Romantiek: wanneer ben je romantisch en hoe ben je dat?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Wil je meer romantiek in je relatie brengen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Als man zijnde is dat ook niet zo makkelijk. Vrouwen zijn er van nature wat beter in. Vrouwen kijken vaak tal van romantische films, waardoor ze romantiek vaak ook wat meer waarderen dan mannen. Maar wanneer ben je precies romantisch? En wat moet je doen om romantiek in je relatie te brengen?

Hieronder geven we een aantal romantische voorbeelden en tips van dingen die je kunt doen om de romantiek terug te brengen in je relatie.

Wat is romantiek precies?

Als je romantisch wilt zijn, dan gaat daar wat voorbereiding en creativiteit in zitten. Als je iets romantisch wilt doen voor je partner, dan is dat vaak een spannende, spontane en verrassende manier om je liefde te tonen. Maar het kan vaak heel lastig zijn om niet te afgezaagd te zijn in je poging om romantisch te zijn. Je wordt als romantisch gezien als je aandacht steekt in attente gebaren om je liefde te tonen aan je partner.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Zeker in dit digitale tijdperk kan het vrij lastig zijn om romantiek in je relatie te brengen. Vaak is het moeilijk om een balans te vinden tussen wat er romantisch is of wat er juist te veel als een cliché wordt beschouwd. Veel mensen verlangen echter nog steeds gewoon naar kleine, romantische gebaren.

Een attente of bedachtzame verrassing wordt vaak een stuk meer gewaardeerd dan een luxe gebaar. Volgens onderzoek is een simpele knuffel zelfs een van de meest romantische gebaren. Het hoeft dus helemaal niet over-the-top romantisch te zijn: als je het maar meent.

Dit is wat vrouwen romantisch vinden

Natuurlijk verschilt het per persoon wat het begrip romantiek betekent. Maar in het algemeen wordt romantiek als een universeel teken van liefde gezien. Romantiek zorgt voor het gevoel om speciaal te zijn; door verwend te worden, aandacht te krijgen en gewaardeerd te worden. En dat door iemand die ook speciaal voor jou is.

Een aantal voorbeelden van dingen die vrouwen romantisch vinden zijn onder andere: een lief complimentje geven, een doosje chocolade, knuffelen, een bos bloemen op speciale dagen, een intiem diner, een spontaan weekendje weg of de afwas die gedaan is als ze thuiskomt van werk.

En mannen..

Mannen zijn over het algemeen wat minder romantisch. Of anders verwoord: romantiek is voor vrouwen vaak van groter belang. Er zijn ook verschillen tussen wat romantiek voor mannen en vrouwen betekent. Maar net als vrouwen voelen ook mannen zich graag geliefd. Een aantal dingen die hoog scoren bij mannen zijn een extra zoen, dicht tegen elkaar liggen, een massage krijgen, samen iets doen, of een klein, oprecht cadeautje. Romantiek hoeft bovendien natuurlijk niet voor iedere man of vrouw hetzelfde te betekenen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

hart explosie

10 voorbeelden van romantische gebaren

Er zijn misschien wel honderden manieren om romantisch te zijn. Sommige zijn vrij cliché, zoals het geven van een bosje bloemen of een doos chocola, maar je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Wil je nu wat origineler zijn in je romantische uitspattingen, maar weet je niet zo goed wat je precies kunt doen? Hieronder geven we je 10 voorbeelden om meer romantiek in je relatie te brengen.

1. Een attent cadeautje of gebaar

De eerste manier om romantisch te zijn, is door een attent cadeautje of gebaar te geven. Chocola en bloemen zijn natuurlijk altijd goed, maar je kunt ook je partner verrassen door een cadeautje dat origineel is en perfect bij hem of haar past. Zo kun je bijvoorbeeld een gepersonaliseerd cadeautje maken of iets geven waarvan je weet dat het extra gewaardeerd wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld een mooi boek voor een boekenwurm, een kaartje voor een concert voor een muziekliefhebber of een nieuw kookboek voor een kookfanaat.

2. Een spontaan uitje

Veel mensen associëren het begin van de relatie met romantiek en spanning, omdat alles dan nog nieuw is. Je hebt elkaar net ontmoet en wilt elkaar nog leren kennen. Jullie gaan op bijzondere dates en doen leuke dingen samen. Als jullie al langer bij elkaar zijn, dan is de kans groot dat er meer een routine ontstaat. Om meer romantiek in de relatie te brengen, kun je weer bijzondere dates inplannen of je partner een weekendje mee nemen.

Natuurlijk kan elke date of afspraak erg romantisch zijn, maar hoe leuk is het om je partner romantisch te verassen met een spontaan weekendje weg of ander uitje. Zo kun je een speciaal uitje regelen zoals een picknick, de eerste date herleven, een concert of een romantisch diner. Ook kun je iemand een weekendje weg naar een hotelletje of huisje nemen.

3. Maak een playlist

Als jullie allebei groot fan van muziek zijn, dan kan het een leuk idee zijn om een playlist te maken voor je liefje. Zet hier allemaal liedjes op die voor jullie samen iets betekenen of die je aan je partner doen denken. Je kunt deze playlist als verrassing geven of bijvoorbeeld de link naar de playlist appen om je partner ermee te verrassen.

liefdesbrief schrijven

4. Liefdesbrieven

In deze digitale tijden wordt er vaak veel gecommuniceerd via WhatsApp of andere sociale media. Toch kan het enorm romantisch gebaar zijn om een old school liefdesbrief te schrijven. Vertel hierin bijvoorbeeld de persoonlijke redenen waarom je van diegene houdt. En wil je het helemaal goed doen? Schrijf het dan met de hand.

Ook kun je bijvoorbeeld lieve, kleine briefjes laten rondslingeren door het huis. Plak bijvoorbeeld een post-it op de badkamerspiegel, laat een briefje achter in de laptop of in een boek of leg ze op andere plakken in het huis. Een spontane, romantische verrassing. Ben je niet zo’n schrijver, dan kun je ook spontane berichtjes sturen via Whatsapp of de e-mail.

5. Toon fysieke genegenheid

Vaak is een van de redenen waardoor iemand naar romantiek hunkert, doordat de spanning een beetje uit de relatie is gegaan. Na een periode zijn jullie in een sleur terecht gekomen. Toch is het heel simpel om de spanning meer terug te brengen in je relatie. Toon bijvoorbeeld meer fysieke genegenheid.

Door elkaar aan te raken, word je vanzelf romantisch. Geef elkaar bijvoorbeeld een massage, houd elkaars hand wat vaker vast, sla een arm om elkaar heen bij het kijken van een film en knuffel elkaar zo vaak je maar kunt. En geef ook die tik op de bil bij het voorbijlopen.

6. Geef lieve complimentjes

Complimentjes worden altijd gewaardeerd. Door je partner te complimenteren uit je je liefde en houd je de relatie spannend. Het is hierbij belangrijk dat je niet te standaard complimentjes geeft, maar ook nieuwe complimentjes bedenkt. Hierdoor voelt je partner je namelijk echt speciaal.

Probeer elke week bijvoorbeeld iets nieuws te bedenken waar je een compliment over wilt geven. Dit kan bijvoorbeeld een fysieke eigenschap zijn, maar ook een aspect van de persoonlijkheid van je geliefde. Zie je iets anders in het uiterlijk van je partner? Vertel wat je daar zo leuk aan vindt. Zegt hij of zij iets slims? Geef een compliment.

7. Neem je partner niet voor lief

Als je je partner net kent, dan doe je bijna alles voor elkaar. Je bent druk bezig met het versieren van je partner en je wilt indruk maken. Ook later in je relatie kun je deze dingen nog toepassen. Niemand wil namelijk het gevoel hebben om voor lief genomen te worden. Blijf dus altijd je best doen voor elkaar en toon affectie voor je partner. Dit kan bijvoorbeeld zijn door de deur voor je partner open te houden, de afwas te doen of lekker te koken voor elkaar.

boot roeien

8. Doe samen nieuwe dingen

Een van de beste manieren om meer spanning in je relatie te brengen, is door samen nieuwe dingen uit te proberen. Hierdoor maken jullie gezamenlijke herinneringen, wat jullie dichter bij elkaar brengt. Zo kun je bijvoorbeeld nieuwe hobby’s uitproberen en nieuwe romantische interesses nastreven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan danslessen, een schilderles, een cursus, samen sterren kijken of samen leren koken. Het maakt niet uit wat het precies is, zolang jullie het allebei maar willen doen.

9. Ga samen naar buiten

Bij een langdurige relatie zullen jullie vaak samen voor de tv hangen en binnen dingen ondernemen. Maar buiten is er ook van alles te beleven. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld samen een romantische strandwandeling maken, een nieuwe stad ontdekken of ergens gaan picknicken. Kies een leuk park uit, maak samen lekkere hapjes en geniet van de zon. Jullie kunnen zo gezellig kletsen, een boek lezen of gewoon samen genieten van het weer.

10. Romantiek in de slaapkamer

Om uit de sleur te komen en romantischer te zijn, kun je natuurlijk ook meer romantiek in de slaapkamer brengen. Maak je slaapkamer sexy om een goede sfeer te creëren. Probeer altijd romantisch te zijn als jullie in de slaapkamer zijn, kijk elkaar in de ogen en vertel elkaar hoeveel je van elkaar houdt. Haast het niet, maar neem de tijd om elkaar te waarderen en lief te hebben. En maak er vooral geen verplichting van.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie