6 basisbehoeftes in relaties die iedereen wil vervullen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Ieder mens heeft verschillende behoeftes. Dit zijn behoeftes die over het leven gaan, maar ook behoeftes specifiek over relaties. Zo heeft ieder mens de basisbehoefte om te eten en zich veilig te voelen. Sommige behoeften zullen groter zijn dan andere.

De behoefte om te eten is van levensbelang, terwijl de behoefte aan sociaal contact dit niet is. Toch is deze ook van groot belang voor je geluk. De bekende wetenschapper Abraham Maslow stelde daarom en piramide op met een bepaalde volgorde van urgentie van behoeftes.1

In relaties zijn basisbehoeftes ook van belang. De mate waarin jullie elkaars behoeftes binnen de relatie vervullen, speelt namelijk een centrale rol. Hoe beter het ons lukt onze behoeftes te vervullen, hoe gelukkiger we ons voelen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Het is dan ook de drijvende kracht achter een groot deel van ons gedrag, waardoor het van groot belang is in onze liefdesrelaties. Om een beter inzicht te kunnen krijgen, geven we hieronder een overzicht van 6 behoeftes die een rol spelen in relaties.

Wat zijn basisbehoeftes?

Volgens de definitie zijn basisbehoeftes factoren die personen nodig hebben om een gelukkig leven te kunnen leiden. Er zijn verschillende psychologen en wetenschappers die een lijst met menselijke basisbehoeftes hebben opgesteld. Zo heeft Steven Reiss een model van maar liefst zestien behoeften ontwikkeld, waaronder de behoefte om invloed te hebben, de behoefte aan kennis, de behoefte aan gezelschap en de behoefte aan liefde.2

De basisbehoeften zullen menselijk gedrag motiveren. Door zoveel mogelijk van de behoeftes te vervullen, zal een mens gelukkiger worden. Een van de meest bekende hiërarchieën is de Piramide van Maslow.

Piramide van Maslow

De basisbehoeftes volgens Maslow

De psycholoog Abraham Maslow heeft een enorm bekende behoeftehiërarchie opgesteld. De theorie is opgesteld volgens een piramidemodel en beschrijft vijf fases wat mensen motiveert en focust op het vervullen van basisbehoeftes.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Gebaseerd op wat mensen nodig hebben en willen, zullen sommige behoeften groter zijn dan andere. Onderaan de piramide staan de meest elementaire behoeften, terwijl de psychische en socialere behoeften meer bovenaan staan in de hiërarchie.

Het eerste niveau volgens Maslow zijn de fysiologische behoeftes; die nodig zijn om te blijven leven. Denk hierbij aan voeding, onderdak en kleding. De tweede laag in de piramide zijn veiligheidsbehoeften zoals gezondheid, persoonlijke en financiële veiligheid. Daarna komen de sociale behoeften, zoals liefde en acceptatie.

De vierde stap is de behoefte aan eigenwaarde, erkenning en respect. Het hoogste niveau van de basisbehoeftes van Maslow is zelfactualisatie; je ware potentieel bereiken.

piramide

6 basisbehoeftes in relaties

Een van de onderdelen van de piramide van Maslow is de behoefte aan liefde. Binnen relaties zijn er daarnaast ook een tal van behoeftes te onderscheiden. Hieronder geven we 6 basisbehoeftes die iedereen wenst te vervullen. Sommige zullen waarschijnlijk meer van toepassing zijn op jou dan andere. Misschien zijn sommige behoeftes voor jou belangrijker dan andere.

Worden deze behoeftes vervuld op dit moment? Door naar onderstaand rijtje te kijken kun je je meer bewust worden van de rol die ze spelen in je relatie.

1. Zekerheid en comfort

Een van de eerste behoeftes in een relatie is zekerheid. Je wilt je veilig voelen en pijn proberen te ontwijken. Daarnaast wil je je comfortabel voelen in je omgeving en in je relatie. Ieder persoon wil daarom een mate van zekerheid en veiligheid voelen. Echter kan de mate van deze behoefte wel verschillen per individu. Waar sommige al zekerheid voelen zonder vaste baan en met een uitkering, zullen anderen juist pas zekerheid voelen als ze elk jaar duizenden euro’s verdienen.

Als het gaat om relaties wil je je veilig bij je partner voelen. Er is geen sprake van geestelijke of fysieke pijn en je voelt je helemaal op je gemak. Er is een mate van stabiliteit in het dagelijks leven en je kunt er op vertrouwen dat je partner er voor je is.

2. Variatie en plezier

Naast zekerheid, heeft iemand ook een behoefte aan wat onzekerheid en variatie in het leven. Uitdagingen zijn er nodig om verder te groeien als persoon en als koppel. Iedereen heeft daarom ook wat variatie nodig in hun leven. Als je namelijk elke dag dezelfde routine hebt dan valt het plezier van leven vaak ook een beetje weg. Door genoeg afwisseling en vrolijkheid in je relatie te hebben, kom je minder snel in een sleur terecht.

Wil je meer variatie in je relatie brengen? Dan kun je bijvoorbeeld samen met je partner originele dingen ondernemen of een nieuwe passie of hobby vinden. Het is prettig om wat onvoorspelbaarheid te hebben en elkaar op den duur te verrassen met iets speciaals.

3. Waardering

Ieder persoon wil zich belangrijk, gewaardeerd en gewild voelen. Je wilt je speciaal voelen en door de partner gewaardeerd worden. Een van de belangrijkste menselijke behoeftes is daarom ook erkenning en respect en deze komt ook duidelijk naar voren binnen relaties. Per individu kan het verschillen wanneer ze zich gewaardeerd voelen.

Iemand kan zich bijvoorbeeld gewaardeerd voelen als ze iets bereikt hebben, zoals belangrijk werk voor de mensheid hebben verricht. Een ander persoon kan zich juist gewaardeerd voelen door de kleinere dingen in het leven en hun connectie met vrienden en familie. Het is daarom ook belangrijk om je partner te waarderen en te laten merken dat je hem of haar heel bijzonder vindt.

hart recycle

4. Liefde en verbondenheid

De vierde basisbehoefte is dat een mens liefde en verbondenheid wil voelen. Iedereen streeft ernaar om liefde te voelen. In sommige culturen is dit niet per se romantische liefde, maar meer de liefde voor familie of vrienden. Sommige personen zullen weinig liefde ervaren, maar hebben dan andere manieren om met anderen te verbinden. De behoefte om je geliefd te voelen is een karakteristieke eigenschap van vrijwel alle mensen.

In een relatie wil je deze liefde en verbondenheid natuurlijk ook sterk voelen. Je wilt voelen dat iemand van je houdt en dat jullie op verschillende manieren met elkaar verbonden zijn. dit kan bijvoorbeeld zijn door veel tijd met elkaar te spenderen, elkaar aandacht te geven en over gevoelens en emoties te praten. Ook kun je de verbondenheid terugzien in andere dingen zoals attente cadeautjes of andere manieren van het uiten van liefde.

Hierbij komt ook kijken dat mensen de behoefte aan acceptatie hebben. Je moet jezelf kunnen zijn bij je partner, je mening kunnen uiten en je slechte en goede kwaliteiten kunnen laten zien. Jullie moeten elkaar accepteren om wie je bent.

5. Groei

Het hoogste niveau van de piramide van Maslow was zelfactualisatie; het bereiken van je ware potentieel. Ieder persoon wil zich constant blijven ontwikkelen op intellectueel, persoonlijk en emotioneel vlak. In relaties moet je elkaar dus ook de ruimte geven om te blijven groeien en jezelf te blijven ontwikkelen. Sommige mensen groeien door bijvoorbeeld te lezen, studeren en meer kennis op te doen, terwijl anderen de behoefte naar groei vervullen door veel fysiek te trainen.

Hoe je ook wil groeien, het is belangrijk om dit altijd te blijven doen. Door je hele leven zul je als persoon veranderen en in relaties is het belangrijk om elkaar die ruimte te geven en met elkaar mee te groeien.

6. Aan anderen denken

De laatste behoefte in een relatie is verder kijken dan je eigen behoeftes, maar ook aan anderen te denken: een bijdrage leveren. Het zit namelijk in de menselijke natuur om niet alleen te nemen, maar om ook te geven. Dit kan bijvoorbeeld zijn naar vrienden, je partner een gemeenschap, een goed doel of op tal van andere manieren. Het leveren van een bijdrage is essentieel om je vervuld en gelukkig te voelen.

In een relatie is het daarom ook zeker van groot belang om niet alleen aan jezelf te denken, maar ook aan je partner en aan anderen. Denk na over elkaars behoeften en probeer daar zoveel als mogelijk aan te voldoen. Zo kunnen jullie samen de meeste basisbehoeftes vervullen en een gelukkig leven leiden.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie