Hoeveel uitgeven met Valentijnsdag? Dit zegt recent onderzoek

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
3 minuten leestijd

Met Valentijnsdag voor de deur vraag je je waarschijnlijk af wat je nu moet kopen voor deze ene speciale dag van het jaar. Ga je voor een uniek cadeau of een romantisch uitje? Welke keuze je ook maakt; hoeveel moet je nu uitgeven om je liefde aan de partner te tonen? De dag van de liefde is een commercieel succes voor winkeliers omdat we elk jaar meer uitgeven maar hoeveel is dat nu in werkelijkheid? Volgens onderzoeksbureau Motivaction geven we per persoon gemiddeld 55 euro uit aan de dag van de liefde.

Meer dan vorige jaren

Hoeveel we uitgeven voor Valentijnsdag neemt steeds verder toe. Waar we in 2013 gemiddeld nog 46 euro uitgaven aan de liefdesdag is het vier jaar later al gestegen naar 55 euro. Dat is een stijging van 20 procent in slechts vier jaar tijd. Het onderzoeksbureau baseert zich op onderzoek onder 1500 Nederlanders, als onderdeel van de Feestdagenmonitor.

1 op de 3 Nederlanders

Valentijnsdag wordt door één op de drie Nederlanders gevierd. Niet iedereen is de porren om deel te nemen aan deze speciale dag voor geliefden. Opvallend is dat de millennials, met een leeftijd van 18 t/m 28 jaar meer waarde hechten aan Valentijnsdag. In deze groep viert gemiddeld 40 procent de dag van de liefde. Bovendien geeft een derde van deze leeftijdsgroep meer uit dan het jaar ervoor.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Cadeau of uit eten?

Precies de helft van de ondervraagden viert Valentijn door een cadeau te kopen. Het geschenk heeft nog altijd de voorkeur boven een etentje met de partner. Toch is het een trend om Valentijn buiten de deur te vieren met de partner. Bijna een derde van de groep millenials vierde Valentijnsdag vorig jaar in een restaurant. Vier jaar geleden lag dit percentage nog maar op 22 procent. Andere uitjes die genoemd worden in het onderzoek zijn een hotel, theater of de dierentuin. Thuis blijven heeft voor de algehele groep Nederlanders de voorkeur. Maar liefst 68 procent van de ondervraagden blijft thuis met Valentijnsdag. Mocht je Valentijnsdag willen vieren met je partner maar weet je niet wat je moet doen; in dit artikel vind je de beste Valentijnsideeën.

Valentijnsdag 2018

Heb je nog niemand om Valentijn mee te vieren. Verschillende datingsites hebben voor de maand januari en de periode voorafgaand aan Valentijn aantrekkelijk aanbiedingen beschikbaar gesteld. Zo kun je zonder kosten te maken VIP-toegang krijgen tot Novamora en Seniorengeluk maar ook kun je drie dagen volledig gratis daten op bekende datingsites zoals Lexa en Pepper. Deze 2018 Valentijnsdag acties zijn slechts deze maand geldig waardoor je er beter zo snel mogelijk gebruik van kunt maken.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie