Grindr

4,1 van 5

Grindr is dé datingapp waarop de homoseksuele man zijn match vindt. Je duikt in een wereld vol connecties en mogelijkheden, altijd binnen handbereik. Met deze briljante app zoek je naar potentiële dates in je eigen buurt of verder weg. Dankzij de handige, gebruiksvriendelijke interface, is het vinden van de man van je dromen (of alleen voor vanavond) nog nooit zo eenvoudig geweest.

PluspuntenGrote gebruikersdatabaseMakkelijk in gebruikGelijkgestemde mensen ontmoeten
MinpuntenBeperkte privacyFake profielenNiet voor serieuze relaties

Ruim tien jaar geleden, toen de iPhone nog maar net in Nederland beschikbaar was, spraken gay mannen over een gratis iPhone-app die je kon laten zien waar de dichtstbijzijnde homo was. Terwijl veel Nederlanders nog niet eens wisten hoe een app precies werkte, waren sommige mannen al dagelijks actief op een app dat zichzelf Grindr noemde. Dankzij de app konden homomannen nu op elk moment van de dag door een raster van shirtloze torso’s scrollen als onderdeel van hun persoonlijke manhunt. Het concept was baanbrekend.

Toen Grindr in maart 2009 werd gelanceerd, stond de iPhone (3GS) nog in de kinderschoenen. De early adaptors waren voorzien van een iPhone, maar in die tijd was BlackBerry nog koning. De app store van Apple was nog geen jaar oud. Instagram bestond nog niet, Snapchat niet en ook van TikTok was geen spoor te bekennen.

In de periode na de eeuwwisseling waren het chatsites waar homomannen elkaar konden spreken. Duizenden mannen waren iedere dag aan het chatten om – uit het zicht het publiek – hun (seksuele) behoeften te vervullen. Maar Grindr veranderde het spel door een app te presenteren die de locatiegegevens gebruikte om de dichtstbijzijnde mannen te ontdekken. De innovatieve Grindr-app veranderde de homoscene voor eens en altijd. En ondertussen maakte het ook de weg vrij voor talloze andere locatiegebaseerde datingapps zoals Tinder en co.

De dominante marktleider

Sinds de lancering in 2009 is Grindr uitgegroeid tot de grootste datingapp voor voor homo’s, bi, transgenders en queers. Met miljoenen dagelijkse gebruikers wordt de app in bijna elk land en in elke uithoek van de planeet gebruikt. Grindr is de dominante marktleider in de online wereld van de LGBTQ-gemeenschap.

Hoewel Grindr’s locatiegebaseerde app buitengewoon populair blijft, gaat het scrollen door de app gepaard met een vorm van oppervlakkigheid. Het verandert daten in een spelletje en minimaliseert daardoor de kans op echte connecties. Wil je een serieuze, vaste relatie? Dan is Grindr wellicht niet de beste keuze. Daarvoor kies je een ander platform zoals deze app.

Bezoek GayParship

Wat is Grindr?

Grindr is een datingplatform dat zich altijd heeft gericht op de LGBTQ-gemeenschap. Het is de eerste homo-app dat de locatie van gebruikers inzette op homomannen met elkaar in contact te brengen. Tegenwoordig is Grindr een plek waar je de queerwereld kunt ontdekken, naast dat je de de homo-, bi-, trans- en queer-singles in de buurt kunt weergeven.

Het begon voor Grindr met de datingapp, maar vandaag de dag is Grindr veel meer dan dat. Buiten het feit dat er nu ook een webversie is van Grindr, vertegenwoordigt het nu ook de moderne LGBTQ-levensstijl die zich uitbreidt naar nieuwe platforms. Van het bestrijden van taboes tot sociale kwesties en de productie van originele video- en audio-inhoud, Grindr bewandelt het pad van een leider om een betekenisvolle impact te hebben op de gemeenschap.

grindr app

Hoe werkt Grindr?

De basis van de Grindr app is de eenvoud. Het ziet er visueel gelikt uit en is enorm handig in gebruik. De gratis app gebruikt locatietechnologie van je smartphone om je te koppelen aan mannen bij je in de buurt. De app is beschikbaar in de app store van je smartphone. Zodra je de app geïnstalleerd hebt kun je meteen beginnen met de registratie.

Het registratieproces is binnen enkele seconden afgrond. Vul je e-mailadres in, geboortedatum en kies een wachtwoord. Je hoeft vervolgens alleen nog maar een korte tekst in te vullen, een gebruikersnaam te kiezen en een aantal interessante foto’s van jezelf bij te voegen. Deze foto’s zijn je visitekaartje op de dating app; besteedt voldoende tijd aan het kiezen van de foto’s zodat je jezelf op je best presenteert.

In de stats-sectie van je profiel kun je nog meer eigenschappen invullen – als je dat wilt. Deze stats kunnen anderen inzien en gebruiken om te bepalen of je een geschikte bent. Je kunt er bijvoorbeeld je lengte, gewicht, relatiestatus en meer invullen. Als extra kun je ook nog aangeven wat je favoriete sekspositie is, of je bij een bepaalde tribe hoort, maar ook kun je je HIV-status delen.

“Grindr is een op geolocatie gebaseerde sociale netwerk app voor de LGBTQ+ en bredere gemeenschap.” – Grindr

Om jongens en mannen bij je in de buurt te vinden ga je naar het tabblad met profielen. Deze worden – op basis van je locatie – in een raster getoond. Als je naar beneden scrolt, dan worden automatisch meer mannen weergegevens. Je kunt echter niet oneindig naar beneden scrollen – er is een maximaal aantal profielen dat je kunt bekijken. Je kunt zoeken op je type maar ook alleen naar de leden die op dit moment online zijn.

Er zijn nog meer filters, maar deze kunnen alleen gebruikt worden door betalende gebruikers van de app. Als betalend lid van Grindr krijg je toegang tot exclusieve functies en worden de limieten opgeheven. Markeer de favoriete mannen die je tegenkomt en blokkeer de mannen die je lastig blijven vallen terwijl je geen interesse hebt. Alle denkbare opties zijn beschikbaar binnen de app. Berichten versturen binnen de app wijst zich vanzelf; zo simpel is het. Het lijkt wat dat betreft veel op de andere chatapps die je gebruikt.

Met behulp van de Gaymoji – de gayversies van emoji’s – kun je de gesprekken leuker en interessanter maken. Er is een collectie van 500 LGBTQ-stickers die je in de gesprekken kunt gebruiken. Natuurlijk kun je in de chat ook privéfoto’s delen om het nog wat intiemer te maken voor je afspreekt. Dit is in het kort hoe Grindr werkt, maar we leggen de belangrijkste features ook nog apart uit.

Bekijk alle populaire gay dating apps

Foto’s

Een vluchtige blik in het raster van Grindr laat het belang van de hoofdfoto zien. Ze zijn het gezicht van je profiel en dienen als de belangrijkste manier om jezelf uit te drukken en de aandacht van anderen te trekken. Van de sixpack buikspieren die de show stelen tot zwoele blikken in de camera; hoe je jezelf presenteert is aan jezelf.

“Nadat je je foto hebt geüpload, duurt het 20 tot 45 minuten voordat het moderatieteam de foto heeft beoordeeld en er zeker van is dat deze voldoet aan de communityrichtlijnen.” – Grindr

Hoewel je zelf volledig in de hand hebt wat je toont op je profiel, zijn er wel een aantal regels waar iedereen zich aan moet houden. In het kort zijn dit de fotoregels:

Nergens toegestaan
 • Geen foto’s van minderjarigen, ook niet als ze op de achtergrond staan.
 • Geen geweld, wapens, aanstootgevende of illegale inhoud.
 • Geen foto’s van drugs(gebruik).
 • Geen spam, advertenties of aanbiedingen.
Niet toegestaan in het raster
 • Geen seksueel expliciete inhoud of naaktheid.
 • Foto’s moeten van jou zijn of door jou gemaakt.

Om te controleren of de foto’s die je publiceert in overeenstemming zijn met deze regels, gebruikt Grindr een mix van geautomatiseerde en menselijke beoordeling.

Afstand

Bij het openen van de app krijg je een raster te zien van andere leden die op afstand zijn gesorteerd. Grindr verzamelt de locatiegegevens van je smartphone en vergelijkt deze met de locatiegegevens van andere gebruikers. Betekent dit dat andere leden mijn exacte locatie kunnen zien? Nee, want de locatie die Grindr deelt met anderen werkt niet zo nauwkeurig – het wordt binnen een straal van 100 meter getoond.

Het delen van afstanden tussen gebruikers is wat Grindr zo populair maakte. Maar als je je locatie niet wilt delen, dan kun je het weergeven van afstanden uitschakelen. Grindr maakt dan een inschatting van je locatie om op basis daarvan het raster met gebruikers in de buurt te tonen.

Tijdens het zoeken kun je filters selecteren om mensen in de buurt te vinden waarmee je mogelijk wilt communiceren (zoals leeftijd en lichaamstype). Filters zijn opties die je kunt wijzigen en waaruit je kunt kiezen om een zoekopdracht te verfijnen. Het doel? Om te vinden wat je zoekt en wie je wilt ontmoeten. Grindr heeft drie standaardfilters en meer geavanceerde filters die alleen beschikbaar zijn voor XTRA- en Unlimited-leden. Dit zijn de standaardfilters:

 • Leeftijd: leeftijdscategorie waarin je geïnteresseerd bent.
 • Op zoek naar: mensen bekijken die dezelfde verwachtingen hebben als jou.
 • Tribes: tribes zijn labels van mensen op basis van fysieke of levensstijlkenmerken.

grindr app

Contact leggen

Omdat de basis van Grindr niet alleen om de ontdekking gaat, is het ook mogelijk om de profielen in het raster te benaderen. Je kunt elk profiel in het raster selecteren om de afbeeldingen en profielinformatie van die persoon te bekijken. Tik op het profiel om meer informatie van diegene te tonen, een bericht te verzenden of te “tappen”. Een tap is een emoji-reactie die je naar elkaar kunt versturen om aan te geven dat je geïnteresseerd bent.

Om je berichten te bekijken, gaat je naar het inboxpictogram op de Grindr-homepage. Van daaruit kun je door al je gesprekken scrollen. Tik op een bericht en je wordt naar dat gesprek geleid. Je hebt 7 opties voor het type berichten die je kunt verzenden:

 • Tekst
 • Foto
 • Videobericht en bellen
 • Spraaknotitie
 • Gaymoji / GIF
 • Locatie
 • Opgeslagen zinnen (alleen voor premium gebruikers)
Gaymoji’s

Gaymoji’s zijn aangepaste emoji’s met een LGBTQ-thema. Gebruik ze in de chats op Grindr om je woorden niet in tekst uit te drukken, maar met een speciale emoji. Er zijn momenteel meer dan 500 Gaymoji’s beschikbaar.

Privé album

De foto’s op je datingprofiel zijn voor iedereen zichtbaar. Zo wordt je profielfoto in het raster getoond en kunnen de bezoekers van je profielen alle extra foto’s bekijken. Maar naast deze foto’s kun je ook een privé-album maken: een verzameling foto’s die je naar Grindr hebt geüpload om naar andere mensen te sturen. Deze foto’s zijn privé en alleen zichtbaar voor jou en voor de mensen naar wie je ze via de chat hebt gestuur). Je kunt zoveel foto’s sturen als je wilt in een privéchat.

Verlopen foto’s

Wil je meer van jezelf delen met behoud van een zekere mate van privacy? Voor de premium gebruikers van Grindr maakt de app het mogelijk om foto’s te laten verlopen. Met deze functie kunnen XTRA- en Unlimited-gebruikers een foto naar iemand sturen die verdwijnt zodra ze deze is geopend. Foto’s die verlopen kunnen maar één keer worden bekeken, en het is niet mogelijk om een screenshot te maken van zo’n foto. Eenmaal verzonden, kan een foto die verloopt maximaal 10 seconden worden bekeken voordat deze niet meer beschikbaar is om te bekijken.

Grindr XTRA-gebruikers kunnen iedere dag 5 foto’s die verlopen versturen. Grindr Unlimited-gebruikers kunnen een onbeperkt aantal foto’s die verlopen verzenden.

Explore

Met Grindr Explore kun je profielen in andere delen van de wereld bekijken. Wil je het aanbod mannen in Rio de Janeiro bekijken? Of alvast de opties bekijken in Geneve waar je later in de maand een conferentie hebt? Met Explore verplaats je jezelf virtueel naar een andere plek op deze aardbodem. Je vindt Explore bovenaan het raster nadat je bent ingelogd op de app. Je kunt de weergave in de Explore-zoekopdrachten van anderen zelf in- en uitschakelen, op basis van wat je zelf wilt.

Gratis gebruikers van Grind kunnen per dag contact opnemen met maximaal 3 profielen die ze met Explore hebben gevonden. Premium-leden kunnen berichten versturen naar een onbeperkt aantal profielen die ze hebben gevonden met Explore.

Tribes

Als gebruiker van Grindr kun je aangeven tot welke tribe je behoort, de ‘stam’ waarmee je je identificeert. Tribes zijn archetypen uit de gaywereld als een manier om jezelf snel te beschrijven. De tribes zijn enorm breed, waardoor er altijd wel een tribe is waarmee je jezelf kunt identificeren, variërend van bears (forse, behaarde mannen) tot twinks (slanke, kleinere mannen) of iets ertussenin. Heb je een bepaalde fetisj? Dan zou dat ook een tribe kunnen zijn.

Grindr introduceerde de Tribes-feature in 2013, zodat je zoekopdrachten sneller kon filteren om je type te vinden. Grindr-tribes die geïntroduceerd werden zijn: Bear, Clean-Cut, Daddy, Discreet, Jock, Poz, Leather, Otter, Rugged, Geek, Trans en Twink. Naast Tribes kun je nu filteren op Looking For.

Onze beoordeling van Grindr

Als ik de beeldrijke wereld van Grindr voor de eerste keer betreed, merk ik direct de kleurenrijkdom van dit datingveld op. De grid met profielen, helder en aantrekkelijk vormgegeven, is het beginpunt van iedereen. Het is inderdaad de grootste gay datingapp, dat weet iedereen, maar nu ervaar ik het echt.

De community lijkt ook enorm, een zee van duizelingwekkende mogelijkheden. Maar dan kom ik tot een bevinding: een groot deel van deze zee bevindt zich helaas achter de sluier van een betaalmuur. Gratis leden, zoals ik op dat moment, worden geconfronteerd met beperkingen. En hoewel dat een bekende hindernis is in de wereld van datingapps, voelt het toch als een teleurstelling.

Ik begin mijn zoektocht door langs een regenboog aan profielen te swipen en ik moet toegeven – het zoeken op locatie binnen Grindr gaat me soepel af. Net zoals een hongerige vogel die naar beneden duikt voor de dichtstbijzijnde vis, kan ik gemakkelijk navigeren naar de meest aantrekkelijke en nabijgelegen profielen. Dit is een punt waar Grindr naar mijn mening echt in uitblinkt en iets wat ik zeker waardeer.

Hoewel ik eerder had opgemerkt dat Grindr boordevol functies is, ontdek ik dat deze meer gericht zijn op informele ontmoetingen dan op het opbouwen van langdurige relaties. Nu is dat niet noodzakelijkerwijs een minpunt, maar het is iets om rekening mee te houden. Grindr lijkt de fastfood onder de datingapps te zijn – snel, gemakkelijk en voldoet aan de onmiddellijke honger, maar met een lichte teleurstelling als je op zoek bent naar een meer voedzaam, romantisch diner.

Terwijl ik verder navigeer door de app van Grindr, valt me vooral de gebruiksvriendelijkheid op. Het is overduidelijk dat de UI/UX-ontwerpers hard hebben gewerkt om deze datingapp tot een intuïtieve ervaring te maken. Het heeft echt alle tools die je nodig hebt, direct binnen handbereik. Deze eenvoud mengt zich met de zee van profielen, waardoor je een ruime keuze aan persoonlijkheden hebt waaruit je kunt kiezen.

Als ik mijn tijd op Grindr hier en nu zou moeten samenvatten; het is alsof je een simpel maar boeiend spelletje speelt. Het is aantrekkelijk en voldoet zeker aan de basisbehoeften. Grindr is dan ook de belichaming van de kleurrijke wereld van homomannen die elkaar zoeken, snel en levendig, klaar om je naar een golf van ‘nu en hier’ ervaringen te leiden. Maar… treur niet als je iets meer wilt, zelfs in het koninkrijk van Grindr kunnen die langdurige en betekenisvolle connecties worden gevonden. Je moet gewoon genieten van de rit. Wie weet welke avonturen dat oplevert?

Beoordeling vond plaats in september 2023 door Thomas Lammers.

Voor wie is het?

Aangezien Grindr als datingapp exclusief bedoeld is voor homo- en biseksuele mannen, bestaat het ledenbestand uit homoseksuele, biseksuele, transgender en queer mannen. De meeste leden zijn op zoek naar casual daten en seksuele contacten. Als heteroman heb je dus niets te zoeken op Grindr, tenzij je wilt weten hoe je in de markt ligt bij andere mannen. Waarom je dit zou willen is een andere vraag.

Als je niet helemaal zeker bent over je eigen geaardheid of nieuwsgierig bent naar wat het leven nog meer te bieden heeft, dan is Grindr een app die je zal bevallen. Mannen die zichzelf en hun seksualiteit willen ontdekken kunnen relatief anoniem navigeren door de Grindr-app, alsof niemand meekijkt.

Grindr bestaat uit leden afkomstig uit meer dan 190 landen die niet alleen verschillende nationaliteiten hebben, maar ook verschillende persoonlijkheden, overtuigingen en voorkeuren. Verder wordt het uiteraard gebruikt door mannen van alle leeftijden die op zoek zijn naar andere mannen en jongens. Alle mannen met een leeftijd van 18 jaar of ouder zijn welkom op Grindr. De meest populaire leeftijdsgroep die Grindr-dating gebruikt, is tussen de 20 en 35 jaar oud.

“Wereld’s grootste sociale netwerk app voor gay, bi, trans en queer mensen.” – Grindr

Casual daten

Grindr wordt nog altijd gezien als een klassieke hook-up app dat vooral gericht is op snelle sekscontacten. De dating app zelf geeft aan dat het meer is dan een “chat and meet” voorziening. Het is meer dan dat, zo zegt het zelf, en Grindr doet er alles aan om dit nieuwe imago naar buiten te brengen. Het betitelt zichzelf nu meer als een sociaal netwerk dan alleen een gratis dating app.

De gebruikers van Grindr, waarvan er zo’n 13,7 miljoen maandelijks actief zijn (2021), zijn op zoek naar plezier en een plek waar hun seksualiteit wordt geaccepteerd. Ze staan vooral open voor seksfspraken en relaties zonder verplichtingen. Of je nu een geek bent, de guy next door, de spierbundel, transseksueel of gewoon op bent naar seks; Grindr is een app die je kunt gebruiken om je doel te bereiken. Mocht je liefde willen vinden, dan zijn er echter betere opties.

Gratis en betaald

De basisversie van Grindr is volledig gratis. Het wordt door advertenties ondersteund en niet door betalingen van gebruikers. Het maakt gebruik van locatietechnologie op iOS- en Android-apparaten, zodat je direct contact kunnen maken met andere mannen in de omgeving. In die zin is Grindr gratis, maar het gratis lidmaatschap kent wel veel beperkingen. Er is bijvoorbeeld een limiet in het aantal profielen dat je kunt bekijken, een limiet in het aantal Explore-contacten en zo zijn er nog meer limieten.

De gratis versie van Grindr bevat bijna alle functies die je nodig hebt of wilt hebben voor dates, maar er is dus meer mogelijk met de betaalde abonnementen van Grindr. Dat zijn er twee: Grindr Xtra en Grindr Unlimited.

grindr xtra

Grindr XTRA

Als je meer profielen wilt bekijken en niet steeds geconfronteerd worden met beperkingen, dan is Grindr XTRA de eerste upgrade om te overwegen. Het premium-lidmaatschap is meestal tijdens de gratis proefperiode van 7 dagen te gebruiken om te testen of XTRA het geld waard is. Als je Grindr XTRA neemt, krijg je toegang tot meer features en worden veel beperkingen opgeheven:

Grindr XTRA-functies

 • Geen advertenties van derden.
 • Tot 600 profielen in het raster bekijken.
 • Chatten met gebruikers wereldwijd met Explore.
 • Opgeslagen zinnen gebruiken in de chat.
 • Leesbevestigingen ontvangen.
 • Bekijken wie er met je heeft gechat.
 • Elke dag 5 foto’s die verlopen versturen.

Grindr XTRA-filters

 • Nu online.
 • Profielen met alleen foto’s.
 • Profielen waarmee je vandaag niet hebt gechat.
 • Lengte, gewicht en lichaamstype.
 • Gewenste seksuele positie.
 • Relatiestatus.
 • Ontmoetingsplaats.
 • Accepteert NSFW-foto’s.

grindr unlimited

Grindr Unlimited

Grindr Unlimited is het abonnement met de meeste mogelijkheden. Abonnees van Unlimited ontvangen alle functies van Grindr XTRA en meer. Zo kun je met dit lidmaatschap incognito navigeren door de app, zodat niemand het doorheeft dat je een profiel bekijkt, gesprekken laten vertalen door de app en verzonden berichten terugnemen. Dit zijn alle functies en filters die bij Unlimited horen:

Grindr Unlimited-functies

 • Geen advertenties van derden.
 • Onbeperkt aantal profielen bekijken in het raster.
 • Zien wie je profiel heeft bekeken.
 • Zichtbare typestatussen.
 • Onbeperkt aantal foto’s die verlopen.
 • Wereldwijd chatten met profielen via Explore.
 • Opgeslagen zinnen gebruiken in chats.
 • Leesbevestigingen ontvangen.
 • Bekijken wie er met je heeft gechat.
 • Elke dag 5 foto’s die verlopen versturen.
 • Incognito navigeren.
 • Chatvertaling.
 • Chatbericht ongedaan maken.

Grindr Unlimited-filters

 • Nu online.
 • Profielen met alleen foto’s.
 • Profielen waarmee je vandaag niet hebt gechat.
 • Lengte, gewicht en lichaamstype.
 • Gewenste seksuele positie.
 • Relatiestatus.
 • Ontmoetingsplaats.
 • Accepteert NSFW-foto’s.

Prijzen

Grindr downloaden is gratis. Het installeren van de app ook. En ook je profiel aanmaken, zichtbaar zijn voor andere mannen en contact opnemen zijn allemaal gratis. Wat betreft de gratis opties kun je daten op Grindr zonder kosten te maken. Maar zijn de gratis opties niet genoeg? Dan kun je Grindr XTRA of Unlimited overwegen. Dit zijn de prijzen van de Grindr abonnementen:

Grindr XTRA

 • 1 maand voor € 16,99
 • 3 maanden voor € 29,97 (€ 9,99 p/m)
 • 12 maanden Comfort voor € 71,88 (€ 5,99 p/m)

Grindr Unlimited

 • 1 maand voor € 42,99
 • 3 maanden voor € 64,99 (€ 21,66 p/m)
 • 12 maanden Comfort voor € 189,99 (€ 15,83 p/m)

Alle abonnementen van Grindr, dus zowel XTRA als Unlimited, worden automatisch verlengd onder dezelfde voorwaarden. Totdat je opzegt blijft het abonnement actief. Het is mogelijk om op elk gewenst moment de verlenging uit te schakelen.

grindr web

App en website

In het begin was Grindr alleen te gebruiken op de iPhone. Het was een iOS-app, meer niet. Er was geen BlackBerry applicatie, niet voor Windows (Mobile) en ook niet voor Android. In de jaren na de lancering van de iOS-app werd Grindr echter steeds verder uitgebreid naar andere platforms. Een BlackBerry-app werd ontwikkeld, er kwam een app voor Windows Mobile en ook volgde de eerste versie van een Android-app. Enkele jaren geleden kwam er dan ook eindelijk een webapp bij: Grindr Web.

Waar het ooit alleen beschikbaar was als app voor iPhone-telefoons is Grindr nu ook beschikbaar op alle gangbare platforms. Het datingplatform is te gebruiken of alle apparaten, of dat nu een smartphone is of een laptop. De datingapp is te downloaden in de app stores Google Play en Apple App Store.

App StoreGoogle Play

Veiligheid en privacy

Grindr is sinds de oprichting uitgegroeid tot een fundamenteel onderdeel van het dagelijkse leven van vele gay, bi en queer mannen. Eigenhandig heeft het in eerste instantie geconcurreerd met cruiseplekken, homobars en klassieke datingsites om ze daarna te overheersen. Het was de app van Grindr die hun bezoekers afsnoepte en hen verdrong naar de achtergrond. Een berg aan prijzen en awards volgde, maar niet zonder de nodige controversie.

Vanaf de start werd Grindr bekritiseerd omdat het helemaal niets deed aan de intimiderende sfeer op het platform. Het ondernam bijvoorbeeld geen actie tegen racistisch en homofoob taalgebruik door een deel van de gebruikers. Grindr gaf aan dat het dat gedrag niet goedkeurde, maar ook dat het ‘geen leraar in het zesde leerjaar’ was. Met andere woorden: de gebruikers moesten dat zelf maar uitzoeken, want Grindr vond niet dat het de taak van de app was om zulke dingen te controleren. Het gevolg was dat Grindr een reputatie kreeg van seksuele discriminatie – de uitsluiting van potentiële partners op basis van ras.

“No blacks and no Asians.” – Grindr gebruiker

Pas in 2017 probeerde Grindr dit gedrag bij te sturen met het Kindr-initiatief, een nieuw standpunt van de app om discriminatie op het platform tegen te gaan. Dankzij het initiatief werd discriminerend taalgebruik – zoals ‘Geen Aziaten’ en ‘Geen zwarten’ – in gebruikersprofielen verboden. Met de campagne wilde Grindr ook uitleggen waarom deze uitspraken schadelijk zijn, wat de gevolgen zijn voor de slachtoffers en hoe onaanvaardbaar het is. Het doel was om het bewustzijn van racisme en discriminatie te vergroten en inclusiviteit onder gebruikers te bevorderen.

Gebruikers lokaliseren

Wat Grindr zo populair maakte in de beginjaren van de datingapp, vormde niet veel later ook een groot probleem. De locatie van gebruikers kon misbruikt worden om de exacte locatie van een gebruiker te vinden. En dat was heel slecht nieuws, want sommige gebruikers waren actief in landen waar homoseksualiteit strafbaar is. Aangezien je in 11 landen nog steeds ter dood veroordeeld kunt worden voor homoseksuele ‘daden’, is het achterhalen van exacte locaties een veiligheidsprobleem voor gebruikers.

In augustus 2014 werd bekend dat de relatieve afstandsmetingen van Grindr-gebruikers misbruikt konden worden. Het zou triangulatie mogelijk maken op basis van de locatiegegevens van drie gebruikers, waardoor de (bijna) exacte locatie van individuele gebruikers kon worden bepaald. Het bewijs dat dit mogelijk was werd online gepubliceerd en binnen enkele dagen werd de locatie van miljoenen gebruikers onthuld.

Niet lang daarna werd bekend dat de autoriteiten in Egypte de app zouden hebben gebruikt om homoseksuele mannen op te sporen en te arresteren. Grindr reageerde door de afstandsweergave tijdelijk uit te schakelen.

Maar ook daarna was het probleem niet opgelost, want in 2016 demonstreerden onderzoekers in Kyoto hoe ze nauwkeurig de locaties konden volgen van mensen op Grindr, ondanks dat deze gebruikers functies hadden ingeschakeld die bedoeld zijn om ze te verbergen. In 2018 en 2019 werd door afzonderlijke partijen nogmaals aangetoond dat het nog steeds niet goed zit met de locatiegegevens op Grindr. Daarom raden we deze datingapp aan waarbij dit probleem niet speelt:

Bezoek GayParship

Privacy

De termen Grindr en privacy gaan niet samen. Althans, dat suggereert het verleden. In 2018 meldde een Noorse non-profit onderzoeksorganisatie dat Grindr gevoelige data van gebruikers verkocht aan derden. Gevoelige persoonlijke informatie, zoals hiv-status en hiv-testdata, werd door Grindr verkocht aan databedrijven. De ontdekking leidde tot wijdverbreid onderzoek naar de privacypraktijken van de app.

Begin 2020 werd een rapport gepubliceerd door de Noorse Consumentenbond Datatilsynet. Deze beweerde dat Grindr de regels van de AVG had geschonden. Wat Grindr precies had gedaan? Volgens de bond zou Grindr de gegevens van gebruikers naar ten minste 135 adverteerders heeft gestuurd. Na beoordeling door de Noorse gegevensbeschermingsautoriteit kreeg Grindr een boete van € 100 miljoen Noorse kroon, omgerekend bijna € 10 miljoen.

Over Grindr

Grindr was een ware pionier. Het was de eerste locatiegebaseerde datingapp ter wereld. Het is niet één van de vele gaydatingsites voor mannen; het is de eerste échte gay dating app in de Apple App Store. Van alle dating apps voor mannen is Grindr de onbetwiste nummer één voor gay, bi en queer en nieuwsgierige mannen.

De historie van de app gaat al heel wat jaren terug. Slechts een jaar nadat de eerste iPhone in Nederland aankwam, werd Grindr opgericht. Toen de media erachter kwam wat Grindr precies inhield, ging het razendsnel via mond-op-mondreclame. Het positieve nieuws over de gay dating app verspreide zich spoedig en al binnen drie jaar was het aantal dagelijkse gebruikers gestegen tot ruim meer dan een miljoen gebruikers per dag verspreid over 192 landen. Met miljoenen dagelijkse gebruikers, die verspreid over de wereld de app gebruiken, is het nu de perfecte manier om snel met andere mannen in contact te komen om seks te hebben.

Grindr for Equality

Grindr for Equality (G4E) is een initiatief binnen Grindr dat zich richt op het verbeteren van de levens van LGBTQ+-mensen over de hele wereld. Het volgt een missie om gerechtigheid, gezondheid, veiligheid en meer te bevorderen. G4E werkt samen met organisaties op het gebied van gezondheid, digitale rechten en LGBTQ/mensenrechten, maar ook lokale gemeenschapsleiders en queer-activisten om technologie te gebruiken in de strijd voor gelijkheid.

G4E heeft een belangrijke rol gespeeld in een aantal LGTBQ+-gerelateerde doelen, waaronder hulp bieden bij de legalisering van het homohuwelijk in de VS en Australië. Het zet zich ook in om Grindr veiliger maken voor gebruikers op plaatsen waar het niet veilig is om jezelf te zijn als lhbtqer, zoals in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Van oprichting tot overname

Grindr werd opgericht door Joel Simkhai, een Isrealische ondernemer. Het oorspronkelijke doel van Grindr was dat mensen met dezelfde interesses nieuwe vrienden in de buurt konden vinden. In 2016 kondigde Grindr aan dat het een meerderheidsbelang in Grindr had verkocht aan een Chinees bedrijf voor een bedrag van $ 93 miljoen. Dat Chinese bedrijf heet Kunlun Tech dat vooral bekend is door de ontwikkeling van videogames. Twee jaar later, in 2018, kocht Kunlun de rest van de aandelen voor een bedrag van $ 152 miljoen.

Kunlun wilde Grindr naar de beurs brengen, maar zover kwam het niet. De Verenigde Staten hadden namelijk laten weten dat het bezit van de app door een Chinees bedrijf een nationaal veiligheidsrisico vormde. Kunlun besloot de geplande beursgang te stoppen, om niet lang daarna een koper te zoeken voor Grindr. In maart 2020 werd Grindr verkocht aan San Vicente Acquisition LLC voor 608,5 miljoen dollar.

grindr

Beoordeel Grindr

Alle beoordelingen van Grindr

3,5
Rated 3,5 out of 5
3,5 van 5 sterren (op basis van 11 reviews)
Uitstekend9%
Heel goed46%
Gemiddeld36%
Slecht9%
Verschrikkelijk0%

Veel opties

Rated 4,0 out of 5
30 maart 2024

Grindr is geweldig voor de LGBTQ+ gemeenschap en biedt veel opties. Al jaren gebruik ik het en al mijn vrienden ook. Door de jaren heen is grindr veel beter geworden. Minder lastiggevallen en iedereen is wat relaxter

Ijspret
Gecontroleerd

Ongevraagde foto's

Rated 2,0 out of 5
8 maart 2024

Deze app heeft het probleem van ongevraagde foto’s, wat soms ongemakkelijk is. Het zou fijn zijn als er meer focus was op normaal chatten en niet meteen met de deur in huis vallen

Drop
Gecontroleerd

Voor de LGBTQ+ gemeenschap

Rated 4,0 out of 5
8 februari 2024

Natuurlijk is Grindr oppervlakkig. We willen hebben wat we kunnen zien. Meer bloot is beter dan geen bloot. Je kunt hier vinden wat je zoekt, zolang het maar geen liefdesrelatie is

Tom
Gecontroleerd

Voor snelle connecties

Rated 3,0 out of 5
8 februari 2024

Grindr is de app voor snelle connecties. Het is direct en gericht op snelheid. Niet voor iedereen, maar als je weet wat je wilt, werkt het perfect. Soms wat oppervlakkig, maar dat past bij het karakter van de app

Cuddle
Gecontroleerd

Foto's, foto's, foto's

Rated 3,0 out of 5
22 januari 2024

Sterk gericht op foto’s, wat goed is als je visueel bent ingesteld. Maar soms lijkt het alsof het uiterlijk belangrijker is dan persoonlijkheid. Op grindr wel in ieder geval

Nicole
Gecontroleerd

Niet voor liefde

Rated 3,0 out of 5
21 januari 2024

Goed voor snelle ontmoetingen, niet voor liefde

Willem
Gecontroleerd

Snelle ontmoetingen

Rated 4,0 out of 5
19 januari 2024

Perfect voor snelle ontmoetingen. Het is snel en direct, maar soms te oppervlakkig als je meer wilt dan alleen het fysieke deel

Big1
Gecontroleerd

Niet serieus

Rated 3,0 out of 5
7 januari 2024

Niet veel serieuze mensen, veel flirts

Mark33
Gecontroleerd

Snel onmoeten

Rated 4,0 out of 5
4 januari 2024

Ideaal voor snelle chats en ontmoetingen

SVG
Gecontroleerd

Nieuwe vrienden

Rated 4,0 out of 5
29 november 2023

Erg handig voor het ontmoeten van nieuwe mannen. Gebruik het al vele jaren

Jan
Gecontroleerd

Super

Rated 5,0 out of 5
11 oktober 2023

Super app! Veel jongens in mijn buurt en veel variatie. Heb al een paar super leuke dates gehad. Ik zeg, downloaden die hap!

CC
Gecontroleerd