Relatie of vriendschap: wat is het verschil?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Het is heel normaal om van je vrienden te houden. Je vertelt je vrienden vaak je diepste geheimen, onderneemt samen leuke activiteiten en spendeert een hoop tijd samen. Daardoor kan het soms onduidelijk worden of een bepaalde vriend of vriendin niet eigenlijk een romantische liefde is. En eerlijk gezegd: het kan best lastig zijn om het verschil te bepalen tussen een platonische vriendschap of een ander soort liefde.

Als je hierover in de war bent, is het verstandig om goed na te denken over je relatie met de persoon. Probeer met specifieke voorbeelden te komen wanneer je gevoelens opspeelden. Wat deed je precies? En wat voelde je? Daarnaast kan het ook slim zijn om te bepalen hoe een romantische relatie met die vriend of vriendin eruit zou zien. Zou je dit graag zien gebeuren? Denk je dat dit gaat werken?

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of jullie relatie platonisch of romantisch is. Dit zijn de verschillen tussen liefde en vriendschap.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Verschillen tussen liefde en vriendschap

Liefde en vriendschap komen op veel vlakken overeen, waardoor het dus moeilijk kan zijn om de twee van elkaar te onderscheiden. Toch zijn er een aantal verschillen, waaraan je kunt merken of het om een relatie gaat, of toch om een platonische vriendschap.

1. De intensiteit van je gevoelens

Een van de eerste verschillen tussen een liefdesrelatie en een vriendschap, is de mate van je gevoelens. Voor een vriend heb je natuurlijk gevoelens, maar als je echt verliefd bent, zullen deze gevoelens vaak een stuk heftiger zijn. Meestal geldt dat hoe emotioneler je gevoelens zijn, hoe groter de kans ook is dat het eigenlijk gaat om liefde. Je zult waarschijnlijk niet een hele nacht wakker liggen en nadenken over je vrienden, terwijl je in een relatie wel wakker kan liggen over je geliefde.

Een manier om erachter te komen hoe diep je gevoelens voor iemand zijn, is door te bedenken hoe je je voelt als jullie niet bij elkaar zijn. Vrienden zul je in het algemeen voor een aanzienlijke periode kunnen missen, terwijl het missen van een geliefde vaak een stuk zwaarder is. Ook zul je je vaak een stuk bijzonderder voelen als je bij een geliefde in de buurt bent, terwijl dit niet het geval is bij een goede vriend of vriendin.

“Love is blind; friendship closes its eyes.”
– Friedrich Nietzsche

2. Lichamelijke reacties

Ook je lichaam kan je helpen om te achterhalen of het gaat om een relatie of een vriendschap. Als je verliefd bent spelen er namelijk een hoop hormonen op, waardoor je je fysiek anders gaat voelen. Je hart gaat bijvoorbeeld sneller kloppen en je krijgt vlinders in je buik. Misschien word je zelfs wel een beetje nerveus of giechelig.

Al deze gevoelens zullen waarschijnlijk niet zomaar opspelen als je in het gezelschap bent van een vriend of vriendin. Het lichamelijke element bij verliefdheid is vaak niet te controleren; je kunt je zomaar heel zenuwachtig of vrolijk voelen in de aanwezigheid van die persoon.

3. Meerdere vrienden en maar één geliefde

Een ander verschil tussen een relatie of vriendschap is de manier waarop je met elkaar omgaat. In een groot deel van de gevallen heb je maar met één persoon een relatie, terwijl je meerdere vrienden kunt hebben. Vraag jezelf dus af: heb je dit gevoel bij één persoon of bij meerdere?

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Bij vriendschappen zul je je ook niet schuldig voelen om meerdere vrienden en vriendinnen te hebben, terwijl je maar met één persoon een echte liefdesrelatie zult hebben. Hierbij komt ook kijken dat je een stuk sterker gehecht bent aan je geliefde dan aan een goede vriend of vriendin.

Natuurlijk zul je het ook voelen als een vriend of vriendin pijn heeft of gekwetst is, maar dit gevoel zal een stuk sterker zijn bij een relatie. Hier voelt die persoon vaak als een deel van jezelf, waardoor jij je slecht voelt als je partner je slecht voelt. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn bij vriendschappen.

4. Jaloerse gevoelens

Een ander verschil tussen liefde en vriendschap, is dat je geen jaloerse gevoelens zult krijgen als een vriend van je met iemand aan het daten is. Je bent dan juist vaak gelukkig en wenst je vrienden en vriendinnen een gelukkige relatie. Als je verliefd bent, op een vriend of vriendin, dan zul je juist jaloerse gevoelens ontwikkelen.

ecg hart

Hoe kom je erachter of een vriendschap misschien meer is?

Als je twijfelt of je vriendschap misschien kan veranderen in een liefdesrelatie, is het belangrijk om je vriendschap onder de loep te nemen. Kijk allereerst goed naar de intensiteit van je gevoelens en de lichamelijke reacties die de persoon in kwestie bij je opwekt. Daarna kun je ook proberen te bedenken hoe deze relatie verschilt van andere vriendschappen. Misschien hecht je bijvoorbeeld meer waarde aan deze vriendschap of dat je je op een intensere manier verbonden voelt met elkaar.

Besluiten wat je wilt

Als je twijfelt of het gaat om liefde of vriendschap, dan kun je dit vaak aangeven door te bedenken hoeveel aandacht je iemand geeft. Als je vaak aan diegene denkt en regelmatig contact zoekt, dan is de kans groot dat je iemand niet op een platonische manier ziet. Je zult namelijk niet vaak op één dag vaker het verlangen hebben om met een vriend te praten. Als je van iemand houdt dan is de kans groot dat je vaak aan die persoon denkt.

Kom je er dan achter dat je toch romantische gevoelens hebt voor die persoon, dan is het belangrijk om te besluiten wat je wilt. Stel jezelf onder andere deze vragen om daarachter te komen.

  • Is het tijdelijk?
  • Wil je iets met je gevoelens doen?
  • Zie je een relatie voor je met die persoon?
  • Zijn de gevoelens wederzijds?
  • Durf je de vriendschap op het spel te zetten?

Praat er over met iemand anders

Vaak is het erg lastig om objectief naar je eigen leven en gevoelens te kijken. Het kan daarom enorm helpen om er met iemand anders over te praten. Bijvoorbeeld een familielid of een andere goede vriend of vriendin. Deze persoon kan je misschien helpen om het onderscheid te maken tussen vriendschap of liefde. Vaak zal een persoon andere dingen opmerken en tekenen zien of het gaat om liefde of een normale vriendschap.

Vriendschap veranderen in liefde

Als je hebt besloten dat het in jouw geval gaat om een romantische relatie en niet meer om een normale vriendschap, dan is de volgende stap om verder te gaan. Wil je ervoor zorgen dat de vriendschap gaat veranderen in liefde, dan zul je een aantal zaken moeten veranderen.

Wees zelfverzekerd, gedraag je een beetje flirterig om de sfeer te testen en pas je taalgebruik aan. Wind er vervolgens geen doekjes om en vraag de persoon in kwestie mee uit. Je zult namelijk nooit weten of het iets tussen jullie zou kunnen worden als je het niet probeert.

Wees uiteindelijk eerlijk en open over je gevoelens. Mocht het gevoel niet wederzijds zijn, dan is het ook belangrijk om dit te accepteren.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie