Quality time met je partner? Dit is wat ermee bedoeld wordt

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Waar jullie in de eerste maanden van jullie relatie nog op veel dates gingen en tijd met elkaar doorbrachten, zien jullie elkaar nog amper. Door werk en een druk sociaal leven, is de kans groot dat jij en je partner elkaar amper zien. Tijd kan vaak een knelpunt zijn in een relatie. Er wordt te weinig tijd voor elkaar gemaakt. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat stellen slechts negen minuten per dag hebben om echt met elkaar te praten.

De belangrijkste reden waarom stellen niet genoeg tijd voor elkaar hebben? Ze hebben andere prioriteiten zoals werk of sociale verplichtingen. En wanneer mensen moeten kiezen, zullen ze vaak de tijd met hun partner even laten schieten. Dit kan echter desastreuze gevolgen hebben voor een relatie.

Doordat je geen tijd voor elkaar maakt is de kans groot dat je minder goed met elkaar communiceert, wat kan leiden tot ruzies. Het is dus van groot belang dat je genoeg tijd voor elkaar maakt: quality time met je partner.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat is quality time precies?

Quality time is dus van groot belang in een liefdesrelatie. Door tijd aan elkaar te blijven besteden, zorg je ervoor dat je elkaar niet kwijraakt en goed blijft communiceren. Door tijd met elkaar door te brengen, word je er weer aan herinnerd waarom je partner zo belangrijk voor je is. Dit zorgt voor een sterkere en gezondere relatie.

Quality time is een periode op de dag die je alleen aan je partner besteed. Deze tijd kun je bijvoorbeeld gebruiken om met elkaar te praten, een leuke activiteit te ondernemen of gewoon samen te zijn. Geen televisie, geen smartphone in je hand terwijl je “luistert”, maar écht tijd voor elkaar.

Quality time is van groot belang in een relatie

Voor een gezonde relatie, is het belangrijk om tijd aan elkaar te blijven besteden. Door een druk leven, kan het namelijk gebeuren dat je op den duur langs elkaar heen gaat leven. Jullie kunnen in een sleur belanden en eigenlijk alleen nog maar samen op de bank hangen.

Maar zover hoeft het niet te komen. In de tijd die jullie met elkaar besteden, de quality time, richt je je op elkaar. Op deze manier leren jullie elkaar weer beter kennen, communiceren jullie met elkaar en luister je naar elkaars problemen. Dit zorgt allemaal voor een sterkere en betere relatie.

hart

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Wat kun je doen om meer quality time te hebben?

Nu duidelijk is dat quality time van groot belang is in je relatie, wil je natuurlijk ook weten hoe je dit het beste kunt aanpakken. Hoe zorg je ervoor dat je deze tijd met je partner het beste benut? Wat kun je in deze tijd samen gaan doen? Dit zijn een aantal voorbeelden, tips en adviezen voor quality time in een relatie.

Advies 1: Richt je op elkaar

Er is een groot verschil tussen de tijd die je ‘normaal’ met je partner doorbrengt, en de tijd die samen gebruikt om je relatie te versterken. Je kunt gewoon een film kijken en op de bank hangen, maar quality time is ervoor om dichter bij elkaar te komen. Dit soort gemeenschappelijke tijd heeft daarom ook een zekere planning nodig.

In het normale dagelijkse leven ziet iedereen vaak in een soort van routine. Je bent allebei bezig met andere dingen, zit veel op je telefoon of luistert maar half naar elkaar. Tijdens quality time is het van groot belang om al deze afleidingen achterwege te laten en je volledig te focussen op je partner. Luister naar elkaar, vertel hoe je je voelt en communiceer op een open manier over je wensen en verlangens.

Tijdens deze gesprekken kun je het ook hebben over manieren waarop je de quality time verder wilt invullen. Hoe zie jij de kwaliteitstijd samen voor je? En je partner? Zet op een rijtje wat je wilt doen in de tijd die je met elkaar doorbrengt. Wil je bijvoorbeeld vaker uitgaan, leuke activiteiten ondernemen of vooral thuis intieme gesprekken voeren?

Advies 2: Benut de kleine momentjes

Als je denkt dat je je leven om moet gooien om quality time te hebben met je partner, dan heb je het mis. Kleine momentjes van waardering zijn ook van groot belang voor je relatie. Deze kleine dingetjes zorgen voor meer verbondenheid in jullie relatie. Zo kun je vragen naar de gevoelens van je partner en oprecht naar elkaar luisteren.

Een andere tip is om elkaar intenser aan te raken. Zoen elkaar intens in plaats van een routinematige afscheidskus. Dit zorgt voor een sterkere verbondenheid en houdt de liefde levend.

Advies 3: Plan het in

Misschien klinkt het niet enorm romantisch om de quality time samen te plannen met je partner. Toch kan het vaak nodig zijn om de agenda’s er even bij te pakken. Zie het alsof jullie een leuke date inplannen. Je kunt dan samen afspreken welke tijd jullie samen gaan doorbrengen, maar nog niet vertellen wat jullie gaan doen.

Het is van belang dat je de afspraken zo specifiek mogelijk maakt. De kans van slagen is groter als je bepaalt op welke dag en welk tijdstip je tijd voor elkaar maakt. Als je wacht totdat het spontaan gaat gebeuren, dan is de kans kleiner dat dit ook daadwerkelijk lukt.

boot roeien

Wat ga je samen doen?

Als jullie gepraat hebben en daaruit komt naar voren dat jullie meer tijd willen doorbrengen met elkaar, is het taak om iets te verzinnen om te gaan doen. Je kunt je partner verrassen en meenemen op een originele date, maar dan moet je natuurlijk wel wat inspiratie hebben voor deze date. Dit zijn een aantal leuke tips:

Idee 1: Beleef jullie eerste date opnieuw

Een origineel en romantisch idee is om jullie eerste date opnieuw te beleven. Ga terug in de tijd en bedenk wat jullie op dit eerste afspraakje deden. Gingen jullie uit eten in een bepaald restaurant? Zijn jullie ergens gaan wandelen? Keken jullie een bepaalde film? Bedenk wat jullie deden en haal herinneringen op aan deze eerste date. Hierdoor weten jullie ook weer waarom jullie zo verliefd op elkaar zijn geworden, wat jullie relatie alleen maar ten goede zal komen.

Idee 2: Stort je op een nieuwe passie

Een goede manier om je relatie te versterken, is om een gedeelde interesse te vinden. Hoe leuk is het namelijk om samen nieuwe dingen te leren en je te storten op een nieuwe passie. Geef je bijvoorbeeld op voor een wekelijkse cursus zoals salsadansen, koken of schilderen. Jullie brengen hierdoor samen tijd voor en maken gezamenlijke herinneringen. Dit zorgt ervoor dat jullie band sterker wordt, wat de relatie ook sterker zal maken.

Idee 3: Maak een avondwandeling

Door lekker te gaan wandelen hebben jullie de tijd om fijn met elkaar te kletsen. Zeker in de zomer is het heerlijk om na het eten nog even de benen te strekken. Het is langer licht en je hebt de mogelijkheid om de omgeving wat beter te verkennen. Zoek bijvoorbeeld een gedeelte van de stad op waar jullie nog nooit zijn geweest. Onderweg kunnen jullie wat gaan drinken en hebben jullie alle tijd van de wereld om een goed gesprek te voeren.

Wonen jullie dicht bij het strand? Dan kan het enorm romantisch zijn om een spontane strandwandeling te maken. Bewonder de zonsondergang voor een magische avond. Ook het bos of een ander natuurgebied is perfect voor een fijne wandeling. En als je het helemaal romantisch wilt maken: huur dan een bootje.

Idee 4: Ga bowlen, naar een spelletjeshal of poolen

Als jullie houden van spelletjes, dan is het een enorm leuke activiteit om bijvoorbeeld te gaan bowlen, poolen of naar een spelletjeshal te gaan. Een avond met een van deze activiteiten staat garant voor een hoop lol. Ga de strijd met elkaar aan op de bowlingbaan, leer je partner beter poolen of speel verschillende spelletjes in een arcade hal: een originele activiteit waarbij jullie gegarandeerd een leuke avond zullen hebben.

Idee 5: Kook uitgebreid voor elkaar

De kans is groot dat jullie koken zien als iets wat nu eenmaal moet gebeuren. Niet iedereen wordt immers geboren als chef-kok in spé. Maar koken kan daarnaast ook een hele leuke activiteit zijn. Zoek samen lekkere recepten op en duik de keuken in. Plan een avond in om nieuwe recepten te proberen, dek de tafel mooi en geniet van elkaars aanwezigheid. Ook kun je je partner een keer verrassen met een heerlijke zelfgekookte maaltijd.: romantisch en gegarandeerd goed voor jullie relatie.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie