Vriendschap verbreken: hoe zeg je een vriendschap netjes op?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Er komen bepaalde momenten in je leven waarop je je realiseert dat sommige mensen niet meer bij je passen. Dat kan komen doordat één van jullie, of jullie allebei veranderd zijn. Hoewel een vriendschap verbreken heel pijnlijk, emotioneel en ongemakkelijk kan zijn, is het soms toch het beste om te doen.

En dat betekent niet dat jullie elkaar niet meer kunnen aankijken en spreken. Het betekent wel dat je ervoor kiest om het beste voor jezelf te willen. Wanneer een vriendschap voor twee mensen niet meer goed werkt, is het beter om deze te stoppen. Maar hoe doe je dat op een nette manier?

Wat is vriendschap?

Hoewel de definitie van vriendschap voor veel mensen verschillend is, wordt het vrijwel altijd gerelateerd aan begrippen zoals vertrouwen, steun, eerlijkheid en loyaliteit. Een vriendschap is een band die ontstaat tussen mensen die het goed met elkaar kunnen vinden. Vaak delen zij een aantal van dezelfde interesses, waardoor die band ontstaat.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Over het algemeen verwachten vrienden van elkaar dat zij er voor elkaar zullen zijn wanneer dat nodig is, dat zij eerlijk zijn tegen elkaar en dat de vriendschap voor de lange termijn is. Het gaat dus over loyaal zijn naar elkaar. En in een goede vriendschap zijn die dingen vrijwel vanzelfsprekend.

Het belang van een goede vriendschap

Je hoeft niet veel vrienden of vriendinnen te hebben, om te weten dat je een goede vriendschap hebt. Het gaat erom dat je de juiste mensen vindt om tot jouw vriendengroep te rekenen. De meeste mensen hebben liever een paar echte vrienden of een beste vriend, dan heel veel vrienden waarmee de vriendschap lang niet zo sterk is.

Wanneer je mensen hebt die jou door dik en dun steunen, weet je dat je er nooit alleen voor staat. Ook is het fijn om te weten dat er altijd iemand is die naar jou wil luisteren, wanneer je ergens mee zit. Maar vriendschap biedt veel meer voordelen dan dat.

De voordelen van een goede vriendschap

Hoewel niet alle voordelen in elke vriendschap terugkomen, kan over het algemeen wel gezegd worden dat de volgende voordelen optreden in de meeste vriendschappen.

  • Je komt voor elkaar op.
  • Je steunt elkaar.
  • Je geeft elkaar goedbedoeld advies bij problemen.
  • Je behandelt elkaar zoals je zelf behandelt zou willen worden.
  • Je bent eerlijk tegen elkaar.
  • Je probeert elkaar op te beuren en het positieve in elkaar naar boven te brengen.
  • Het is geven en nemen, niet alleen één van de twee.
  • Je hebt minstens één gemeenschappelijke interesse.
  • Een goede vriendschap vermindert stress en eenzaamheid.

Wanneer je van een giftige vriendschap spreekt

Bovenstaande voordelen heb je wanneer je een gezonde, goede vriendschap met iemand hebt. Maar er bestaat ook zoiets als een giftige vriendschap, een waarbij negativiteit de hoofdrol speelt. Binnen zo’n vriendschap wordt er vaak door één of beide partijen meer genomen dan gegeven, voelt het niet alsof er veel steun en loyaliteit is en is men ook niet altijd even eerlijk.

Vaak laat de persoon waarmee je een slechte vriendschap hebt, jou achter met een leeg gevoel of rotgevoel nadat je hem of haar hebt gesproken of gezien. Heb je veel zorgen voorafgaand aan of na een afspraak met een van je vrienden of vriendinnen? Vraag jezelf dan af of de vriendschap jou iets oplevert of dat je er eigenlijk alleen maar stress van krijgt.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Wanneer moet ik een vriendschap verbreken?

Je hoeft geen checklist af te gaan om te bepalen of een bepaalde vriendschap goed of slecht is voor je. Dat voel je. En als je twijfelt weet je diep van binnen toch heel goed wat het juiste is om te doen voor jezelf. Omring jezelf met positieve mensen die het beste met je voor hebben. Dat maakt het leven zoveel leuker en makkelijker. En trek dus niet op met mensen die je aan het twijfelen brengen. Dit zijn een aantal veel voorkomende redenen waarom je ervoor kunt kiezen om een vriendschap te beëindigen:

  • Je bent uit elkaar gegroeid in levensstijl.
  • Je waarden zijn op een of andere manier veranderd.
  • Je vriend(in) haalt het slechtste in je naar boven.
  • Je vriend is eigenlijk een frenemy (een vriendelijke rivaal).
  • Je vriend(in) is een verplichting geworden.
  • Je vriend(in) krijgt je meer down dan up.
  • Je vriend(in) is bedrieglijk.

Merk je dat de vriendschap met iemand al een tijd niet zo lekker gaat? Probeer het dan eerst bespreekbaar te maken met elkaar. Wellicht zijn er logische redenen voor dat het momenteel niet zo goed gaat. Zijn die redenen er niet en blijkt dat jullie de vriendschap ontgroeien? Durf dan eerlijk te zijn. Niet alleen naar elkaar, maar vooral naar jezelf. En hak de knoop door als het nodig is.

Wat heb ik eraan om een vriendschap te verbreken?

De voordelen die je hebt bij een goede vriendschap zijn van onschatbare waarde. Heb je het gevoel dat een bepaalde vriendschap jou die dingen niet (meer) oplevert en denk je dat het misschien beter is om er een punt achter te zetten? Weet dan dat je daar goed aan doet.

Door zo’n vriendschap te verbreken, verminder je de stress die je ervan hebt. Misschien heb je het niet echt door, maar negatieve gedachten en gevoelens zorgen voor stress en andere gezondheidsklachten. Het is daarom letterlijk beter voor jezelf (en je gezondheid) om te breken met zulke ‘vrienden’.

Het betekent niet dat één van jullie een slecht persoon is. Het gaat er puur om dat jullie als individuen niet goed bij elkaar passen. En dat is oké.

Hoe pak je zoiets aan?

Een vriendschap verbreken is nooit makkelijk, maar niemand heeft er iets aan om met ruzie uit elkaar te gaan. Daarom is het belangrijk dat jullie bij elkaar komen om er netjes over te praten. Waarschijnlijk zijn er al veel dingen gebeurd en hebben jullie de neiging om allerlei verwijten naar elkaar te maken. Maar probeer je in dit gesprek in elk geval als de meest volwassen persoon op te stellen.

Dat doe je door in het gesprek vooral te praten over wat jij voelt en wat voor effect de vriendschap of bepaalde situaties op jou als persoon hebben gehad. Begin niet met te benoemen wat de ander in jouw ogen fout doet. Dan voelt hij of zij zich waarschijnlijk aangevallen en is de kans aanwezig dat er ruzie ontstaat. En dat wil je vermijden.

Als ‘goede vrienden’ uit elkaar gaan

Naast het voeren van een volwassen, rustig gesprek is het fijn als je ook mooie herinneringen kunt benoemen. En wat dacht je ervan om afspraken met elkaar te maken? Laat bijvoorbeeld weten hoe jij het voor je ziet wanneer jullie elkaar ergens onverwacht tegenkomen.

Misschien hebben jullie gemeenschappelijke vrienden of vriendinnen en zijn jullie daardoor alsnog weleens met elkaar in dezelfde ruimte. Dan is het fijn dat het niet ongemakkelijk hoeft te zijn. Door dit bespreekbaar te maken vermijd je direct al een hoop ongemak en vreemde blikken.

Jullie hebben immers ook een hele leuke tijd met elkaar gehad, als het goed is. Probeer het daarom luchtig te houden. Dat is niet alleen fijn voor de ander, maar vooral voor jezelf. Je doet deze zware klus in de eerste plaats voor jezelf, toch?

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie