‘4 op de 10 singles vindt Valentijnsdag het perfecte moment om nieuwe relatie te beginnen’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
4 minuten leestijd

Volgende week zondag is het weer zover: Valentijnsdag. Het jaarlijkse festival – want zo kunnen we het wel noemen – is het perfecte moment om liefde, vriendschap en bewondering te vieren. Elk jaar vieren mensen wereldwijd deze dag op 14 februari door berichten van liefde en affectie te versturen naar hun partners en geheime liefdes. En het is niet alleen voor bestaande connecties: 40% van de singles gelooft dat Valentijnsdag het perfecte moment is om een nieuwe relatie te beginnen. Dit is één van de onthullingen door dating app Plenty of Fish dat een enquête uitvoerde onder 2.000 singles.

Optimisme heerst

Nieuwe inzichten van de dating app laten zien dat singles dit jaar best wel optimistisch zijn over daten. Hoewel het sociale leven van alleenstaanden op dit moment niet bepaald rooskleurig is, lijken ze vertrouwen te hebben in de nabije toekomst. Meer dan de helft van de ondervraagde singles, 57% om precies te zijn, gelooft dat ze the one zullen vinden, en meer dan 40% denkt dat Valentijnsdag het ideale moment is om een nieuwe relatie te beginnen.

Inhoud van deze pagina

Vorig jaar deed de app ook al onderzoek naar de Valentijnsdag-perikelen van singles. Toen bleek dat singles dat 43% van de singles van alle feestdagen (inclusief Kerst) de meeste druk ervaren op Valentijnsdag. En 1 op de 5 wilde toen zelfs dat de dag van de liefde afgeschaft zou worden. Maar tijden veranderen, zo laat het recente onderzoek zien.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Minder druk

Vrijgezellen halen dit jaar opgelucht adem op Valentijnsdag: 70% van hen voelt minder druk om grote plannen voor Valentijnsdag te hebben. Nu de maatregelen nog steeds van kracht zijn, gaan zij voor rustige activiteiten. Bijna 50% van de millennials is van plan om de liefdesdag thuis te vieren met hun ‘quaran-team’, met huisgenoten, familie en vrienden. Voor andere singles is een virtuele date een van de topactiviteiten op Valentijnsdag of afspreken in veilige omgeving zoals buiten (meer dan 50%).

Een jaar lang daten op afstand heeft ertoe geleid dat singles hun datingperspectieven en prioriteiten hebben aangepast. Singles van nu hebben een andere mindset, waaronder:

Kleine gebaren, grote impact

Dingen die eerder als vanzelfsprekend werden beschouwd, zijn nu veel belangrijker. 58% zegt dat romantische gebaren nu belangrijker voor hen zijn dan pre-pandemie. Meer dan een derde zegt dat ze er het meest naar uitkijken om weer elkaars hand vast te houden, de eerste kusjes en een flirterige glimlach aan de andere kant van de kamer (zonder masker) als de pandemie eenmaal voorbij is.

Exen maken een kans

Met veel tijd om na te denken over het afgelopen jaar, voelt bijna twee derde van de singles zich meer ruimdenkend over hun datingleven. Ze zijn zelfs bereid om met iemand te daten die ze eerder over het hoofd hebben gezien en 55% zou overwegen om te herenigen met een ex zodra het leven weer normaal wordt.

De terugkeer van menselijkheid

Volgens het onderzoek zijn singles zo optimistisch dat er een einde zal komen aan frustrerende datingspatronen, waaronder ghosting. 39% van de singles denkt dat mensen na de pandemie minder snel zullen ghosten.

Vaccin als dealbreaker

Met de introductie van de coronavaccins kijken we allemaal uit naar een hernieuwde vrijheid. Singles willen niets liever dan weer normaal kunnen daten. Sterker nog: meer dan de helft van de singles wijst een potentiële partner af als deze geen intenties heeft om zich te laten vaccineren.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
1 reactie