Seksdromen: het hoe, waarom en de betekenis van deze dromen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Het gebeurt misschien vaker dan jij zou willen: het hebben van seksdromen. Zolang deze over je partner gaan, zou je nog kunnen denken dat het een logische oorzaak heeft. Maar, wat betekenen je seksdromen als deze over wildvreemden of zelfs bekenden gaan? We snappen dat je daar een raar gevoel aan kunt overhouden wanneer je ontwaakt. Toch hoef je je daar niet schuldig over te voelen. We leggen je uit wat seksdromen zijn, waarom je over seks droomt en wat je seksdromen betekenen.

Wat zijn seksdromen?

Seksdromen zijn simpelweg dromen die seks met iets of iemand bevatten. Tot je grote verbazing kan dit met iedereen zijn: een jongen die je pas ontmoet hebt, een wildvreemde of zelfs een familielid. Op dat laatste zit je natuurlijk echt niet te wachten. We zullen je maar gelijk geruststellen: deze seksdromen hoeven niet altijd te betekenen dat jij je aangetrokken voelt tot deze persoon. Laat staan dat je er verliefd op bent.

Een seksdroom heeft vaak een heel andere boodschap. Misschien heeft het wel niets met seks te maken, en speelt er totaal iets anders tussen jou en die persoon.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Waarom droom ik over seks?

Dromen zijn over het algemeen een manier om ervaringen te verwerken. Op een dag maak je veel mee. Als je eenmaal in bed ligt, wil je dit achter je laten en gewoon rustig gaan slapen. Maar dat betekent niet dat je hersenen stoppen met werken als je eenmaal de ogen sluit. Integendeel: tijdens de remslaap vertonen de hersenen een grote activiteit, vergelijkbaar met de hersenactiviteit van overdag. En tijdens deze activiteit kun je gaan dromen, dromen die heel wat aanwakkeren in je hoofd. Deze dromen kunnen dus ook over seks gaan. Hoe moeten we deze interpreteren?

Een professor aan een Universiteit in West-Engeland zegt dat seksdromen heel normaal zijn. Of je nu single bent of in een relatie zit, iedereen heeft ze waarschijnlijk wel eens. Daarbij zijn seksdromen over een beroemdheid of over ontrouw de meest voorkomende onderwerpen. Als je wakker wordt, kun je je daar schuldig over voelen. Dit gevoel is in principe te begrijpen, vooral wanneer je droomt over een ander dan je partner.

Toch is er volgens deze professor niets om je zorgen over te maken. Heb jij veel seksuele dromen? Dan is de kans groot dat je seksuele verlangen misschien wat groter is dan bij anderen. Ook daar is helemaal niets mis mee. Je hormonen spelen daar een belangrijke rol in. Zo zullen vrouwen na hun ongesteldheidsperiode vaker dromen over seks of een orgasme. Dit is namelijk de periode dat een vrouw de meeste seksuele verlangens heeft.

vraag moeilijk

Wat betekent het?

Om een duidelijke betekenis te kunnen geven aan seksdromen, dienen we deze in meerdere categorieën te splitsen. Zoals je wel weet, kun je verschillende seksdromen hebben. Een seksdroom over je partner voelt waarschijnlijk heel normaal. Dit gebeurt immers ook in het dagelijks leven. Toch zijn er ook wat raardere seksdromen die je kunt hebben. Denk bijvoorbeeld aan seksdromen over een vriend(in), iemand van hetzelfde geslacht of zelfs een wildvreemde. Per categorie leggen wij je uit wat deze seksdromen kunnen betekenen.

1. Je partner heeft seks met iemand anders

Betrap jij je partner tijdens een droom op seks met iemand anders? Als jij je partner in deze droom aanspreekt op het overspelige gedrag, krijg je een antwoord dat je niet aanstaat. Waarschijnlijk is dit een van de vervelendste dromen die je kunt hebben. Misschien ben je zelfs nog wel een beetje boos op je partner als je opstaat, terwijl deze er natuurlijk niks aan kan doen. Maar waar gaat deze droom eigenlijk écht over?

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Vaak kan een droom als waarschuwing dienen. Misschien zit er iets niet goed in je relatie of ben je ergens onzeker over. Het hoeft natuurlijk niet altijd foute boel te zijn, maar misschien is het zeker stof om over na te denken. Ook kan het zijn dat wanneer je partner jou bedriegt in je droom, dat jij je onvervuld voelt in jullie relatie. Daarnaast kan het wijzen op een gevoel van onzekerheid of juist van jaloezie.

2. Seks met iemand van hetzelfde geslacht

Begin jij aan je geaardheid te twijfelen na een droom over seks met iemand van hetzelfde geslacht? Dat is helemaal nergens voor nodig. Als jij op mannen valt en wel eens seksdromen hebt over een vrouw, betekent dit nog niets. Zulke dromen duiden juist op je eigen karaktereigenschappen. Zo betekenen deze dromen bijvoorbeeld dat jij jezelf accepteert voor wie jij bent en dat je veel zelfvertrouwen hebt. Je hoeft dus niet aan jezelf te twijfelen na zulke dromen. Ze betekenen juist dat jij je goed voelt over jezelf.

“Dreams are often most profound when they seem the most crazy.” – Sigmund Freud1

3. Seks met je ex

We zullen je over deze specifieke droom maar meteen gerust stellen. Een seksdroom over je ex hoeft niet meteen te betekenen dat jij je ex terug wilt. Je bent namelijk niet voor niets uit elkaar gegaan na jullie relatie. Maar, wat kan het dan wel betekenen?

Een seksdroom over je ex kan erop duiden dat jij deze relatie nog niet helemaal hebt verwerkt. Daarbij kun je ook angst ervaren over je huidige relatie. Wellicht gaat in deze relatie hetzelfde gebeuren als in je vorige relatie? Dit uit zich in deze bijzondere dromen.

Ook wordt beweerd dat een ex kan terugkomen in seksdromen omdat je gewoonweg een leuke tijd hebt gehad met deze persoon. Je ex is een lange periode in je leven geweest, waarmee je dus veel meegemaakt hebt. Komt hij of zij ineens terug in je droom, bijvoorbeeld in de vorm van een seksdroom? Dan hoef jij je geen zorgen om te maken. Het fijne gevoel wat je uit die relatie hebt overgehouden kan op verschillende manieren terugkomen.

4. Seks met iemand die je kent

Mensen over wie we wel eens nadenken of die we wel eens tegenkomen in het echte leven, kunnen vaker in onze dromen voorkomen. Soms heb je wel eens een abnormale droom over zo’n persoon. Je vraagt je ’s ochtends dan vaak af waar hij of zij ineens vandaan komt. Waarschijnlijk heb je de afgelopen dagen iets van hem of haar gezien of daaraan gedacht.

Een droom waarbij jij seks hebt met een persoon die jij kent kan raar overkomen. Gelukkig hoeft dit vaak niets te betekenen. Het is een manier om al onze gedachten van die dag te verwerken. Merk je daarentegen dat je overdag ook nog bezig bent met die persoon? Dan is het natuurlijk wel een alarmbel. Wie weet zijn jullie meer dan vrienden… of voel je toch wel iets voor deze persoon.

5. Seks met je baas of bazin

Een baas of bazin heeft vaak (deels) een vorm van macht over jou. Dit kan voor sommige mensen als aantrekkelijk worden ervaren. Deze aantrekkelijkheid kan verder verkend worden in je dromen. Een seksdroom met je baas of bazin betekent eigenlijk dat je een manier zoekt om op gelijke hoogte met deze persoon te raken.

Daarnaast zou het ook kunnen betekenen dat jij meer grip wilt hebben op je eigen leven. Bijvoorbeeld dat jij meer inspraak wilt hebben in de relatie met je partner. En in dat geval gaat het dus helemaal niet over de relatie met je baas of bazin, maar over jezelf. Want seksdromen gaan zelden om de seks zelf.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie