Waar gaat vriendschap over? Dit is waar het allemaal om draait

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Vrienden zijn gewoon mensen met wie je tijd doorbrengt. Althans, dat is wat je altijd dacht. Totdat je werd verteld dat vriendschap op meer is gebaseerd dan alleen oppervlakkige gezelligheid. En dat kan een verrassende gedachte zijn, vooral als je nooit echt hebt nagedacht over de ware essentie van vriendschap.

Voor velen is vriendschap gewoon een vanzelfsprekend onderdeel van het leven. Ze denken er niet diep over na. Het is er gewoon, zonder verdere vragen. Waarom ze vrienden zijn met bepaalde mensen? Wat ze kunnen doen om de vriendschap te versterken? Hoeveel ze investeren in vergelijking met de ander? Het zijn vragen waar de meeste mensen nooit over nadenken. Herkenbaar? We vertellen je waar vriendschap echt om draait en waaraan een goede vriendschap moet voldoen.

Wat is vriendschap?

Vriendschap is een buitengewone band die wordt gesmeed tussen twee mensen, een band die verder gaat dan bloedverwantschap of romantiek. Het is een connectie die gebaseerd is op vertrouwen, wederzijdse steun en platonische liefde. Het is een ontastbare en magische band tussen jou en een ander, waarbij je geslacht of seksualiteit er niet toe doen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

In een vriendschap ontstaat er een magische dynamiek waarin jij en je vriend(in) elkaar accepteren zoals je bent, met al je imperfecties en eigenaardigheden. Het is een plaats waar je jezelf kunt zijn zonder oordeel, waar je je gedachten en gevoelens kunt delen zonder je in te houden. Vriendschap is een veilige haven waarin je je kwetsbaarheid kunt tonen, omdat je weet dat je vriend(in) aan je zijde zal blijven staan, wat er ook gebeurt.

Een vriend of vriendin, degene met wie je de vriendschap hebt, is waardevol voor je geluk. Het is een metgezel die je door dik en dun bijstaat. We noemen ze ook wel ‘kameraad’, ‘bff’, ‘bestie’, ‘maat’, ‘amigo’, ‘mattie’ of gewoonweg ‘bro’.

Waar vriendschap over gaat

Laten we beginnen met het fundament van vriendschap: vertrouwen en loyaliteit. Dit zijn de twee belangrijkste pijlers van vriendschap en eigenlijk zijn vriendschappen daarop gebaseerd. Onderzoek heeft aangetoond dat vertrouwen de lijm is die vriendschappen bij elkaar houdt. Het is de basis waarop je kunt bouwen, zonder angst voor oordeel of verraad.

Vertrouwen is de draad die jullie harten met elkaar verbindt. Het betekent dat je gelooft in de oprechtheid van je vriend of vriendin, wetende dat ze je geheimen zullen bewaren, je zullen steunen en dat ze er voor je zullen zijn, zelfs in de donkerste en moeilijkste tijden. Maar vertrouwen alleen is niet genoeg.

Vriendschap vraagt ook om wederzijdse loyaliteit. Het betekent dat je er bent voor je vriend(in) en door dik en dun, dat je een rots in de branding bent wanneer je vriend(in) jou het meest nodig heeft. Het betekent dat je elkaars successen viert en de tranen droogt bij elkaars teleurstellingen. Het betekent ook dat je elkaars grootste supporter bent en de ander aanmoedigt om de beste versie van zichzelf te zijn. Dit is waarop vriendschap gebaseerd is:

 1. Vertrouwen
 2. Loyaliteit
 3. Oprechte communicatie
 4. Wederzijdse steun
 5. Empathie
 6. Respect
 7. Gedeelde interesses
 8. Vergeving
 9. Humor
 10. Acceptatie
 11. Openheid
 12. Integriteit
 13. Onvoorwaardelijkheid
 14. Eerlijkheid
 15. Betrouwbaarheid

Kenmerken van een goede vriendschap

Je stuurt spontaan een berichtje om te laten weten dat je aan je vriend(in) denkt, omdat jullie elkaar niet persoonlijk kunnen zien. Je creëert een jaarlijks traditie, zoals een tripje voor twee naar de Ardennen. Of jullie hebben samen de slappe lach over iets dat gebeurde op je eerste date en kunnen niet meer stoppen met lachen. Het zijn allemaal specifieke voorbeelden van een goede vriendschap, die vaak worden gekenmerkt door gedeelde interesses en activiteiten.

novamora
Casual chat tip: Novamora
 • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
 • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Denk aan die vriend(in) met wie je kunt lachen om dezelfde grappen. Of dat jullie samen dezelfde achtergrond hebben en dezelfde passies hebben. Of de avonturen die jullie hebben beleefd waar jullie jaren later nog lang over kunnen napraten. Het delen van ervaringen versterkt de band en creëert herinneringen die een leven lang meegaan.

Maar laten we niet vergeten dat communicatie en openheid ook van vitaal belang zijn. Het vermogen om je gedachten, gevoelens en zorgen te delen, maakt het mogelijk om je diep met je vriend(in) verbonden te voelen. Samen hebben jullie een safe haven gecreëerd waarin jij en de ander je gehoord en begrepen voelen.

Soorten vriendschappen

Vriendschappen komen in vele vormen en maten, en elk type heeft zijn eigen charme. Jeugdvriendschappen zijn bijvoorbeeld uniek omdat ze ons helpen groeien en vormgeven aan wie we worden. Ze herinneren ons aan onze roots en zijn daarmee een veilige basis te midden van alle veranderingen die het leven met zich meebrengt.

Vriendschappen op het werk hebben hun eigen dynamiek. Studies tonen aan dat een goede sociale band op de werkplek niet alleen je tevredenheid verhoogt, maar ook je productiviteit en betrokkenheid bij je werk verbetert. Het vinden van een balans tussen professionaliteit en vriendschappelijke relaties kan echter een uitdaging zijn, dus wees voorzichtig met je grenzen.

En laten we ook de online vriendschappen niet vergeten. In dit digitale tijdperk van TikTok en Instagram hebben sociale media en ander online platforms ons de mogelijkheid gegeven om vrienden te maken over de hele wereld. Hoewel sommige mensen sceptisch tegenover deze vorm van vriendschap staan, hebben onderzoeken aangetoond dat online vrienden een waardevolle bron van steun en begrip kunnen zijn.

Wat vriendschap voor je kan betekenen

Nu we ons hebben verdiept in de complexiteit van vriendschap, laten we eens kijken naar de impact ervan op hoe je je voelt. Onderzoek heeft aangetoond dat sterke vriendschappen je fysieke en mentale gezondheid ten goede komen. Ze verminderen stress, versterken je immuunsysteem en vergroten je gevoel van geluk en voldoening. Wie wil dat nu niet?

Afgezien van deze lichamelijke en psychische voordelen die meer met de lange termijn te maken hebben, kunnen je vrienden ook je grootste steun zijn in moeilijke tijden. Ze bieden een schouder om op te huilen, een luisterend oor en praktische hulp die iedereen goed kan gebruiken. Maar ook zijn vrienden een bron van vreugde en plezier. Want naast al die diepgaande inzichten en onderzoeken, is vriendschap ook gewoon ontzettend leuk.

Vriendschap is ook de vriend(in) waarmee je eindeloos kunt lachen. Het is ook degene met wie je gekke avonturen kunt beleven en die je geheimen bewaart als een persoonlijke kluis. Vriendschap betekent onvoorwaardelijk steun bij het najagen van je dromen. Het is degene die je successen viert alsof het hun eigen zijn en je aanmoedigt om door te gaan, zelfs als je aan jezelf twijfelt. Met vrienden kun je samen nieuwe herinneringen maken en de wereld verkennen.

En laten we vooral niet vergeten dat vriendschap ook diegene is waarmee je helemaal jezelf kunt zijn. Je hoeft geen masker op te zetten of je anders voor te doen. Ze inspireren je om nieuwe dingen uit te proberen, je passies na te jagen en je angsten te overwinnen. Met je vriend of vriendin aan je zijde voel je je gesterkt en durf je de wereld te veroveren. Kortom, vriendschap is meer dan alleen een woord – het is iets bijzonders.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie