Mensen koppelen: 10 manieren en stappen om je vrienden te koppelen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Iedereen wil liefde vinden. Van de single collega’s en vrienden tot familieleden en sportclubleden; overal zijn mensen op zoek naar hun partner. Helaas kan het nog aardig moeilijk zijn om die perfecte partner tegen het lijf te lopen. Terwijl er soms slechts één persoon voor nodig is: jij!

Er is bijna niets leuker dan twee mensen aan elkaar te koppelen, en vooral als die twee personen vrienden van jou zijn. Heb je twee vrienden die elkaar niet goed kennen, maar waarvan je vindt dat ze een perfect koppel zouden zijn? Koppel ze.

Je wilt ze graag bij elkaar brengen, maar hoe doe je dat? Hoe breng je deze vrienden succesvol samen? Welke stappen moet je doorlopen om ze bij elkaar te brengen? Waar moet je beginnen en waar moet je op letten?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat is ‘mensen koppelen’?

Mensen koppelen betekent dat je twee mensen samenbrengt waarvan je denkt dat zij een leuk stel zouden kunnen vormen. Twee mensen waarvan jij denkt dat ze goed bij elkaar zouden passen of een leuke date samen zouden kunnen beleven. Als je mensen gaat koppelen doe je dus eigenlijk alsof je Cupido bent. Het is de ouderwetse manier waarop veel mensen elkaar leerden kennen, in het pre-internet tijdperk.

Natuurlijk kennen we allemaal de old-school methode met een blind date als het voorbeeld. Stel, je hebt twee vrienden waarvan je vindt dat ze goed bij elkaar passen. Zonder dat ze elkaar kennen, plan jij een etentje voor hen waar ze elkaar beter kunnen leren kennen. Achteraf hoor je dat ze elkaar inderdaad best leuk vinden én dat ze nog een vervolgdate gaan hebben. Aan wie ze dat geluk te danken hebben? Juist…

10 manieren en stappen om te koppelen

Zomaar twee mensen bij elkaar zetten, zonder enige voorinformatie, dat werkt niet. Jij bent degene die bepaalt welke twee mensen tegenover elkaar komen te zitten, wat ze gaan doen en wat ze over elkaar weten. Hoe koppel je de twee mensen? Dit zijn 10 manieren en stappen die je daarbij helpen.

1. Vertel subtiel dingen over de ander

Als deze twee vrienden elkaar nog niet ontmoet hebben, is het slim om subtiel al wat informatie over de ander te vertellen. Laat toevallig zijn of haar naam vallen. Vertel over je vriend(in) die net zo creatief is of die “toevallig” van dezelfde film houdt. Laat nog niet weten wat je verdere gedachten zijn over de twee samen, maar laat gewoon wat namen rondslingeren. Overdrijf het niet en houd het bij de kleine details.

2. Vraag of ze allebei vrijgezel zijn

Bij de meeste vrienden weet je het antwoord al, maar als je het niet weet: vraag beide personen onopvallend of ze vrijgezel zijn. Praat over de vele voordelen van een relatie. Overtuig ze om op zoek te gaan naar een leuke partner. Door hierover te praten zullen beiden vrienden gaan nadenken om weer te gaan daten. Door dit gesprek gaande te houden in latere contacten, bouw je een basis op voor het koppelen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Stel je vrienden aan elkaar voor

De volgende stap is natuurlijk om je vrienden aan elkaar voor te stellen. Maar doe dit niet meteen in een romantische date die je voor hen hebt geregeld. Stel ze eerst aan elkaar voor tijdens een vrijblijvende activiteit. Ga bijvoorbeeld samen shoppen, naar de bioscoop of naar een concert. Doe samen een leuke activiteit zonder dat zij weten dat je hun probeert te koppelen. Op deze manier kunnen ze allebei helemaal zichzelf zijn. Zonder de zenuwen en ongemakkelijkheid die je bij een eerste date kunt voelen.

4. Ga even een momentje weg om ze alleen te laten

Als je samen op een activiteit bent, ga dan even een momentje weg. Zo laat je de twee een tijdje alleen zodat ze een gesprek met z’n tweeën kunnen hebben. Zo kunnen ze elkaar al wat beter leren kennen. Laat ze nooit te lang alleen, daardoor lijkt het al snel verdacht en wordt het ongemakkelijk.

5. Vertel positieve dingen over de ander

Nu ze elkaar ontmoet hebben, kun je de volgende stappen gaan ondernemen. Vertel onopvallend positieve dingen over je vriend(in) tegen de ander. Laat bijvoorbeeld weten dat hij of zij zo’n familiemens is en een geweldige band heeft met familie. Of vertel over de mijlpalen die de ander al heeft behaald. Let op hoe ze reageren op deze positieve verhalen. Deze reacties geven je veel informatie of ze elkaar leuk vinden.

6. Bespreek de gemeenschappelijke interesses

Stel dat je vriend(in) bijzonder veel van een bepaalde artiest houdt, laat deze dan weten dat jouw andere vriend(in) daar ook een grote fan van is. Als je vriend(in) erg van sporten houdt, laat dan weten dat de ander ook een enorme sporter is. Door gemeenschappelijke interesses van beide vrienden te delen, zullen ze automatisch meer geïnteresseerd in elkaar raken. Let hier wederom op dat je het er niet te dik op legt en probeer het altijd onopvallend in een gesprek te melden.

7. Stel vragen over de ander

Voordat je ze op een echte date stuurt, en het echte koppelen kan gaan beginnen, moet je al een idee hebben van wat ze van elkaar denken. Is er enige interesse of aantrekkingskracht tot de ander of is er zich al een kleine crush aan het ontwikkelen? Stel geen open vragen die te overduidelijk zijn. Vraag bijvoorbeeld: “Hij is erg knap, vind je niet?” of “Zij is best intelligent, vind je niet?”

8. Beslis of je ze op een date wil sturen

De antwoorden op de vragen zouden je een indicatie moeten geven of er een kans in zit voor een traditionele koppeling. Is er interesse of aantrekkingskracht tussen de twee? Je hebt gezien hoe ze met elkaar omgingen en je weet ongeveer wat ze van elkaar vinden. Vind je dat hun karakters en interesses bij elkaar kunnen passen? Maak een goed doordachte beslissing voordat je een date voor hen regelt.

9. Koppel niet te snel en niet te langzaam

Het is belangrijk om niet te snel te gaan met het koppelproces. Het wordt anders al snel een ongemakkelijke situatie. Het is belangrijk om eerst de tijd te nemen om af te tasten of ze bij elkaar passen en wat ze van elkaar vinden. Daarnaast is het ook belangrijk dat je niet te langzaam gaat. Als ze bijvoorbeeld al als vrienden met elkaar omgaan, kan het zijn dat ze al bij elkaar in de friendzone zitten.

10. Het plannen van de date

Als je deze stappen hebt doorlopen is het tijd om te beslissen of je beide vrienden op een date wil sturen. Er zijn 3 opties om de uiteindelijke date te plannen.

Plan zelf een date

Ben je er zeker van dat je beide vrienden op een date wil sturen? Volg deze stappen om ze te koppelen.

  • Vertel ze eerst over jouw koppelplannen.
  • Vertel ze vervolgens waarom je denkt dat ze samen een leuk koppel zouden vormen.
  • Vertel ze dat ze hoe dan ook vrienden kunnen blijven, ook al blijkt dat ze na de date toch niet bij elkaar passen als een koppel.

Misschien zijn ze in het begin terughoudend over het idee van een date. Stel ze gerust en vertel dat jij alles zal regelen. Je kan bijvoorbeeld een romantisch etentje voor ze regelen of een ander date idee verzinnen.

Koppel ze stiekem

Weet je vrij zeker dat een van de twee niet zou open staan voor een geplande date? Omdat hij of zij het ongemakkelijk vindt of verlegen is? Niet getreurd. Je kan met z’n drieën afspreken en op het laatste moment afzeggen. Zeg bijvoorbeeld dat je ziek bent geworden of dat je een andere afspraak was vergeten. Zo zijn ze toch met z’n tweeën alleen, op een gewiekste manier. De druk of ongemakkelijkheid van een eerste date is er dan wel een beetje, maar ze kunnen er dan wel achter komen of ze elkaar leuk vinden. Vergeet ze de volgende dag niet bellen om te vragen hoe het uiteindelijk was.

Laat de een de ander uitvragen

In deze optie laat je het zelf aan hen over. Vraag ze hun mening over de ander en of ze elkaar leuk vinden. Als dit zo is, kun je hem of haar aanmoedigen om de ander uit te vragen. Aangezien jij hen al informatie kan geven of de ander hem of haar ook leuk vindt, zal het veel minder eng zijn om diegene uit te vragen.

Als de date succesvol is geëindigd, kun je hen een complimentje geven als je ze weer ziet. Vertel ze dat ze er goed uit zien samen of een leuk koppel zouden zijn. Ze zullen veel waarde hechten aan zo’n compliment van een wederzijdse vriend. Dit kan hen het zelfvertrouwen geven wat ze nodig hebben bij de verdere ontwikkeling van de relatie.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie