verliefd wordt op iemand, is de kans aanwezig dat je vriendschappen er op achteruit gaan. Misschien raak je zelfs wat vrienden kwijt. Je wilt vooral tijd doorbrengen met je nieuwe liefde, waardoor je minder tijd overhoudt voor je vrienden. In een volwassen relatie leer je om er een balans in te vinden. Je hebt zowel tijd om met je partner door te brengen, maar ook nog steeds tijd om met vrienden en vriendinnen af te spreken en leuke dingen te doen.

4. Jullie nemen elkaar niet voor lief

In een volwassen relatie is het belangrijk om moeite te blijven doen voor elkaar. Jullie nemen elkaar niet voor lief, maar weten nog steeds dat het belangrijk is om elkaar te verrassen. Jullie laten aan elkaar weten dat de ander erg belangrijk voor je is en dat jullie zielsveel van elkaar houden. Door kleine verrassingen, goede gesprekken en het tonen van affectie laat je aan je partner merken dat je hem of haar niet voor lief neemt.

5. Jullie relatie is in balans

In een volwassen relatie heeft niet één persoon de overhand, maar zijn jullie allebei even belangrijk. Er is niet één iemand die probeert te domineren, maar jullie maken beslissingen gezamenlijk en zijn gelijkwaardig aan elkaar. Jullie zijn je allebei bewust van het feit dat jullie voor elkaar moeten werken en elkaar serieus moeten nemen.

6. Jullie hoeven niet constant met elkaar te appen

Natuurlijk is het logisch dat jullie elkaar veel willen spreken en belangrijke gebeurtenissen met elkaar willen delen. Toch is het in een volgroeide relatie niet nodig dat jullie 24/7 met elkaar aan het appen en bellen zijn. Als dit wel het geval is, en je al gelijk ongerust wordt als iemand een paar minuten niet reageert, dan is dit geen goed teken. In een volwassen relatie vertrouw je elkaar blindelings. Je geeft elkaar de ruimte om zelf dingen te ondernemen zonder constant verantwoording te hoeven afleggen.

7. Je wilt niks aan je partner veranderen

In een volwassen relatie accepteren jullie elkaar en respecteer je je partner zoals hij of zij is. Je voelt niet de behoefte om hem of haar te veranderen. Je kent elkaars positieve en negatieve eigenschappen, weet dat jullie niet perfect zijn, maar wilt hier niks aan veranderen. Je houdt van de tekortkomingen van je partner en je bent niet van plan om ook maar een haar op het hoofd van je partner te veranderen.

Dat geldt overigens niet alleen voor je partner: hetzelfde geldt voor jezelf. In een volwassen relatie heb je niet het gevoel dat je iets aan jezelf hoeft te veranderen. Je partner zorgt ervoor dat je zelfverzekerd bent en je weet dat hij of zij van je houdt zoals je bent. Je partner zorgt ervoor dat je de beste versie van jezelf bent. Je mag zijn wie je wilt zijn.

geluid audio

8. Jullie praten over de toekomst

In een volwassen relatie weten jullie allebei dat dit voor de lange termijn is. We hebben het niet over weken of maanden: het gaat over jaren. Jullie willen de rest van je leven met elkaar doorbrengen en zijn daarom ook niet bang om over de toekomst te praten. Jullie communiceren over jullie dromen en doelen en zijn niet bang om erover de discussiëren. Jullie denken er samen over na wat voor huis jullie zouden willen, of een huwelijk mogelijk is, of en wanneer jullie aan kinderen willen en wat jullie nog meer zouden wensen.

9. Jullie praten ruzies altijd uit

In een onvolwassen relatie kibbelen en ruziën mensen vaak over irrelevante dingen. In een volwassen relatie is dat niet het geval en maken jullie alleen ruzie als het onderwerp het waard is om over te discussiëren. Jullie weten hoe jullie met elkaar kunnen discussiëren, hoe je met onenigheden moeten omgaan en praten de ruzies dan ook op een goede manier uit.

10. Jullie vertrouwen elkaar voor de volle 100%

Naast goede communicatie is vertrouwen hebben in elkaar een van de allerbelangrijkste dingen in een relatie. Een relatie zonder vertrouwen is gedoemd te mislukken. In een volwassen relatie is er enorm veel vertrouwen en liefde. Je bent niet achterdochtig als je partner even niet reageert of met vrienden op stap gaat, maar vertrouwt elkaar volledig.

Andere eigenschappen van een gezonde, volwassen relatie

Natuurlijk voel je zelf als beste aan of je in een gerijpte, volwassen relatie zit. Naast bovenstaande kenmerken zijn er nog een aantal tekenen en eigenschappen waaraan je kunt merken dat jullie relatie volwassen is.

Jullie zien elkaar namelijk als prioriteit en steunen elkaar door dik en dun. Je weet dat je partner er voor je is en dat jij er altijd voor hem of haar bent. Wat er ook gebeurt. Daarnaast hebben jullie een gezond seksleven en is er voldoende intimiteit. In een volwassen relatie zijn jullie niet bang om water bij de wijn te doen, communiceren jullie op een juiste manier, zijn jullie loyaal en bereid om elkaar te vergeven.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie