Ben ik een slechte vriend? 7 kenmerken van een waardeloze vriend(in)

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Stel je voor, je bent al een tijdje vrienden met iemand. Dag na dag heb je contact en je deelt alles wat vrienden elkaar horen te delen. Maar dan vertelt diegene je dat jij een slechte vriend bent. “Waarom?” denk je. “Wat maakt mij een slechte vriend?”

Heeft iemand je ooit wel eens een slechte vriend(in) genoemd? Dan was dat natuurlijk niet fijn om te horen. Snap je waarom diegene dit zei of kwam het compleet uit de lucht vallen? Wil je erachter komen of jouw vriend gelijk had over je? Er zijn een aantal manieren om erachter te komen.

Jouw gedrag kan verklaren of jij een slechte vriend bent. En zodra je hier bewust van wordt, kun je eraan gaan werken en kan er verandering in komen. Maar wat maakt iemand een slechte vriend en ben jij er zelf een?

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

‘Ben ik een slechte vriend?’

Oprechte vriendschappen zorgen voor een mooi en rijk leven. Met vrienden deel je pieken, maar ook de dalen. Echte vrienden vieren elkaars successen, maar zijn er ook voor elkaar in moeilijke periodes. Je kunt bij elkaar lachen, maar ook huilen. Vraag jij jezelf weleens of je een goede vriend bent? Zijn je verwachtingen niet realistisch? Of heb je vriendschappen met de verkeerde intenties?

Een slechte vriend is alleen in een vriendschap voor zichzelf. Misschien gebruik je je vrienden alleen om bepaalde dingen te bereiken, zoals je beter voelen over jezelf of om meer aanzien te krijgen. Geef je alleen om je eigen gevoelens of ook om die van je vrienden? Kijk dus eens goed naar je eigen gedrag en durf eerlijk te zijn tegen jezelf. Ben jij een goede vriend en gedraag je je ook zo?

Of zijn het “normale” conflicten?

Natuurlijk kunnen er altijd kleine conflicten voorkomen in vriendschappen. Die zijn niet te vermijden. En misschien heb je wel eens een kleine pauze in een vriendschap nodig. Ook dat is normaal, je kunt nu eenmaal niet alles leuk aan elkaar vinden. Er zullen altijd irritaties of discussies zijn. Dit komt in iedere relatie voor en is helemaal normaal en gezond. Maar er kunnen wel systematische conflicten zijn die vaak terugkeren en een negatief patroon in de vriendschap tonen.

7 kenmerken van een slechte vriend

Als jij jezelf in deze tekenen herkent, is een eerste stap om hier al bewust van te zijn. Vervolgens kun je er aan gaan werken en jezelf verbeteren. Dit zijn de 7 signalen die erop kunnen wijzen dat je een slechte vriend bent.

1. Je kan geen oprechte vriendschappen aangaan

Sterke, oprechte en diepe vriendschappen zorgen voor een mooi, vol leven. Je deelt ervaringen, gesprekken en gevoelens met de ander. Vind je het moeilijk om je kwetsbaar open te stellen tegenover vrienden? Of bang om je gevoelens te delen? Als jij dit niet naar anderen doet, zullen zij dit ook niet terugdoen. Terwijl dit de basis en de fundering van een vriendschap moet vormen.

Als een vriendschap alleen oppervlakkig is en jullie het niet over echt belangrijke dingen in het leven hebben, zal de relatie nooit verder groeien en zal de vriendschap ook nooit sterk genoeg zijn om een leven lang te overleven.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

2. Je kan je vrienden niet vertrouwen

Heb je het gevoel dat je je vrienden niet kan vertrouwen? Of zijn ze echt niet te vertrouwen? Net als in een romantische relatie vertrouwen in een vriendschap een van de belangrijkste elementen. Als jij het gevoel hebt dat jij je vrienden niet kan vertrouwen, dan zie jij hen als slechte vrienden. Of kun je hen wel vertrouwen, maar ben jij de waardeloze vriend? Vaak zijn mensen die anderen wantrouwen, zelf niet te vertrouwen.

Kijk eens goed naar jezelf. Moeten mensen jou eigenlijk wantrouwen en neem je daardoor dat je dit ook bij anderen moet doen? Heb jij het gevoel dat mensen jouw zwakheden tegen je kunnen gebruiken of geloof je niet in loyaliteit van mensen?

Als je het gevoel hebt dat mensen jouw zwakheden tegen je gaan gebruiken, kun je je dus nooit helemaal openstellen tegenover vrienden. Je zult nooit je onzekerheden laten zien als je er al vanuit gaat dat deze informatie tegen je gebruikt kan worden.

3. Jij ziet je vrienden als slechte vrienden

Wij mensen trekken vaak mensen aan die lijken op onszelf. Een voorbeeld: stel, je hebt een collega Pieter op werk en hij roddelt altijd over Ria. Jij mag Ria ook niet. Hierdoor ontstaat een ‘vriendschap’ gebaseerd op een gemeenschappelijke overeenkomst. Maar deze overeenkomst is roddelen, slecht praten over een ander. Grote kans dus dat Pieter dit ook over jou doet. Dit is een hele slechte fundering voor een vriendschap en maakt jullie allebei een slechte vriend.

aarrghh

4. Je bent meteen weg als je niet krijgt wat je wil

Geef je alleen om je eigen gevoelens? Wat jij wil bereiken is het belangrijkste en gaat dit altijd voor de verlangens en wensen van jouw vrienden? Gebruik jij je vrienden om te krijgen en bereiken wat je wil? Zodra je dit binnen hebt, dump jij meteen de vriendschap? Als je je jouw vrienden gebruikt en manipuleert voor je eigen gewin, dan maakt dit jou een waardeloze vriend.

5. Je bent altijd het middelpunt van drama of ruzie

Hoe kan het dat je altijd het middelpunt van drama of ruzie bent in jouw vriendengroep? Ben jij de persoon die ruzies aansticht? Of zoekt de drama jou altijd op? Dan kan dit een teken zijn dat jij de slechte vriend bent, omdat je onbewust steeds de aandacht naar jezelf trekt – positief én negatief. Door dit aandachtvragende gedrag creëer jij vaak discussies, irritaties of conflicten.

Als dit onbewust gebeurt, moet je goed naar jezelf kijken en erachter komen of dit een patroon is. Je verpest de sfeer in een vriendengroep en dit zal mensen afschrikken. Het gevolg is dat zij hierdoor misschien wel de vriendschap verbreken. Creëer je deze conflicten expres? Dan weet je eigenlijk zelf wel dat je mensen van je weg duwt. En dat zal ertoe leiden dat je nooit oprechte vriendschappen kunt opbouwen.

6. Als je een conflict met iemand hebt, is de vriendschap meteen over

Conflicten zijn nooit helemaal te vermijden. Er zijn altijd onderwerpen waar je het niet met elkaar over eens kan zijn. Dit hoeft helemaal geen probleem te zijn als er een gezonde discussie ontstaat en dit vervolgens opgelost kan worden. Kun je er niet tegen als mensen het niet met je eens zijn en geef je het meteen op als er een discussie ontstaat? Als een klein conflict voor jou gelijkstaat aan een slechte vriendschap, dan ben je niet bepaald een goede vriend.

7. Je verliest snel vriendschappen

Heb je het gevoel dat je vriendschappen niet lang kunt onderhouden? Dat je snel vrienden verliest? Verandert je groep van vrienden ieder jaar? Als je snel de aandacht voor anderen en vriendschappen verliest, kom je nooit veel dieper dan een platonische vriendschap.

Een vriendschap heeft net als iedere andere relatie tijd en aandacht nodig om te groeien. Maar als je het nooit tot dat punt laat komen, kan een vriendschap ook nooit echt tot iets moois opbloeien. Vind je het moeilijk om een echt oprechte vriendschap met iemand aan te gaan? Of heb je daar helemaal geen zin in? Dan kunnen anderen je bestempelen als een slechte vriend.

Herken jij jezelf?

Kom je er nu achter dat je een slechte vriend bent? Of vermoed je dat? Zit dit nu eenmaal in je karakter en kun je dit niet meer veranderen? Goed en slecht is relatief en subjectief. Dus schrik niet, je kunt er namelijk zelf verandering in brengen.

De eerste stap is dat je er nu bewust van bent. Voel je niet schuldig, maar kijk naar de vriendschappen in je leven. Welke vrienden zijn er altijd voor je en voor wie ben jij een positieve invloed? Als jij positieve energie in een vriendschap steekt, krijg je dit ook terug. Dit is hoe relaties werken. Maar wordt niet alleen een goede vriend voor anderen, maar ook voor jezelf. Oprechte vriendschappen maken het leven zoveel betekenisvoller.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie