5 redenen waarom vriendschap belangrijk is

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
6 minuten leestijd

Vriendschap kan je boos maken, verwarren en soms vraag je je af waar je het allemaal voor doet. Al die tijd die je in al die andere mensen stopt. Waarom doe je dat?

Je zou zoveel meer tijd voor jezelf overhouden als je gedag zou zeggen tegen al je vrienden. Waarschijnlijk zou je elke dag een uur langer kunnen slapen, nog meer series kunnen bingewatchen op Netflix en je mobiele databundel zou omlaag kunnen.

Maar wat we dan vergeten is dat vriendschappen belangrijk zijn voor het welzijn, zelfs net zo belangrijk als gezond eten en voldoende bewegen. De vriendschappen in je leven helpen je gezondheid op talloze manieren; elk jaar weer anders dan het voorgaande jaar.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Waarom vriendschap belangrijk is

De vrienden die je leert kennen tijdens je jeugd dagen je uit om nieuwe dingen te proberen. Je groeit als persoon richting een volwassene, mede dankzij je vrienden. Als je ouder wordt dan helpen je vrienden je bij het maken van keuzes, ook al zijn het soms achteraf de verkeerde keuzes.

Eenmaal volwassen zijn je vrienden er als klankbord; om tegen te klagen maar ook om mee te sparren. Ze helpen en steunen je in moeilijke tijden, ze leren van je in goede tijden. Want het is geven en nemen. Dus, waarom vriendschap belangrijk is? Dit zijn 5 redenen waarom vriendschap zo belangrijk voor je is.

1. Vriendschap helpt je met mensen om te gaan

Je vrienden zijn er om van te leren, net zoals zij dat van jou doen. Ze laten je zien hoe je gesprekken voert, mensen vergeeft en delen misschien zelfs de openingszinnen die ze gebruiken. Wat zij in bepaalde situaties doen helpt jou te bepalen wat je moet doen in dezelfde of vergelijkbare situaties. Je praat dus niet alleen tegen elkaar maar je leert ook van elkaar; je maakt elkaar sterker, slimmer maar ook menselijker.1

  • Vriendschap laat je leren van anderen.

2. Vriendschap heeft een positieve invloed op je persoonlijkheid

Als je vrienden bent met mensen die anderen helpen, ambitieus of gezinsgericht zijn, dan is de kans groter dan je zelf ook deze waarden ontwikkelt. De vrienden die je hebt zijn de rolmodellen in je leven. Dus het hebben van positieve relaties met deze mensen zal ook je eigen sociaal functioneren verbeteren.

Vrienden helpen je ook aan meer zelfvertrouwen. Terwijl je aan jezelf twijfelt vertellen je vrienden dat je dat niet moet doen, met als gevolg dat je vaker en meer op eigen oordeel vertrouwt.

  • Vriendschap verbetert je zelfvertrouwen en eigenwaarde.

3. Vriendschap houdt je fysiek sterk

Je vrienden zijn goed voor je lichaam. Het klinkt wat vreemd, maar het is echt zo.2 Vriendschappen zijn net zo belangrijk voor je lichaam als gezond eten en fit blijven, zo blijkt uit onderzoek. Een recent onderzoek van de Harvard Universiteit toont bijvoorbeeld aan dat goede vriendschappen de gezondheid van je hersenen verbeteren.3 Vrienden kunnen je bovendien helpen om beter met stress om te gaan. En iedereen weet wat hevige stress met je gezondheid kan doen.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Heb je wel eens geen zin om te gaan sporten? Maar ga je toch, omdat je al met een vriend(in) had afgesproken? Dit is nog een goed voorbeeld hoe een vriendschappelijke relatie een positieve invloed op je gezondheid kan hebben; om gezonder te leven, af te vallen of meer te bewegen.

  • Vriendschap moedigt je aan om gezonder te leven.4
  • Vriendschap laat je langer leven.5

4. Vriendschap houdt je mentaal sterk

Als je geen vrienden hebt dan heb je geen schouder om op uit te huilen, geen steun en geen aanmoediging. Vrienden zijn dus ook belangrijk voor je mentale gesteldheid. Bijvoorbeeld, een onderzoek laat zien dat tijd doorbrengen met positieve vrienden ervoor zorgt dat je zelf ook positiever naar de toekomst kijkt.

Je bent dus gelukkiger als je omgaat met gelukkige vrienden. En vrienden helpen je ook om problemen op te lossen, zodat je minder stress hebt.6

  • Vriendschap helpt je om te gaan met negatieve ervaringen.

5. Vriendschap verbetert de kwaliteit van het leven

Waar veel mensen het over eens zijn is dat delen soms gelijk staat aan vermenigvuldigen. Deze tegenstrijdigheid geldt niet tijdens een wiskundeles, maar wel voor het leven. Als je herinneringen met je vrienden deelt, dan vermenigvuldig je de waarde van de herinnering. Als je je plezier deelt met een vriend, dan wordt het nog plezieriger.

Andersom, als je je slecht voelt, dan helpt het ook als je het deelt met een vriend. Je vrienden zijn er voor je, zodat je alles in perspectief kunt bekijken. Ze bieden je steun en helpen je om je leven weer op de rit te krijgen. Door je leven met vrienden te delen verbeter je de kwaliteit van je eigen leven.7

  • Vriendschap vergroot je gevoel van verbondenheid.8
  • Vriendschap boost je geluk.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie