Grindr verwijdert etniciteitsfilters in solidariteit met Black Lives Matter-beweging

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
3 minuten leestijd

Dating app Grindr, de populairste gay dating app, verwijdert de etniciteitsfilters uit de app in de volgende release. Dat zegt de app in een tweet. Het verwijderen van de functie is bedoeld om solidariteit te tonen met de Black Lives Matter-beweging.

Nadat in de Verenigde Staten rellen uitbraken en overal ter wereld werd gedemonstreerd tegen politiegeweld en rassenverschillen, besloot Grindr ook een duit in het zakje te doen. De etniciteitsfilters zijn al jaren controversieel, omdat het mensen uitsluit op basis van etniciteit. Zelfs toen Grindr in 2018 Kindr lanceerde, een anti-racismecampagne op het platform, bleef de functie bestaan.

Goodbye etniciteitsfilters

Gebruikers die in de app willen zoeken naar andere gebruikers kunnen voorkeuren opgeven om bepaalde mensen uit te sluiten. Dat zijn de gebruikelijke filters die je overal tegenkomt, zoals leeftijd, lengte, lichaamstype en gender, maar ook etniciteit. Met de etniciteitsfilters kunnen mensen tegen betaling voorkomen dat mensen van bepaalde etnische groep worden getoond.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

In 2018 vertelde Landen Zumwalt van Grindr aan The Guardian dat het bedrijf had gesproken over het verwijderen van de etniciteitsfilters, maar dat ze er nog niet klaar voor waren om het filter te verwijderen. Grindr wilde eerst met de gebruikers praten, zei hij. De huidige anti-racismeprotesten hebben ertoe geleid dat de filters worden verwijderd in de volgende app-update.

“Hoewel ik geloof dat het etniciteitsfilter racistisch gedrag in de app bevordert, gebruiken andere minderheidsgroepen het filter zodat ze snel andere leden van hun minderheidsgemeenschap kunnen vinden”, zei Zumwalt.

No Asians

Racisme is al sinds jaar en dag een probleem op Grindr. Uit een onderzoek in 2015 van onderzoekers in Australië blijkt dat 96% van de Grindr-gebruikers ten minste één profiel had gezien dat een soort rassendiscriminatie bevatte. Een van de meest bekende voorbeelden daarvan is de vermelding van “No Asians.” Meer dan de helft van de ondervraagden dacht bovendien dat ze zelf het slachtoffer waren van racisme. Meer dan 1 op de 8 gaf toe dat ze tekst in hun profiel hadden opgenomen waaruit bleek dat ze zelf discrimineerden op basis van ras.

Met het verwijderen van de filters door Grindr zet de app een stap in de goede richting om rassendiscriminatie in de app tegen te gaan. Een voorkeur hebben voor een bepaalde etniciteit is niet het probleem, het racistisch uitsluiten en beledigen van andere etniciteiten wel.

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie