Home Dating De friendzone: wat is het en hoe blijf je uit deze zone?

De friendzone: wat is het en hoe blijf je uit deze zone?

9 minuten leestijd
0
man vrouw praten

Vastzitten in een vriendschap terwijl je op romantisch of seksueel gebied meer verlangt van je “vriend” is een lastige situatie. In de friendzone zitten is één van de slechtste plekken om te verblijven in een relatie; je voelt je onbegrepen, kunt je gevoelens niet uiten en bent bang de vriendschap te verliezen. Het enige voordeel is dat je altijd dicht bij je geliefde in de buurt bent maar dat maakt het ook alleen maar moeilijker om met je gevoelens om te gaan.

Hoe motiveer je een vriend om meer te worden dan alleen vrienden? Wat moet je in doen in deze situatie en hoe ontsnap je de vriendenzone?

Wat is de “friendzone”?

Weet je nog niet wat de term “friendzone” precies betekent? Met de friendzone wordt een situatie bedoeld waarin een persoon in een vriendschap intense gevoelens ontwikkelt en “meer dan vrienden” wil worden met de andere persoon. Het is een denkbeeldige ruimte waarin je verblijft als je in de friendzone zit.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

In de meeste gevallen is de ene persoon in de vriendschap zich niet bewust van de wensen en verwachtingen van de andere persoon. Hij of zij ziet je alleen als een vriend, niets meer. Voor de één gaat het enkel om de vriendschap, de ander zit vast in de friendzone. Het verblijf in de ongewenste vriendschapszone heeft het gevolg dat je niet in staat bent om van vriend naar partner te gaan.

Voorbeeld: zo zit je in de friendzone (als man)

Je hebt een leuke vrouw leren kennen tijdens het sporten. Het lukt je om haar nummer te regelen en je doet alles voor haar dat een goede man hoort te doen. Je durft het nog niet te zeggen dat je verliefd op haar bent maar wel spreekt je geregeld af voor een drankje en pikt pakketjes voor haar op bij de PostNL als ze geen tijd heeft. Je bent er als ze iemand nodig heeft om problemen mee te bespreken, je troost haar als ze dat nodig heeft en leent je schouder om op te huilen.

Het probleem is.. je bent haar vriend niet.

In de tijd dat je haar kent belandt ze in bed met de ene na de andere kerel en iedere keer hoop je dat het op niets uitloopt, zodat ze inziet hoe goed je voor haar bent. Dit is de friendzone; de vreselijke plek waar je niet terecht wilt komen.

Waar komt het vandaan?

Hoewel de situatie van een vriend die meer wil dan vrienden zijn al vele eeuwen bestaat heeft het pas sinds het midden van de jaren 90 een naam gekregen. De term friendzone werd geïntroduceerd en wereldwijd bekendgemaakt door de Amerikaanse hitserie Friends. In één van de afleveringen met de titel “The One with the Blackout” werd Ross Geller, één van de spelers, door een andere speler beschreven als de burgemeester van de friendzone1. In Nederland is de term pas in 2009 populair geworden om de gehekelde situatie te omschrijven2.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

friendzone film

Hoe kom je in de vriendschapszone?

Terwijl niemand in deze lastige situatie wil komen krijgen sommige mensen het voor elkaar om keer op keer in de friendzone te belanden. Het ligt niet aan je vrienden maar aan jou. Als je in de friendzone beland bent dan ligt het aan jezelf, aan niemand anders. Het heeft niet met je uiterlijk te maken maar met je gedrag. Wie zich als een vriend gedraagt en niet als een partner belandt in de friendzone. Mensen raken om verschillende redenen vast in de vriendenzone.

  • Soms maken ze zichzelf niet aantrekkelijk genoeg voor anderen, door alleen vriendelijk en behulpzaam te zijn en niet te teasen of te plagen.
  • Anderen kiezen de verkeerde persoon, die seksueel of romantisch niet bij hun past.
  • Weer anderen zijn niet dapper genoeg om de gevoelens te uiten en laten het na om aan te geven wat de behoeften zijn.
  • Sommigen doen wel genoeg maar juist teveel, waardoor ze de ander geen ruimte geven om verliefd te worden.

In de meeste gevallen is de friendzone een situatie waarin de ene persoon niet duidelijk genoeg gemaakt heeft dat er interesse is in meer dan alleen een vriendschap. Bijvoorbeeld, om te voorkomen dat je afgewezen wordt gebruik je een tactiek gebaseerd op vriendelijkheid, niet op aantrekkingskracht. Je flirt niet, plaagt niet en raakt hem of haar niet aan. Het gevolg is een oneerlijke verdeling; jij wilt meer, de ander vind het zo goed. Je durft geen nee te krijgen en blijft hopen op een onwaarschijnlijke ja.

Hoe kom of blijf je uit de friendzone?

Als wat je doet niet werkt, probeer dan niet meer te doen maar probeer iets anders. Eenmaal in de friendzone is het moeilijk of zelfs onmogelijk om van vriend naar (bed)partner te gaan. Doe iets wat je nog nooit eerder gedaan hebt, gedraag je anders zodat de situatie verandert en de manier waarop je vriend je ziet.

Om uit de friendzone te komen onderbreek je de gebruikelijke patroon van het vriendschappelijke gedrag, om eruit te blijven voorkom je dat je dit gedrag vertoont. Dit zijn de tips en tricks om uit de friendzone te komen en te blijven:

1. Accepteer het

De eerste stap om uit de friendzone te komen is het te accepteren. Je zit niet in de wachtkamer te wachten tot hij of zij klaar voor je is. Het leven is daar te kort voor. Accepteer dat je slechts een vriend bent en doe er iets aan. Er is geen beter moment dan nu.

2. Laat hem of haar werken voor je aandacht

Degenen die in de friendzone belanden zijn vaak makkelijk bereikbaar. Er is geen uitdaging om je aandacht te krijgen. Als je op elk moment van de dag voor hem of haar klaar staat dan doe je het verkeerd. Dit kan als je een relatie hebt maar niet als je in de friendzone zit of eruit wilt blijven. Als je de persoon alle aandacht geeft zonder er moeite voor te doen dan ben je niet uitdagend genoeg.

3. Vertel niet alles en blijf mysterieus

Je verpest het voor jezelf als je meteen alles over je leven vertelt. Het haalt het interessante van jezelf weg, het mysterieuze gedeelte waar de ander meer over wil weten. Als je iemand voor het eerst ontmoet dan ben je benieuwd naar alles over die persoon. Vertel meteen alles over jezelf en je neemt de spanning en interesse weg voor de ander om je te ontdekken. Het gebrek aan informatie over jezelf maakt je interessant en creëert een deel van de aantrekkingskracht.

4. Stop met zelfmedelijden

Je kunt niet uit de friendzone komen door medelijden met jezelf te hebben. Of nog erger, je vriend medelijden met jou laat hebben. Wees niet boos op jezelf of neerslachtig omdat je niet goed genoeg bent; dit is juist het gedrag dat ervoor zorgt dat je in de friendzone belandt. Geef jezelf een kans om het recht te zetten en maak het jezelf niet te moeilijk.

5. Plaats hem of haar niet op een voetstuk

Eén van de voornaamste redenen waarom iemand in de friendzone terechtkomt is de oneerlijke verdeling. Niet alleen wil je meer dan de ander maar je geeft ook meer dan de ander. Wat vaak gebeurt bij mannen is dat ze een vrouw op een voetstuk plaatsen wat deze mannen alleen maar verder de friendzone indrukt. Het is niet nodig om altijd lief te zijn of haar te bombarderen met complimenten; het zorgt er alleen maar voor dat de verdeling nog oneerlijker wordt.

6. Bel en app minder

Om uit de vriendenzone te komen moet je iets anders doen dan wat je normaal doet. Het gebruikelijke patroon van bellen en appen dient onderbroken te worden. Wanneer je dit patroon doorbreekt dan verandert de aandacht die je krijgt. Door niets van je te laten horen krijg je zelfs nog meer aandacht dan wanneer je iedere dag appt en belt.

7. Neem afstand

Wanneer je een tijdje afstand neemt, even niets van je laat horen en het contact verminderd dan geef je de ander de kans om je te missen. Zoals altijd geldt dat je vaak pas iets waardeert als het er niet meer is. Als je in de friendzone zit dan is deze leegte er nooit; je bent er altijd als vriend. Door afstand te nemen verbreek je het patroon van je friendzone en draai je de rollen om.

Afwezigheid is voor de liefde wat wind is voor vuur: het blust het kleine maar het ontsteekt het grote. – Spinoza

8. Toon minder interesse

In een normale situatie waarin de aantrekkingskracht aanwezig is en het doel een relatie dan stel je vragen om te laten zien dat je interesse hebt. Om uit de friendzone te komen doe je het tegenovergestelde door juist minder interesse te tonen. Als je continu interesse toont in deze situatie dan weet de ander dat hij of zij je nog altijd kan hebben, wanneer deze dat wil en als back-up. Minder belangstelling tonen maakt je uitdagender, mysterieuzer en moeilijker om te krijgen.

9. Wordt geen vrienden

Als je denkt dat je dichter bij hem of haar komt door “eerst” vrienden te worden dan heb je het mis. Het is een fout dat je in de realiteit dichter bij de friendzone brengt. Vrienden delen problemen met elkaar waar je niets van wilt weten als je interesse in hem of haar hebt. Geef geen relatieadvies als “vriend” zijnde maar bespreek ook geen andere problemen. Dit weerhoudt je er alleen maar van om je ware intenties te tonen.

10. Durf nee te zeggen

Als vriend ben je geneigd om conflicten te voorkomen en met de flow van de vriendschappelijke relatie mee te gaan. Dit patroon van vriendelijke gesprekken waarin je geen eigen mening durft te tonen maken een mak lammetje van je. Stel je eigen grenzen en zeg nee als je iets niet wilt doen. De mensen die altijd ja zeggen belanden in de friendzone. Door nee te zeggen laat je zien dat je weet wat je wilt en dat je niets minder dan dat eist.

11. Stop met toestemming vragen

Degenen die in de friendzone verblijven doen er vaak alles aan om de ander niet teleur te stellen of af te stoten. Ze vragen toestemming voordat ze iets doen omdat ze bang zijn dat het afgekeurd wordt. Als je uit de vriendenzone wilt komen stop dan met het vragen van toestemming; je bent baas over je eigen acties.

12. Toon je gevoelens niet

Je gaat van relatiemateriaal naar friendzonemateriaal als je te snel je gevoelens toont. Tenminste, wanneer de ander er nog niet klaar voor is. Vooral als dit gepaard gaat met emoties dan is dit een reden om naar de vriendschappelijke zone te verplaatsen. Vertel hem of haar niet dat je verliefd bent als je weet dat de ander dit (nog) niet voor je voelt.

13. Neem de leiding

Wees niet bang om de beslissingen te nemen, ook al is dit niet altijd naar wens van de ander. Dit hoort nu eenmaal bij een gelijke relatie. Vooral voor mannen is het belangrijk om de leiding te nemen om niet in de friendzone te belanden. Als de vrouw alle beslissingen moet nemen en je haar continu naar de pijpen danst dan word je als zwak gezien met als gevolg dat je sneller in de friendzone geplaatst wordt.

14. Stop met obsessief gedrag

Als je vriend meteen in de gedachten springt op het moment dat je wakker wordt dan is het tijd om te veranderen. Doe dit op dezelfde manier als hoe je dit zou doen bij een ex-partner. Verwijder de foto’s van je telefoon, verberg de updates op social media en doe er alles aan om hem of haar uit je hoofd te krijgen. Het obsessieve gedrag gaat je niet helpen om uit de friendzone te komen; je raakt er zelfs dieper in.

The way to love anything is to realize that it might be lost. – GK Chesterton

15. Date met anderen

Date met anderen om te laten zien dat je aantrekkelijk en gewild bent. Competitie gecombineerd met een beetje jaloezie zijn een goede manier om je vriend anders naar je te laten kijken3. Praat dan over de dates met de vriend die je wil. Mensen waarderen iets pas als ze op het punt staan het te verliezen. Met de dating apps ben je in ieder geval al binnen enkele minuten met iemand anders dan je vriend in gesprek. Dit zijn op dit moment de top drie dating apps:

Als je “druk” bent met andere mensen kun je je vriend overhalen om meer tijd en aandacht aan je besteden. Als de “jaloezie” niet aanwezig is en je geen enkele vorm van emotie of competitie ziet dan kun je er vanuit gaan dat het misschien nooit “meer dan vrienden” wordt. Gelukkig ben je tegen die tijd dan al in contact met andere singles die wel je aandacht willen en verdienen.

Zit je in de friendzone of wil je er koste wat kost uit blijven? Dan weet je nu hoe je je moet gedragen om niet in deze treurige situatie terecht te komen. In de friendzone geplaatst worden is de consequentie van de eigen gedrag. Gelukkig weet je nu waar het door komt en wat je eraan kunt doen om de vriendschapszone te vermijden.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Hoe je de vonk laat overslaan tijdens je dates

Een klein beetje passie van beide kanten kan het verschil maken tussen een leuke en een le…