Home Vriendschap ‘Mensen die in vriendschappen investeren genieten van een betere gezondheid’

‘Mensen die in vriendschappen investeren genieten van een betere gezondheid’

1 minuten leestijd
0
vriendin bff

Hoeveel waarde hecht jij aan vriendschappen? Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat waarde hechten aan vriendschap goed is voor de gezondheid en welzijn van mensen, ongeacht waar je woont op de wereld. En dat niet alleen: ze ontdekten ook dat vrienden het meest worden gewaardeerd in culturen waar ze het meest nodig zijn.

Vrienden zijn meer dan alleen vertrouwelingen, zeggen onderzoekers van de Michigan State University. Zij onderzochten de culturele en gezondheidsvoordelen van vriendschappen in een grootschalig onderzoek. Het onderzoek, gepubliceerd in Frontiers of Psychology, is zelfs de grootste in zijn soort en bevat de gegevens van 323.200 deelnemers uit 99 landen.

Vriendschap is goed voor de gezondheid en het welzijn

Wil je een gezonder leven? Volgens de onderzoekers zouden vriendschappen daarin een belangrijkere rol kunnen spelen. “Vriendschappen zijn onbenutte bron die mensen kunnen aanspreken om te genieten van een gelukkiger en gezonder leven. Ze kosten letterlijk niets en hebben voordelen voor de gezondheid en het welzijn”, zegt William Chopik van de MSU.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

“We ontdekten dat waarde hechten aan vriendschap goed was voor de gezondheid en het welzijn van mensen, ongeacht waar ze woonden. Vriendschappen als een belangrijk onderdeel van het leven beschouwen is in sommige culturen echter belangrijker dan in andere.”

Lichamelijk én psychisch

De onderzoekers ontdekten dat degenen die in vriendschappen investeren een betere lichamelijke en psychische gezondheid hebben, met name ouderen en mensen met een lagere opleiding. Deze voordelen zijn vooral duidelijk in culturen die meer individualistisch, ongelijk of beperkend zijn.

“Mensen die uit een omgeving met privileges komen, hebben de middelen die bijdragen aan hun gezondheid en geluk. Maar het lijkt erop, dat voor degenen die die middelen niet hebben, vriendschappen een bijzonder belangrijke factor in hun leven kan zijn”, zegt Chopik.

“In de wereld van vandaag heerst een algemeen gevoel dat we ons in een ‘vriendschapscrisis’ bevinden waarin mensen eenzaam zijn en wel vrienden willen, maar moeite hebben om ze te maken”, zegt Chopik. “We laten met dit onderzoek zien dat ze gunstig zijn voor bijna iedereen, overal ter wereld.”

Maar waarom is het dan zo moeilijk om vriendschappen te beginnen en te behouden? “Dat is waar we nu aan werken,” zegt Chopik. Met het Close Relationships Lab van MSU, waar Chopik aan het hoofd staat, willen onderzoekers erachter komen hoe mensen vriendschappen kunnen gebruiken om hun leven te verbeteren.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Vriendschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Lichaamsgeur onderscheidt vriend van vijand’

Soms ontmoet je iemand en voel je meteen dat je op één lijn zit. Het is misschien niet een…