Wat is de friendzone? Hoe je in en uit de vriendschapszone komt

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
17 minuten leestijd

Met een verwarde blik kijk je naar je telefoon terwijl je door de berichten scrolt die je met haar hebt uitgewisseld. Maandenlang heb je haar bijgestaan en ben je altijd beschikbaar geweest als ze jou nodig had. Je nodigde haar uit voor etentjes, bracht haar cadeautjes en luisterde naar al haar problemen. Ondanks dat je niet vertelde wat je voor haar voelde, hoopte je dat ze uiteindelijk zou zien hoeveel je om haar geeft. Je bent… verliefd.

Het probleem is dat alles veranderde toen jij je gevoelens uitte. Je vertelde haar dat je meer voor haar voelt dan alleen vriendschap en je ging ervan uit dat die gevoelens wederzijds zijn. Anders zou ze ook niet zoveel tijd met je willen doorbrengen, niet? Maar tot je teleurstelling vertelde ze jou dat ze alleen vrienden wil zijn. Je begrijpt het niet. Hoe kan het dat ze jou – na alle tijd die je erin hebt gestoken – alleen als een vriend ziet?

Wat is de friendzone?

Als je een vriendschappelijke relatie hebt met iemand die jij liever als je liefdespartner ziet, dan kun je je gevoelens uiten en hopen dat de romantische gevoelens wederzijds zijn. Wanneer dat niet zo is, en de ander ziet jou meer als een vriend, word je in de friendzone geplaatst. De friendzone is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar een situatie waarin je romantische gevoelens hebt iemand die deze gevoelens niet deelt, maar jou wel beschouwt als een goede vriend.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hoewel de term best vriendelijk klinkt, kan het een bron van frustratie en teleurstelling zijn voor degene die de gevoelens heeft. Dat kan leiden tot het gevoel dat je vastzit in een ‘vriendschappelijke’ relatie, terwijl je zou willen dat het een seksuele en romantische relatie was. Je wilt meer dan vrienden zijn, de ander niet. In die zin is de friendzone dus een denkbeeldige ruimte waarin je verblijft als de gevoelens voor een vriend niet wederzijds zijn.

Damn! Ze heeft me gefriendzoned

Waar komt de term vandaan?

Hoewel de situatie van een vriend die meer wil zijn dan vrienden al vele eeuwen bestaat, heeft het pas sinds het midden van de jaren 90 een naam gekregen. De term friendzone werd geïntroduceerd en wereldwijd bekendgemaakt door de Amerikaanse hitserie Friends. In één van de afleveringen met de titel ‘The One with the Blackout’ werd Ross Geller, één van de personages, door een ander personage beschreven als de burgemeester van de friendzone. In Nederland is de term pas in 2004 populair geworden om de gehekelde situatie te omschrijven. Het laatste decennium is friendzone een gebruikelijke term geworden.

Hoe kom je in de friendzone?

Als je in de friendzone wordt geplaatst, kun je je afvragen hoe dat is gebeurd. Heb je iets verkeerd gedaan? Ben je niet aantrekkelijk genoeg? Je vraagt je af hoe het zover heeft kunnen komen. Was het omdat je te lang hebt gewacht om je gevoelens te uiten? Of heb je niet genoeg signalen gegeven dat je meer wilde zijn dan alleen vrienden?

Er zijn verschillende redenen waarom je in de friendzone terecht kunt komen. Een van de voornaamste redenen is dat je te passies of terughoudend bent in het uiten van je gevoelens. Je toont geen passie of seksuele energie, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je wordt afgewezen. Een andere reden kan zijn dat de ander alleen geïnteresseerd is in vriendschap en niet in een liefdesrelatie, bijvoorbeeld door alle extra verplichtingen en regeltjes. En ook kan het zijn dat je in de friendzone wordt geplaatst omdat de ander de ‘vriendschap’ niet wil riskeren.

Terwijl niemand in deze lastige situatie wil komen, krijgen sommige mannen het voor elkaar om keer op keer in de vriendensituatie te belanden. Dat ligt niet aan hun vrienden, maar aan henzelf. Het heeft ook zelden iets met hun uiterlijk te maken, maar vooral met hun gedrag. Ze gedragen zich meer als een vriend en minder als een partner.

  • Ze maken zichzelf niet aantrekkelijk genoeg voor anderen, zijn alleen vriendelijk en behulpzaam, teasen en plagen niet.
  • Ze kiezen de verkeerde persoon, die seksueel of romantisch niet bij hen past.
  • Ze zijn niet dapper genoeg om hun gevoelens te uiten en laten het na hun behoeften aan te geven.
  • Ze doen te veel, waardoor ze de ander geen ruimte geven om gevoelens te ontwikkelen.

Voorbeeld: zo zit je in de friendzone (als man)

Je hebt haar leren kennen tijdens het sporten. Het lukte je om haar nummer te regelen en sindsdien doe je alles om haar voor je te winnen. Je laat haar hondje uit als ze een weekendje weg is met vriendinnen en gedurende de week pik je haar pakketjes op bij het PostNL-punt. Omdat je wilt laten zien hoe goed je voor haar zou zijn als partner, ben je er voor haar.

Je bent er als ze iemand nodig heeft, je geeft emotionele steun en leent je sterke schouder om op te huilen. Het probleem? Dat je haar partner niet bent. Je bent haar vriend. En zo word je ook behandeld. Dit is de friendzone – de vreselijke plek waarin je niet terecht wilt komen.

In de tijd dat je haar kent, belandt ze namelijk met de ene na de andere kerel in bed. Dat weet je, omdat ze het iedere keer met jou deelt. Het doet pijn. Ze vraagt je waarom mannen bepaalde dingen doen en hoe het mannenbrein werkt. Jij geeft haar de antwoorden die ze nodig heeft, verwijzend naar hoe een echte man zoals jij dat zou doen. En iedere keer hoop je dat het op niets uitloopt, zodat ze inziet hoe goed je voor haar bent. Je bent een goede vriend, maar meer ook niet.

Hoe blijf je uit de friendzone?

Als wat je doet niet werkt, probeer dan niet méér te doen. Probeer iets anders. Eenmaal in de friendzone is het moeilijk – of zelfs onmogelijk – om van vriend naar partner te gaan. Er is dan ook geen gegarandeerde manier om uit de friendzone te komen en dat heeft er vooral mee te maken dat je de gevoelens van een ander niet kunt controleren.

Er zijn echter wel een aantal dingen die je kunt proberen om de situatie te veranderen. Deze maatregelen en tips hebben vooral te maken met de manier waarop je vriend jou ziet. Want als je uit de friendzone wilt komen, moet je het gebruikelijke patroon van het vriendschappelijke gedrag verbreken. Dit zijn een aantal tips om uit de friendzone te komen en blijven.

1. Accepteer het

De eerste stap om uit de friendzone te komen is acceptatie. Je zit niet in de wachtkamer te wachten tot de ander klaar voor je is. Het leven is daar te kort voor. Accepteer dat je slechts een vriend bent en doe er iets aan. Er is geen beter moment dan nu.

2. Laat de ander werken voor je aandacht

Degenen die in de friendzone belanden zijn vaak makkelijk bereikbaar. Er is geen uitdaging om je aandacht te krijgen. Je bent er. Altijd. Als je op elk moment van de dag klaarstaat, dan doe je het dus verkeerd. Laat de ander er moeite voor doen om je aandacht te krijgen, anders is het niet uitdagend genoeg.

3. Vertel niet alles

Als je iemand voor het eerst ontmoet, ben je benieuwd naar alles over die persoon. Je vraagt veel en deelt veel. Maar het delen van informatie over jezelf kan je tegenwerken. Vertel meteen alles over jezelf en je neemt de spanning en interesse weg voor de ander om je te ontdekken. Het haalt het interessante van jezelf weg, het mysterieuze gedeelte waarover de ander meer wil weten. Blijf daarom wat mysterieus. Het gebrek aan informatie over jezelf maakt je interessant en dat creëert een deel van de aantrekkingskracht.

4. Stop met zelfmedelijden

Medelijden hebben met jezelf helpt je niet om uit de friendzone te komen. Of nog erger, dat je het toelaat dat je vriend medelijden met jou heeft. Wees niet boos op jezelf of neerslachtig omdat je niet goed genoeg bent. Dit is juist het gedrag waardoor je in eerste instantie in de friendzone bent beland. Geef jezelf een kans om het recht te zetten.

5. Plaats de ander niet op een voetstuk

Een van de voornaamste redenen waarom iemand in de friendzone terechtkomt is de oneerlijke verdeling. Niet alleen wil je meer dan de ander, maar je geeft ook meer dan de ander. Wat vaak bij mannen gebeurt is dat ze een vrouw op een voetstuk plaatsen. Dat drukt ze echter alleen maar verder de friendzone in

6. Bel en app minder

Om uit de vriendenzone te komen moet je je anders gedragen dan hoe je normaal doet. Het gebruikelijke patroon van bellen en appen? Onderbreek het maar voor een tijdje. Wanneer je dit patroon doorbreekt, verandert de aandacht die je krijgt. Door niets van je te laten horen krijg je waarschijnlijk meer aandacht dan wanneer je iedere dag appt en belt.

7. Neem afstand

Wanneer je een tijdje afstand neemt, even niets van je laat horen en het contact vermindert, geef je de ander de kans om jou te missen. We waarderen dingen vaak pas als het er niet meer is. Als je in de friendzone zit, is deze leegte er nooit; je bent er altijd als vriend. Door afstand te nemen verbreek je de friendzone.

Afwezigheid is voor liefde wat wind is voor vuur: het blust het kleine, maar ontsteekt het grote. – Spinoza

8. Toon minder interesse

Je stelt vragen en toont interesse in het leven van de ander. Dat is nu eenmaal wat een vriend doet. Om uit de friendzone te komen doe je precies het tegenovergestelde – je toont juist minder interesse. Minder belangstelling tonen maakt je uitdagender, mysterieuzer en moeilijker om te krijgen.

9. Word geen vrienden

Als je denkt dat je dichter bij elkaar komt door ‘eerst’ vrienden te worden, dan heb je het mis. Je creëert eerder een situatie waaruit je nog moeilijk kunt ontsnappen. Geef geen relatieadvies als ‘vriend’ zijnde, maar bespreek ook je eigen liefdesleven niet. Het is heel simpel: als je geen vrienden wordt, kun je ook niet in de friendzone komen.

10. Durf nee te zeggen

Als vriend ben je geneigd om conflicten te voorkomen en met de flow van de vriendschappelijke relatie mee te gaan. Dit patroon van vriendelijke gesprekken en beleefde acties maakt je een potentieel slachtoffer van de friendzone. Stel grenzen en zeg nee als je iets niet wilt doen. De mensen die altijd ja zeggen belanden in de friendzone.

11. Stop met toestemming vragen

Friendzoners, laten we ze zo maar noemen, doen er vaak alles aan om niet teleurgesteld of afgestoten te worden. Ze vragen toestemming voordat ze iets doen omdat ze bang zijn dat het wordt afgekeurd. Ze zijn bang voor afwijzing. Als je uit de vriendenzone wilt komen, stop dan meteen met het vragen van toestemming – je bent baas over je eigen acties.

12. Toon je werkelijke gevoelens niet

Ben je verliefd? Houd er dan rekening mee dat dit een reden kan zijn om jou naar de vriendschappelijke zone te verplaatsen. Dat is vooral het geval als je weet dat de ander dit (nog) niet voor je voelt. Je gaat te snel. Je toont te veel. Je bent geen uitdaging.

13. Neem de leiding

Wees niet bang om de beslissingen te nemen, ook al is dit niet altijd naar wens van de ander. Dit hoort nu eenmaal bij een gelijke relatie. Vooral voor mannen is het belangrijk om de leiding te nemen als ze niet in de friendzone willen belanden. Als je haar alle beslissingen laat nemen en haar continu naar de pijpen danst, word je als zwak gezien. En dat is een reden waardoor je sneller in de friendzone wordt geplaatst.

14. Stop met obsessief gedrag

De hele dag appen, sociale media stalken, foto’s bekijken en noem het maar op: als je obsessief met je ‘vriend’ bezig bent, neem dan een stapje terug. Het helpt je absoluut niet uit de friendzone als je geobsedeerd blijft. Het helpt je er alleen maar dieper in. Doe dit op dezelfde manier als hoe je dit zou doen bij een ex-partner. Verwijder de foto’s van je telefoon, verberg de updates op sociale media en doe er alles aan om de ander uit je hoofd te krijgen.

The way to love anything is to realize that it might be lost. – GK Chesterton

15. Date met anderen

Soms komen mensen er pas achter wat ze voor iemand voelen als het te laat is. En dat is precies waar deze tip op gericht is. Date met anderen om te laten zien dat je aantrekkelijk en gewild bent als partner. Geef je ‘vriend’ de kans om jaloers te zijn, zodat deze wellicht anders naar je gaat kijken. Nogmaals, mensen waarderen iets pas als ze op het punt staan het te verliezen. Met deze datingapps ben je in ieder geval al binnen enkele minuten met iemand anders dan je vriend in gesprek.

Als de jaloezie niet aanwezig is en je geen enkele vorm van emotie of competitie ziet bij je vriend, dan kun je ervan uitgaan dat het waarschijnlijk nooit meer dan vrienden zal worden. Gelukkig ben je tegen die tijd dan al wel in contact met anderen die je aandacht willen en… verdienen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie