Vrienden kwijtraken: waarom en hoe gebeurt dit?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
8 minuten leestijd

Als je achterin in de twintig bent, is de kans groot dat je een stuk minder vrienden hebt dan een tiental jaren geleden. Waar je op de middelbare school nog handenvol vrienden had, zijn de vriendschappen tegenwoordig nog maar op een hand te tellen.

Het is echter heel normaal dat als je boven de 25 bent, je vrienden gaat verliezen in de loop der jaren. Het kan zelfs ook iets positiefs zijn. Benieuwd waardoor dit gebeurt en waarom dit het geval is? Lees vooral verder.

Vrienden kwijtraken is normaal

Vrienden van sport, studievrienden, vrienden waarmee je op stap gaat, collega’s en vrienden van de middelbare school: de meeste mensen hebben in het begin van hun twintiger jaren een grote groep met vrienden en kennissen. Toch zullen een groot deel van deze vriendschappen sneuvelen in de loop der jaren.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Af en toe is dit enorm jammer en kan dit een pijnlijke gebeurtenis zijn, maar in het grotere geheel is het heel normaal om vrienden te verliezen en kan het zelfs iets positiefs betekenen.

Op welke leeftijd raak je vrienden kwijt?

De meeste mensen hebben tijdens hun studietijd de grootste vriendenkring. Volgens onderzoek van de universiteit van Oxford heb je rond je 25e de grootste vriendengroep. Maar als je eenmaal halverwege de twintig bent, dan zal je sociale kring daarna steeds een beetje kleiner worden.1

De meeste mensen beginnen zich dan te richten op hun beste vrienden en familie, waardoor het contact met minder goede vrienden verwatert. En dat is dus helemaal niet zo gek als je dit zelf ervaart. Ook zul je dan een vrij stabiel leven hebben, waardoor er ook minder vrienden bij komen.

Mannen vs. vrouwen

Uit het onderzoek is ook gebleken dat je je beste vrienden overhoudt, ook al verlies je dus een groot aantal vrienden. En ook is gebleken dat mannen meer vrienden overhouden dan vrouwen. Dit komt er onder andere door dat vrouwen over het algemeen bewuster bezig zijn met vriendschap. Zij onthouden bijvoorbeeld vaker wie er wel of niet een berichtje heeft gestuurd of aanwezig was bij een vrouwenavond. Dit is een van de redenen waardoor er ook een hoop vriendschappen sneuvelen. Dit is volgens onderzoek het gemiddelde aantal vrienden per leeftijd:

vrienden leeftijd

Bron: Sex differences in social focus across the life cycle in humans.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Waarom raak je vrienden kwijt?

Een aantal van de vriendschappen zal dus verwateren als je de 25 bent gepasseerd. Maar waardoor komt dit nu precies? Er zijn een aantal redenen voor waarom je vrienden kwijtraakt. Dit zijn vaak erg positieve dingen die van belang zijn in het grote levensplaatje. Dit zijn een aantal van deze redenen:

1. Je leert beter prioriteiten stellen

Een van de eerste redenen waardoor je vrienden kan kwijtraken, is doordat je beter leert om prioriteiten te stellen. Tijdens je studie heb je waarschijnlijk nog heel veel tijd om met een groot aantal mensen af te spreken. Je hebt tijd om te lunchen, naar de film te gaan en doordeweeks af te spreken. Op een gegeven moment is dit sociale leven niet meer haalbaar en is er een vriendschapslimiet, onder andere vanwege een drukke baan en misschien zelfs kinderen. Hierdoor zul je vaker moeten afzeggen en leer je prioriteiten te stellen.

Dit kan erg moeilijk zijn, maar toch is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waar je prioriteiten liggen. Je durft vaker nee te zeggen, ook al moet je hier iemand voor teleurstellen. Langzaamaan begin je echter wel te ontdekken hoe belangrijk vrije tijd is en met wie je deze het liefst wilt spenderen.

2. Je weet beter wie je bent

Als je 15 bent, dan ken je jezelf nog lang niet zo goed als 10 of 20 jaar later. Je vrienden zijn dan heel verschillend en je doet tal van verschillende dingen met ze. Ze hebben vaak maar een paar dingen met je gemeen zoals een gevoel voor humor, dezelfde sport of een zelfde studierichting. De kans is echter aanwezig dat je er achter komt dat deze vrienden niet meer zo goed bij je passen, waardoor de vriendschap zal verwateren.

De vriendschappen die standhouden zullen vaak beter passen bij je huidige levensstijl en goed bij je passen qua interesses. Hierdoor is de kans groter dat de vriendschap standhoudt en heb je een stevigere vriendschapsband met elkaar.

puzzel

3. Je weet wat belangrijk is

Aangezien je dus beter weet wie je bent, zul je er ook achter komen wat je echt belangrijk vindt in vriendschappen. Als het voor jou bijvoorbeeld heel belangrijk is om regelmatig contact te houden, dan kan het lastig zijn om een vriendschap te behouden met iemand die een enorm druk leven heeft en vaak niet te bereiken is. Het kan dan zeker even pijn doen als deze vriendschap doodbloedt, maar hierdoor heb je wel meer tijd voor mensen die wel hetzelfde zoeken in een goede vriendschap.

4. Je hebt geen tijd meer voor drama

Een groep vrienden heeft een groot aantal voordelen. Zo heb je vrijwel altijd iemand om mee af te spreken, kun je veel met elkaar lachen en over van alles praten. Toch zijn er ook een aantal keerzijden aan grote aantallen vriendschappen, aangezien ze een hoop gedoe kunnen opleveren. Onderlinge roddels, intriges en relaties tussen vrienden bijvoorbeeld. Hoe ouder je wordt, hoe minder tolerant je bent voor deze drama. En ook zul je sneller doorhebben wanneer iemand onoprecht is.

Het resultaat hiervan is dat je steeds sneller inziet welke mensen een positieve toevoeging zijn aan je leven en welke alleen maar energie blijven slurpen. Op een latere leeftijd heb je minder moeite om een vriendschap dan los te laten. Het wordt makkelijker om dingen samen op te lossen of gewoon te laten gaan.

5. Je legt de lat hoger voor jezelf

Een laatste reden waardoor een groot aantal kunnen sneuvelen, is doordat je de lat hoger hebt gelegd voor jezelf. Een van de redenen waardoor je een grote groep vrienden hebt als je jong bent, is omdat dit een bron van zelfvertrouwen is. Je wilt graag de bevestiging van vriendschappen, die je later in je leven een stuk minder nodig hebt. Je wilt niet vrienden hebben om maar vrienden te hebben, maar alleen waardevolle relaties met iemand opbouwen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie