10 redenen waarom vriendschap belangrijk is

Michael Schouten
Door Michael Schouten
12 minuten leestijd

Heb je ooit gedacht: ‘Wat als ik gewoon alle sociale verplichtingen eens liet vallen en in een heerlijke cocon van rust zou leven?” Daar zit je dan, kijkend naar de zoveelste serie op Netflix, terwijl de tijd voor jou alleen lijkt te bestaan. Heerlijk, niet? In plaats van de constante stroom van appjes, verplichte etentjes en de chaos die vriendschap soms met zich meebrengt, zou je zeeën van tijd hebben. Wie weet, misschien kun je wel een hele nieuwe taal leren met die vrijgekomen uren, of eindelijk beginnen aan dat datingboek dat al jaren ongelezen in je kast ligt. Maar voordat je jezelf vandaag nog afsluit van de rest van de sociale wereld, is het goed om eens stil te staan bij wat deze vriendschappen voor jou doen.

Vriendschap is eigenlijk net zo voedzaam voor je ziel als een goede maaltijd voor je lichaam. Je kent vast die momenten waarop een diepgaand gesprek met een goede vriend je meer energie geeft dan een stevige workout in de sportschool. Vrienden zijn een toevoeging aan je leven. Het zijn de specerijen die jouw dagelijkse leven smaakvol en gevarieerd maken. En er talloze nieuwe manieren waarop deze banden jouw gezondheid ten goede komen.

Waarom vriendschap belangrijk is

Denk eens terug aan die wilde jeugdavonturen, waarbij jouw vrienden de medeplichtigen waren. Het waren zij die jou uit je comfortzone haalden en waardoor je de wereld door een nieuwe bril ging bekijken. Als jonge spruit leerde je samen met hen hoe je moest vallen en opstaan. En nu je volwassen bent? Die vrienden zijn jouw trouwe raadgevers, die jouw warrige gedachten kunnen ontwarren en je keuzes kunnen spiegelen – zelfs als blijkt dat jullie samen een paar forse fouten hebben gemaakt in het leven.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

In je volwassen jaren zijn dit de mensen bij wie je terecht kunt voor een hart onder de riem of een sparringpartner wanneer je er even doorheen zit. Vriendschap is als een dans van nemen en geven, een balans die we allemaal zoeken. En dat is precies waarom vriendschap zo ontzettend waardevol is voor jou. Dit zijn tien redenen die onderstrepen waarom die banden met je vrienden zo’n essentieel stukje van jouw welzijn zijn.

1. Vriendschap helpt je met mensen om te gaan

Vraag je jezelf wel eens af: ‘Hoe doet mijn vriend(in) dit toch zo makkelijk?’ Het is alsof ze een onzichtbare handleiding hebben voor alle sociale scenario’s. Gelukkig voor jou zijn ze er voor jou om van te leren. Een grapje hier, een excuus daar, en voor je het weet ruil je samen openingszinnen uit om ijs te breken op sociale gelegenheden. Ze zijn jouw sociale spiegels die je reflecteren wat goed of fout kan gaan in bepaalde situaties. Samen worden jullie wijzer, geraffineerder, en nog belangrijker, menselijker.

  • Vriendschap is jouw sociale leerschool.

2. Vriendschap kleurt je persoonlijkheid

Het blijkt dat je onbewust gedrag en waarden overneemt van je vrienden. Zij zijn jouw rolmodellen, en positieve invloeden van je vrienden kunnen je sociale omgangsvormen naar een hoger niveau tillen. Plus, een flinke dosis zelfvertrouwen komt zo nu en dan overwaaien vanuit de richting van je vrienden. In momenten van onzekerheid zijn zij het juist die je eraan herinneren dat je mag vertrouwen op jezelf. Je mag er zijn, zullen ze je vertellen.

  • Vriendschap geeft je zelfvertrouwen en eigenwaarde.

3. Vriendschap biedt andere perspectieven

Soms zie je door de bomen het bos niet meer, maar dan komt die vriend met een totaal andere kijk op de zaak. Vrienden brengen nieuwe perspectieven en ideeën in je leven, wat kan leiden tot eyeopeners en verfrissende oplossingen. Zonder je vrienden zou je wereldbeeld een stuk beperkter zijn.

4. Vriendschap als gezondheidselixir

Misschien klinkt dit wat vreemd in de oren, maar onderzoek ondersteunt het idee dat vrienden essentieel zijn voor je fysieke welzijn. Een studie van Harvard wijst uit dat een sterk sociaal netwerk je hersengezondheid kan bevorderen. Bovendien zijn het juist vrienden die je van het bankhangen af krijgen en mee de fitnesszaal in sleuren.

Ken je dat gevoel? Geen zin om te sporten, maar je doet het toch omdat je hebt afgesproken met een vriend? Precies dit is een stralend voorbeeld van hoe een vriendschap je fysiek op de been houdt. Als je vriend besluit om voor een marathon te trainen, is de kans groot dat je geïnspireerd raakt om ook je hardloopschoenen aan te trekken. Vrienden beïnvloeden elkaar vaak op positieve wijze als het gaat om gezonde gewoontes. En laten we eerlijk zijn: samen sporten of koken is veel leuker dan in je eentje zweten of roeren in de pan.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora
  • Vriendschap motiveert je tot een gezondere levensstijl.
  • Vriendschap kan de klok voor je terugdraaien, zodat je langer leeft.

5. Vriendschap biedt een luisterend oor

Je weet dat er altijd iemand is die naar je luistert, ook als je alleen maar wilt ventileren over het feit dat je sokken steeds verdwijnen. Het hebben van een vriend die luistert, betekent dat je gedachten en gevoelens erkend en gedeeld worden. Bovendien krijg je soms inzichten of adviezen die je zelf niet had bedacht, gewoon door even je hart te luchten.

6. Vriendschap als jouw mentale harnas

Zonder vrienden mis je een cruciale steunpilaar in je leven, iemand die je door de storm heen loodst en je een hart onder de riem steekt. Omringd worden door positieve vrienden laat zien dat je ook positiever naar de wereld kunt kijken, en gelukkiger kunt worden in het proces. Waarom zou je jezelf beroven van die glimlach die zo gemakkelijk op je gezicht verschijnt wanneer je met je vrolijke vrienden samen bent? Ze zijn er om samen problemen aan te pakken, zodat jij minder stress ervaart.

Ben je ooit tegen een probleem aangelopen dat zo groot leek als een berg? Vrienden zijn degenen die je helpen met het uitstippelen van een pad naar de top. Ze delen hun ervaring en kracht met je en zorgen ervoor dat geen enkel obstakel onoverkomelijk is. Het leven kan soms aanvoelen als een zak aardappelen op je schouders, maar vrienden zijn degenen die helpen dragen. Als iets je zwaar valt, zijn zij daar om de last te verlichten, zij het met een grapje of gewoon door er voor je te zijn.

  • Vriendschap helpt je staande te blijven in een storm van tegenspoed.

7. Vriendschap leert je vergeven en vergeten

Niemand is perfect, en vrienden helpen je herinneren dat het oké is om fouten te maken. In een vriendschap leer je over de kunst van vergeving en groeit je vermogen om voorbij de strubbelingen te kijken. Zonder deze onderlinge fouten en vergeving, zou je nooit ontdekken hoe veerkrachtig je relaties eigenlijk kunnen zijn.

8. Vriendschap verrijkt je leven

Het is een universele waarheid – wanneer je deelt, lijkt het alsof je vermenigvuldigt. Die eenvoudige wijsheid past wonderbaarlijk goed bij vriendschap. De herinneringen die je samen creëert, de lachbuien, de gedeelde verdrietige momenten, het zijn allemaal dingen die het leven zoveel voller en rijker maken.

Zeg nou zelf, is het delen van alles wat je hebt met je vrienden niet het beste recept voor een smaakvol leven? Dankzij hen krijg je een scherpere blik en hou je grip op zaken als sympathie en steun. Vriendschap bezorgt je simpelweg een leven waarin je elke dag uitkijkt naar nieuwe avonturen.

  • Vriendschap versterkt je gevoel van verbondenheid.
  • Vriendschap laat je geluksmeter flink oplopen.

9. Vergroot je sociaal netwerk

Dankzij vrienden vind je jezelf terug op feestjes, bijeenkomsten en andere gelegenheden waar je zou kunnen struikelen over je nieuwe beste vriend, een potentiële zakenpartner of misschien zelfs de liefde van je leven. Het netwerk dat je via vrienden opbouwt, is een levend organisme dat steeds blijft uitdijen.

Elke nieuwe handdruk, elke glimlach en elk gesprek kan de start zijn van weer een betekenisvolle relatie. Zo worden vrienden niet alleen de bruggen in jouw sociale landschap, maar ook de architecten van een breder en rijker leven. Ze brengen je in contact met mensen die je anders misschien nooit had ontmoet, waardoor jouw wereldbeeld en kansen exponentieel groeien.

10. Geeft een boost aan je creativiteit

Je hebt vast wel eens ervaren dat na een avond lachen en dromen delen met je vrienden, je plotseling barst van de inspiratie. Het lijkt alsof hun energie en enthousiasme overvloeit in jouw gedachtewereld, waardoor je ineens vol zit met plannen voor een nieuw kunstwerk of een spontane roadtrip.

Vriendschap is eigenlijk een onuitputtelijke bron van creatieve vonken. Iedere vriend brengt zijn eigen verhalen, achtergronden en interesses mee, wat de mix alleen maar rijker maakt. In de dynamiek van hun gezelschap vind je de moed om buiten bekende grenzen te stappen en nieuwe ideeën te verkennen. Ze zijn de muze die je uitnodigt om anders te denken, de bliksem die inslaat op een heldere dag – plotseling ben je verlicht met een briljante inval of een origineel concept.

Samen lachen, brainstormen en zelfs de vreemdste gedachtes delen kan leiden tot projecten die je op je eentje nooit zou bedenken. Vriendschappen zijn de voedingsbodem waar je creativiteit op bloeit en waar de meest unieke en kleurrijke ideeën tot leven komen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie