Zijn we meer dan vrienden? Dit is het antwoord op je vraag

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Er bestaat veel frustratie en verwarring op het gebied van relaties en daten. Een veelvoorkomende verwarring is of het om vriendschap of liefde gaat – vooral tussen mannen en vrouwen. Een man zegt bijvoorbeeld dat hij van zijn beste vriendin houdt, terwijl een andere vrouw zegt dat haar partner haar beste vriend is. Liefde en vriendschap kunnen dus al snel door elkaar heen lopen. Toch is er wel degelijk een verschil tussen deze twee gevoelens.

Hoewel deze begrippen doorgaans door elkaar worden gebruikt, heb je bij beiden een heel ander gevoel. Maar, hoe weet je dit zeker? Waar ligt de grens tussen een relatie en vriendschap? Zijn jullie meer dan vrienden? Wij geven het antwoord op je vraag.

Speelt er meer?

Jullie hebben een goede band samen. Er is niemand die dat zal ontkennen. Alleen is dit enkel vriendschap of speelt er meer? Een veelvoorkomende, maar lastige vraag. Misschien zie jij het vanaf jouw kant wel zitten, maar heeft de ander er nog nooit aan gedacht dat er meer kan spelen dan alleen vriendschap. Hij of zij ziet het misschien wel gewoon als vriendschap – niets meer, niets minder. Het is lastig om er dan verder op in te gaan. Je wilt de vriendschap immers ook niet kwijt. Maar wat zijn dan kenmerken van vriendschap die is veranderd naar liefde.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Verschil tussen liefde en vriendschap

De eerste, en tevens belangrijkste, vraag is: wat zegt je gevoel? Liefde is een gevoelskwestie. Je voelt aan wanneer er chemie tussen jullie twee is. Voel je dit niet? Probeer dan eens goed naar jouw gedachten te luisteren.

Voel je je nerveus wanneer je bij diegene in de buurt komt? Word je blij als diegene tegen jou begint te praten? Bedenk je jezelf vaak wat diegene op dit moment aan het doen is? Als je al deze vragen met ja beantwoordt, weet je het antwoord eigenlijk wel. Vanaf jouw kant is er zeker meer dan vriendschap. Maar is dit vanaf de andere kant ook het geval?

5 tekenen die zeggen dat het meer is dan alleen vriendschap

We snappen dat je graag meer duidelijkheid krijgt over je situatie. Blijven jullie gewoon vrienden of denk je dat jullie allebei wel meer willen, maar het niet kenbaar durven te maken? Je wilt natuurlijk wel dat het van beide kanten komt.

De kans is groot dat jij er niet over durft te beginnen, omdat je bang bent jullie vriendschap te verliezen. En misschien denkt de ander daar ook wel zo over. Dit zijn 6 tekenen die je vertellen dat er meer is dan alleen vriendschap. Herken je deze tekenen in jullie vriendschap? Dan is het duidelijk dat er meer speelt dan ‘alleen vrienden’.

1. Jullie zijn anders en zenuwachtig in elkaars bijzijn

Een teken dat jullie meer dan vrienden zijn is het gevoel van zenuwen. Je merkt het al snel als jullie je anders gedragen. Daarbij kun je jullie situatie het beste vergelijken met andere gebeurtenissen. Hoe gedragen jullie je in het bijzijn van andere vrienden? Is deze omgangsvorm anders? Dit merk je al snel aan de mate van zelfverzekerdheid. Zijn jullie zelfverzekerd bij jullie vrienden, maar zenuwachtig als jullie samen zijn? Dan is dit een signaal dat er meer is dan enkel vriendschap.

Het kan natuurlijk ook dat de een over het algemeen iets meer verlegen is. Dit merk je dan ook al snel in andere situaties. Merk je dat jullie echt alleen bij elkaar zenuwachtig en verlegen worden? Het is een goed teken wanneer jullie anders zijn in elkaars gezelschap. Dit betekent dat jullie band speciaal is en niet te vergelijken is met andere vrienden.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

2. Jullie plagen elkaar veel

Een veelvoorkomende gebeurtenis in relaties is het plagen. Je vindt het leuk om de ander voor de gek te houden en lokt graag een reactie uit. Je voelt je op je gemak bij elkaar en vind het leuk om flirterige opmerkingen te maken. Proberen jullie elkaar zelfs te kietelen? Dan weet je al helemaal dat er gevoelens bij kijken.

Dit alles doe je waarschijnlijk niet met je andere vrienden. Het maken van speelse opmerkingen en het uitlokken van elkaars reactie is een kenmerkend aspect van een liefdesrelatie. Vinden jullie dit leuk om bij elkaar te doen? Dan weet je wel hoe laat het is.

videobellen

3. Jullie appen en bellen elkaar als eerste bij groot nieuws

Stel je eens voor: je krijgt net het nieuws te horen dat je aangenomen bent bij een nieuwe baan of dat je geslaagd bent voor je studie. Wie wil je dit als eerste laten weten? Wanneer je hierop antwoordt dat het je ouders of vrienden zijn, weet je dat jullie band niet meer inhoudt dan vriendschap.

Komt deze persoon daarentegen als eerste in je op? Dan betekent dit eigenlijk dat jullie band specialer is. Appen en (video)bellen jullie elkaar als eerste om te vertellen wat je net hebt meegemaakt? Of misschien juist ook als je helemaal niets tegen elkaar te vertellen hebt? Dan is de kans groot dat er meer in zit dan alleen vriendschap.

4. Jullie verzinnen smoesjes om elkaar aan te raken

Raken jullie elkaars schouders wel eens aan als je moet gieren van het lachen? Raken jullie knieën elkaar wel eens als je tegenover elkaar zit? Of omhelzen jullie elkaar als je net goed nieuws gekregen hebt? Dan is het overduidelijk dat jullie graag fysiek contact hebben.

Fysiek contact is vaak geen belangrijke factor in een vriendschap. Daarentegen is het wel de basis van een goede relatie. Let dus duidelijk op de lichaamstaal en vang deze signalen op. Merk je dat jullie toch wel veel lichamelijk contact hebben? Dan zit er meer in dan alleen vriendschap.

5. Jullie willen alles van elkaar weten

Als beste vrienden wil je elkaar natuurlijk goed leren kennen. Toch merk je al dat deze nieuwsgierigheid meer lijkt te zijn dan je gewend bent bij andere vrienden. Willen jullie echt álles over elkaar te weten komen, inclusief het verleden? Dan is dit een signaal dat jullie meer dan vrienden willen zijn.

Voornamelijk wanneer jullie elkaar veel vragen op het gebied van liefde. De kans is groot dat jullie elkaar al vaak opgezocht hebben op social media, maar er toch graag nog even naar vragen. Je merkt vanzelf wanneer deze interesse verder gaat dan alleen vriendschap. Want de kans is groot dat het geen vriendschappelijke interesse is… maar meer dan vriendschap.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie